Sağlık 16 Kasım 2021 - 14:33:03

Kanlıca Mantarı Faydaları, Zararları ve Tarifi

Kanlıca Mantarı Faydaları, Zararları ve Tarifi

Kanlıca mantarı; Türkiye'de bol miktarda bulunan, lezzetli ve besleyici, kızıla çalan turuncu bir mantar çeşididir. Melki mantarı, çam mantarı ve çintar isimleriyle de bilinmektedir.

Kanlıca Mantarı Nedir? Neye İyi Gelir?

Ülkemizde özellikle Kastamonu ve Sinop'ta bol miktarda bulunan kanlıca mantarı tam bir sağlık deposudur. Lezzetli, oldukça sağlıklı ve besleyicidir. Sonbahar mevsiminde yağmurlardan sonra yetişmeye başlar. Gölgelik yerde yetiştiklerinde sarı-turuncu renklere sahip olurken, güneş gören yerlerde daha yeşil renkte olurlar. Zengin bir aminoasit içeriğine sahiptir. Bu nedenle tam bir protein kaynağıdır. Mantarın içeriğinde fosfor, kalsiyum, demir,sodyum, potasyum, magnezyum, C vitamini, B1 ve B2 vitamini ile Ciasin bulunmaktadır. Kanlıca mantarı içerisindeki bu değerli mineral ve vitaminlerin kaybolmaması için bekletilmeden aynı gün mantarın tüketilmesi gerekir.

Kanlıca Mantarı Nasıl Tüketilir?

Uzmanlar kanlıca mantarının her şekilde tüketilebileceğini söylemektedir. Yumurtalı olarak pişirilebildiği gibi kavurması da yapılabilmektedir. Melki mantarının salamurası da yapılmaktadır. Salamura yapıldıktan sonra uzun bir müddet bekletildikten sonra tüketilmelidir. En çok tercih edilen yöntem sulu yemek olarak hazırlanmasıdır. Pek çok çintar mantarı yemek tarifi mevcuttur. Kavurması, kızartması, sotesi ve turşu da yapılabilmektedir. Mantarların, tüketilmeden önce 45 dakika kadar haşlanarak üzerindeki bakterilerden arındırılması tavsiye edilmektedir.

Kanlıca Mantarının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Çintar mantarının bilinen bir zararı olmamakla birlikte oldukça faydalı bir besindir. Pişirmek için haşlayacağınız mantarın suyu cilde sürüldüğünde sivilce ve aknelerin giderilmesine yardımcı olur. Cildinizi beslemek ve temizlemek için mantarı yüzünüze sürerek daha parlak bir cilt görünümüne sahip olabilirsiniz. Uzmanlar, ağrıların ve romatizmaların giderilmesi için de bu mantarlarla kremler yapılabileceğini açıklamıştır. Haşladığınız mantarın suyunu yüzünüze pamuk yardımıyla sürdüğünüzde aknelerinizi tedavi eder. İçeriğinde bulunan folik asitler kalp sağlığı için oldukça etkilidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve yağ içermez. Her mantarda olabildiği gibi melki mantarının da zehirlileri olabilmektedir. Mantarlarda zehirli olmayanını ayırt etmek oldukça zordur. Tüketeceğiniz mantarı güveneceğiniz yerlerden temin etmeniz oldukça önemlidir.

Kanlıca Mantarı Yemek Tarifleri Nedir?

Kanlıca mantarının kavurması, sotesi hatta turşusu bile yapılmaktadır. Biz en çok tercih edilen tarifler arasında yer alan melki kavurmasının tarifini vereceğiz. Mantar kavurması için; yarım kilo kanlıca mantarı, tuz, karabiber, kimyon, 1 soğan, 1 kaşık tereyağı, 2 diş sarımsak malzemelerine ihtiyaç vardır. Mantar yıkandıktan sonra doğranır. Soğanlar yağda kavrulur. Üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler, soğan ve sarımsaklar dahil edilerek tüm malzemeler kavrulmaya bırakılır. Ardından 1 çay bardağı kadar sıcak su, karabiber, kimyon, mantar ve tuz ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Sonrasında tencerenin kapağını kapatarak mantarlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tercihe göre malzemelere acı veya tatlı yeşil biber de dahil edilebilir. Biberi ikinci aşamada domateslerle birlikte kavurmanıza dahil edebilirsiniz. Kanlıca mantarı yemekleri içerisindeki vitamin ve mineraller sebebiyle herkesin tüketebileceği sağlıklı bir öğündür.

  • kanlıca mantarı
  • kanlıca mantarı nedir
  • kanlıca mantarının faydaları
  • melki mantarı
  • çintar mantarı
Yorumlar
İlayda Güler Kanlıca mantarı Kastamonu'da belli aylarda oldukça fazla oluyor. Dağlarda genellikle oluyor ve organik kendiliğinden yetişiyor. Geçen yıl gittiğimizde toplamıştık çok güzel oluyor gerçekten. Fiyatı şehirlerde biraz pahalı oluyor sanırım. cevapla
yorum yaz
Muz Diyeti Zayıflatırmı? Nasıl Yapılır? Sağlıklı mı?