Yaşam 19 Ocak 2023 - 16:28:50

Karbonhidrat Emilimini Azaltmak İçin Ne Yapmalı?

Karbonhidrat Emilimini Azaltmak İçin Ne Yapmalı?

Karbonhidrat emilimini azaltmak için özellikle zayıflama döneminde uygulanan yöntemlerden biridir.

Karbonhidrat Emilimi Nedir, Ne Demek?

Karbonhidratın basit şekere dönüşmesi engellenmektedir. Bu sayede zayıflamak kolay bir aşamaya gelir. Beslenme programlarında kontrollü bir şekilde diyet uygulanmakta ve kalori alımına sınırlama getirilmektedir. Bu durumun yanında karbonhidrat, protein ve yağ emilimini azaltan önlemler alınır. Amaç ise posalı besinler ile kişinin doygunluk zamanının uzatılması ve fazla oranda emilimin engellenmesini sağlamaktır. Fakat bu aşamada risk olan durum ise besinlerde bulunan yararlı maddelerin emiliminin de engellenmesidir. Uzun süren uygulamalarda bu duruma rastlanılır ve bazı riskler meydana gelmektedir.

Karbonhidrat Emilimi Nasıl Azaltılır?

Kronik hatalığa sahip olan bazı hastalar ilaç kullanmak zorunda olabilir. Bu durum ilaç emilimini engellemekte ve tedavinin işe yaramamasına neden olabilmektedir. Dolayısı ile zayıflama süreçlerinin bireylerin durumlarına göre hazırlanması ve risklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Basit şekerler bağırsaktan hızlı bir şekilde emilmekte ve insülin, kan şekeri oranlarını yükseltmektedir. İçerisinde basit şeker olan besinlerden birkaçı patates, beyaz ekmek ve hurmadır. Polisakarit türü kompleks karbonhidratlar işlenmiş tam tahıl, tohumlar ve bakliyatlardır. Bu besinler direkt olarak emilememektedirler. Hal böyle olunca basit şekerlerdeki gibi glisemi indeksi hızlı bir şekilde yükselme göstermemektedir. Fakat vücutta yer alan enzimler aracılığı ile basit şekerlere parçalanmaktadırlar.

Karbonhidratların Sindirimi Nerede Başlar?

Beslenme, canlıların hayatlarına devam edebilmek için gerekli olan maddeleri vücuduna veya hücrelerine almalarıdır. Dıştan gelen maddeler besindir. Madensel tuz, su gibi besinler organik değildir. Organik besinler ise iki grupta toplanmaktadır. Organik olmayan besinleri ototrof canlılar almaktadır. Organik olan maddeleri kemosentez ve fotosentez aracılığı ile kendileri yapmaktadırlar. Bu yüzden sindirici sistemlerinin olmadığı söylenebilir. Hererotrof canlılar ise organik olan ve olmayan besinleri hazırlıklı olarak almaktadır.

Mekanik Sindirim ve Kimyevi Sindirim Nedir?

Mekanik sindirim, dışardan alınan besinlerin mide, ağız ve minimum oranda ince bağırsaklarda fizyolojik olarak küçük parçalara bölünmesine denir. Büyük moleküllü besinler enzimler aracılığı ile daha küçük moleküllere parçalanır. Bu duruma ise kimyevi sindirim denilmektedir. Sindirime uğramayan ve tüketilen besin maddelerinde bulunanlar su, vitaminler, amino asitler, madensel tuzlar, glikoz, galaktoz, früktozdur. Polysakkarit, disakkarit ve yağlara benzeyen nükleik asit, protein, karbonhidratlar kimyevi sindirimle küçül moleküllere ayrılmaktadırlar. Kimyevi sindirimin olduğu yerler ince bağırsak, mide ve ağızdır. Karbonhidratları çoğu vücudun içine karmaşık şeker, nişasta ve glikojen olarak girmektedirler. Bu tür bileşiklerin glikoza benzeyen kolay şekerlerden oluştuğu söylenebilir. Bir sürü glikoz molekülünün bağlanması ile meydana gelen glikojen ve nişasta büyük moleküller olarak ifade edilir. Sakkaroz yani çay şekeri karmaşık bir şeker türüdür. Besin şeklinde hayvanların vücudunun içine giren enerji kaynakları listesinin başında karbonhidratlar bulunmaktadır.

  • karbonhidratlar
  • karbonhidrat emilimi
  • Karbonhidrat emilimi nasıl azaltılır
Yorumlar
Melike Arslan karbonhidrat emilim bozuklukları nasıl olur? Emilimin azalmasını sağlayan ilaçlar var mı? Yavaşlamasını sağlayan doğal destekleyici şeyler nelerdir? Vücut tarafından bu durumun fazla olması ne gibi sonuçlara yol açar? cevapla
yorum yaz
Cilt Lekeleri İçin Hangi Yağ Kullanılır?