Sağlık 12 Kasım 2021 - 06:50:10

Kemik Zarı Görevi, İltihabı ve Yırtılması

Kemik Zarı Görevi, İltihabı ve Yırtılması

Kemik zarı; kemikleri kaplayan, kemikler kırıldığında onları onaran ve kemiğin enlemesine büyümesini sağlayan zardır. Kemik zarı, periost olarak da bilinmektedir.

Kemik Zarı Nedir? Nerede Bulunur?

Kemiğin dışında bulunan periost olarak da bilinen zara kemik zarı denir. Bu zar kemiğin beslenmesini, kırıldığı zamanlarda onarımını ve kemiğin enine kalınlaşmasını sağlar. Bütün kemikler bu zarla örtülüdür. Kemik zarı görevini yerine getirmediği takdirde kemikler enine büyüyemez, kemik kırılmalarında kemiğin onarımı gerçekleşmez ve kemikler beslenemez. Kemik zarı vücudumuzdaki tüm kemiklerin yapısında bulunur.

Kemik Zarının Faydaları Nelerdir?

Tüm kemiklerin yapısında bulunan periost, dışarıdan gelen darbelerde kemiklerin daha az hasar görmesini sağlar. Bu zar sayesinde kemikler sağlıklı olur, en iyi şekilde beslenir. Kemiklerin hasar görmesi durumunda, yapısında bulunan periost bu hasarın en hızlı şekilde onarılması vazifesini görür. Kemiklerimiz enine büyüme gösteriyorsa, bunu periost sayesinde gerçekleştirebilmektedir.

Kemik Zarının Görevleri Nelerdir?

Vücudumuzdaki tüm kemikleri kaplayan sedef renginde ya da beyazımsı olan bu zar kemik gelişimini ve sağlığını büyük ölçüde etkilemektedir. Kemiklerin gelişmesi, sağlıklı olması için periostun vazifesini aksamaya uğramadan yerine getirmesi gerekmektedir. Periost görevini yerine getirmezse kemiklerde çok ciddi sorunlar meydana gelir. Bu zar kemiklerin en iyi şekilde beslenerek enlemesine doğru kalınlık kazanmasını sağlar. Kemik, ihtiyaç duyduğu besinleri periost sayesinde yapısına alır ve kemiklerde yaşanan kırılma, hasar gibi durumlarda zar devreye girerek onarım yapmaya başlar.

Kemik Zarı Ne İşe Yarar?

Hızlı onarım da kemik iliğinin de etkisi vardır. Kemik iliği çocuklarda kırmızı, yetişkinlerde sarı renkte olan bir dokudur. Kemik iliğindeki maddelerden bazıları kana geçmez. Kanın sürekliliğini, durumunu, devamlılığını ilik sağlar. Yetişkinlerde de bazı kısımlarda kırmızı ilik bulunmaktadır. Kırmızı ilik kan yapıcı etkiye sahipken, sarı ilik bu etkiye sahip değildir. Periost, kemik lifleriyle de temas halindedir. Kemik dokusunun lifler halinde uzaması kemiklerin sağlam olmasında, ağırlıklara karşı dayanma gücünde artış olmasında oldukça etkilidir. Kemikler tüm besin ihtiyaçlarını ve dayanıklılığını periosttan almaktadır.

Kemik Zarı Yırtılması, İltihabı ve Tedavisi

Kemik iltihabı olarak bilinen osteomyelit kemik enfeksiyonlarının bir çeşididir. Mikrop ve bakterilerin deri yüzeyinden içeri girerek kemik dokusunun iç kısmına yayılması sonucunda kemik iltihabı meydana gelir. Bu bakteriler kan yoluyla kemikten vücudun her bölgesine yayılabilme tehlikesi içerirler. Bu bakteri ve mikropların şiddetli yaralanmalar, cerrahi girişimler ve kırıklar neticesinde bulaşabilir. Bu hastalık hemen her yaş grubunda görülebilmektedir. Antibiyotik kullanımıyla bu osteomyelit yaygınlığı azaltılmıştır. Kemik iltihabı tedavisinde birden fazla yöntem bulunmaktadır. Uygulanan tedavi uzmanların tercihine göre değişiklik göstermektedir. Tedavi yöntemi hastalığın şiddetine göre belirlenmektedir. Yaygın olarak hekim kontrolünde ağrı kesici ve antibiyotikler kullanılmaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi osteomyelit sorununda da erken teşhis önemlidir. Kemik zarı sağlığı kemiğin yapısını ilgilendiren tüm hastalıklar için önemlidir. Sağlıklı besinler tüketerek kemik hastalıklarının önüne geçmeniz mümkündür.

  • kemik zarı
  • kemik zarı nedir
  • kemik zarı iltihabı
  • periost
Yorumlar
Mehmet Göktaş Arkadaşlar benim kemik zarı hakkında merak ettiğim bazı sorular. Öncelikle kemik zarı kemiğin enine doğru büyümesini mi sağlıyor birde sadece uzun kemiklerde mi oluyor bu ikisini merak ediyorum. Ne işe yarıyor kısaca? cevapla
yorum yaz
Cildin Ph Değeri Nedir? Nasıl Dengelenir?