Kandidiyazis ağız veya vajina bölgesinde oluşan farklı şekillerle insandan insana bulaşabilen bir tür mantar enfeksiyonudur.
Kandidiyazis Ne Demek? Nasıl Olur?
Bir çeşit mantar enfeksiyonu olan kandidiyazis isim olarak bu şekilde belirtilmektedir. Bu rahatsızlığın insan vücudunda görüldüğü alanlar ağzın içi veya vajina olabilir. Mantar enfeksiyonun bebeklerde görülmesi pişik ile ortaya çıkabilmektedir.
Kandidiyazis Nedenleri Nelerdir? Sebep Olan Faktörler Nelerdir?
- Kadınlarda erkeklere oranla yoğun bir şekilde görülen bu enfeksiyon cinsel ilişki esnasında bulaşabilmektedir.
- Bazen antibiyotik ilaçlar mantarın büyüme durumunu yöneten yararlı bakterileri öldürdüğü zaman kadidiyazis meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra bedenin enfeksiyona olan direnci azsa bu rahatsızlık oluşabilmektedir.
- Çeşitli hastalıklarda kandidiyazis nedenleri görülebilmektedir. Bu hastalıkların içinde lenfoma, aplastik anemi, addison, hipoparatiroidizm vardır.
- Çeşitli tedavi türleri kandidiyazis sorununun meydana gelmesine yol açabilmektedir. Şeker hastalığı şeklindeki benzer rahatsızlıklar, doğum kontrol ilaçları, hormonların değişmesi gibi durumlar nedenler arasında bulunur.
Kandidiyazis Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
- Rahatsızlığın meydana gelmesi ile çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Kişide vajinal enfeksiyon var ise kişiden beyaz veya koyu akıntı gelebilmektedir. İdrara çıkıldığı zaman yanma veya sızlama gibi etkiler olabilir.
- Erkeklerin genel olarak penis alanı etkilenmektedir.
- Bu rahatsızlık ağızın iç kısmında oluştu ise sarı ve kremsi benekler meydana gelir.
- Rahatsızlık ağız bölgesinde veya genital alanda meydana geldiyse bu bölgelerden vücutta bulunan diğer yerlere yayılabilmektedir.
Kandidiyazis Teşhisi Nasıl Konur?
Bahsi geçen rahatsızlığın meydana geldiği bazı sonuçlardan anlaşılabilir. Kişiden gelen beyaz akıntı veya leke örnekleri incelir. İnceleme sonucunda hastalığın kişide var olup olmadığı tespit edilmektedir. Bazı zamanlarda dışkı testi, kan testi, endoskopik inceleme, idrar testi, boğaz kültürü, görüntüleme yöntemi gibi yollar denenebilir. Bu yöntemlerle de hastalık teşhis edilebilmektedir.
Kandidiyazis Nasıl Tedavi Edilir?
Kandidiyazis tedavisi için kişiye hangi yöntemin uygun olduğuna doktor karar vermektedir. Uygulanan tedavi yöntemleri arasında vajina bölgesinden uygulama yapılan krem, fitil, losyon, ilaç yöntemleri olabilir. Bazen bu yöntemler arasında ağız gargaraları, boğaz pastili, vajinal ovül vardır. Kişi tedaviyi tamamladıktan sonra genel olarak sonuçlar başarılı olmaktadır fakat var olan enfeksiyonlar yeniden oluşabilir. Bu hastalık bebeklerde meydana geldiği zaman yapılması gereken önemli davranışlar mevcuttur. Anne düzenli olarak bebeğin altını değiştirmelidir. Bunun için bebeğin altını ıslatma zamanları takip edilebilir. Özellikle yaz mevsiminde bebeklerin altının bağlanması olumsuz sonuçlara neden olur. Dolayısı ile yaz mevsiminde bebeğin altını açık bırakmak ve bulunduğu alanı kirlettiği zaman temizlemek gerekir. Kış aylarında ise odanın sıcaklığı bebeğe göre ayarlanmalı, çocuğun üşümeyeceği bir şekilde düzen kurulmalıdır. Bu sayede bebeğin altını bazı zamanlar kısa da olsa açabilirsiniz. Çocuğun üşümemesine mutlaka dikkat edilmelidir. Ayrıca bu tarz durumlar, ve belirtiler meydana geldiği zaman uzman hekime gidilmelidir.