Kelebek hastalığı; vücutta pek çok organa etki eden romatizmal bir rahatsızlıktır. Yüzde kelebek şeklinde kırmızı döküntü meydana getirdiği için halk arasında bu isimle bilinse de tıptaki ismi, sistemik lupus eritematozus olarak nitelendirilmektedir.
Kelebek Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Otoimmün olarak tanımlanan lupus olarak ifade dilen kelebek hastalığı, kişinin bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucunda kendi hücrelerini yabancı ve zararlı madde olarak algılaması şeklinde betimlenen bir durumlar ile benzerlik göstermektedir. Bu hastalıkta da vücudun önemli yapı taşlarından biri olan kollajen isimli maddeye bağışıklık sisteminin saldırması söz konusudur. Kalıtımsal bir hastalıktır ve neden olduğunun kesin bir sebebi olmadığından tedavisi için de kesin yöntemler bulunmamaktadır.
Ciltte yer alan yapısal proteinlerde meydana gelen mutasyon sonucunda oluşan kelebek hastalığı, konjenital ve heterojen gruplu bir hastalık olarak nitelendirilmektedir. Oldukça nadir görülen bir rahatsızlıktır. Hastalık meydana geldiği zaman el, kol, bacak, ayak, kalça, göz, ağız içi, nefes yolu, yemek borusu, genital bölge ve anal bölgede içi su dolu kabarcıklar meydana gelmektedir. Mukozada ve deride yer alan bu yapılar, genel olarak bölgeye baskı yapılması ya da çarpma gibi etkiler sonucunda oluşmaktadır. Çok hafif bir temas bile bu yapıların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Vücutta yara ve enfeksiyon meydana getirebilen bu durum kırılgan cilt ile karakterize edilen genetik bir rahatsızlıktır. Her ırk ve cinsiyette görülebilen kelebek hastalığı, doğumdan hemen sonra ya da 1 yıl sonra ortaya çıkmaktadır.
Kelebek Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
Bulaşıcı bir hastalık olmayan lupus, kişiden kişiye yayılm göstermemektedir. Bir enfeksiyon değil kalıtsal, genetik bir rahatsızlıktır. Bundan dolayı bulaşma gibi bir ihtimali bulunmamaktadır. Genel olarak nedeni bilinmeyen kelebek hastalığı bulaşıcı mı diye merak edilmekte be bu hastalığı olanlara yaklaşmamaktadır. Bu kalıtsal bir rahatsızlık olduğu için ve genetik DNA'da yer aldığı için bulaşma sonucunda değil vücudun kendisinde ortaya çıkmaktadır.
Kelebek Hastalığı Anne Karnında Belli Olur mu?
Eğer bir anne adayında kelebek hastalığı varsa bunun doğacak çocukta olma ihtimali de bulunmaktadır. Çocuk %10 olasılık ile lupus hastalığına yakalanabilmektedir. Bu çocukların ayrıca yaklaşık olarak %25'inde farklı otoimmün hastalıkların ortaya çıktığı da gözlemlenmektedir. Tek yumurta ikizlerinin eğer ki birinde varsa diğerinde de yüzde 50 ihtimal ile kelebek hastalığı meydana gelebilmektedir. Çift yumurta ikizlerinde ise bu ihtimal yüzde 5 oranındadır. Bu açıdan değerlendirme yaptığımızda genetik faktörlerin bu durumda oldukça önemli olmasıdır.
Anne karnındaki bebeğin kelebek hastalığı taşıyıp taşımadığı anne ve babada olup olmaması ile belirlenmektedir. Eğer ki annede varsa çocukta görülmesi de mümkündür. Ya da babada varsa gen aktarımı ile geçmiş olabilmektedir. Farklı şekillerde meydana gelen bu hastalık genetik, hormonal ve çevresel faktörlere bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Ultraviyole ışınlar, stres, birtakım ilaçlar ve enfeksiyonlar bu hastalığın oluşumuna neden olabilmektedir.
Kelebek Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mı?
Tüm vücudu etkisi altına alan kelebek hastalığının belirtilerine baktığımızda yorgunluk, halsizlik, cilt yüzeyinde özellikle burun ve yanaklarda kelebek şeklinde döküntülerin oluşması, damarlarda iltihaplanma, ağız mukozasında iltihaplanma, saçlar bölgesel döküntüler, soğuk havalarda parmak uçlarına çıkan mor lekeler, eklem ağrılarının görülmesi, kas tutulması, kaslarda ağrı oluşması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. sinir ve sindirim sisteminde görülen birtakım hastalıklar, akciğerde rahatsızlıklar ve karın zarı iltihaplanması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Kelebek hastalığının tedavisi olmadığı için belirtilerin giderilmesine yönelik birtakım yöntemler uygulanmaktadır.