Türk mutfağında çok önemli bir yere sahip olan kimyon, insan vücudu için de son derece önemlidir.
Kimyon Nedir? Neye Yarar?
Maydanozgiller ailesinde yer alan kimyon, Mayıs ayları ile Haziran ayları arasında çiçeklenmeye başlayan bitkilerden birisidir. Çiçeklerinin rengi beyaz ile açık pembe tonlarındadır. Gelişmiş bir hale geldiğinde boyu 60 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Bitkinin yaprakları tüysüz bir yapıda olurken parçalı bir yapıya sahiptir. Meyveleri ise Temmuz ayında olgunlaşmaya başlamaktadır. Bizlerin yemeklerde sıklıkla kullanılan bu bitki, bu meyvelerin toplandıktan sonra önce kurutulması sonra ise öğütülmesi ile oluşturulmaktadır. Oldukça keskin bir tada sahip olurken anavatanı olan Ortadoğu ve Doğu Akdeniz mutfakları için oldukça uygundur.
Kimyon Nasıl Kullanılır? Tarifi Nedir?
Bu bitkinin kullanım alanları ülkemizde oldukça geniştir. Et yemeklerinin içerisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Köfte yapımında birçok yörede vazgeçilmez baharatlardan birisidir. Bunun yanı sıra bitki çayı şeklinde demlenmesi ile birlikte de tüketilebilir. Bunun için 2 çay kaşığı kadar kimyonun 2 bardak kadar suya katılması doğru olacaktır. İlk olarak bir kapta 2 bardak suyu kaynatmaya başlayan kişiler, kaynama sıcaklığına ulaşan suya 2 çay kaşığı bu bitkiden katarak kaynatmaya devam ederler. 10 dakikanın sonunda kimyon çayı kullanım için hazır hale gelecektir. Tadının keskinliği çay olarak hazırlanması durumunda da kendisini gösterir. Ancak düzenli olarak kullanım sonrasında tadına alışmak mümkün olacaktır.
Kimyonun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Özellikle bayanların sıklıkla yakalandığı anemi ya da diğer adıyla kansızlık rahatsızlığına karşı doğal tedavi için kullanılan ürünlerden birisidir. Kandaki belirli maddelerin miktarını arttıran bu bitki, bu sayede vücudun kan üretimini arttırmaktadır. Buna ek olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de oldukça önemli bir gıda olarak gösterilir. Bu özelliği özellikle kış aylarında çok daha değerli bir hale gelir. Kansızlık problemini yaşayan kişiler, genel olarak kış aylarını da girip ve nezle gibi hastalıklar ile geçirirler. Bu hastalıklara yakalanmamak için kimyon tüketmek önem arz eder. Cilt için de oldukça faydalı bir ürün olarak gösterilirken bu etkisi sebebiyle doğal cilt maskelerinde tercih edilebilmektedir.
Kimyonun Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Hayatımızın içerisinde bolca tercih edilen bitkiler genel olarak çok fazla zararı bulunmayan ürünlerdir. Bu aşamada kimyon kullanımının da çok sorun yaratmayan ancak dikkat edilmesi gereken etkileri bulunur. İlk olarak vücutta gazların atılmasını sağladığından geğirme gibi gaz çıkarma problemlerine sebep olabilir. Bu durum kişilerin sosyal açıdan zorlanmasına sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra çok fazla kullanıldığı durumda karaciğer ve böbreklerin zorlanmasına sebep olmaktadır. Hamile bayanlar ya da emziren bayanlar tarafından kullanılmaması da birçok uzman tarafından belirtilmektedir. Hayatımızda sıklıkla kullandığımız baharatlardan birisi olan kimyon, yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra vücuda olan faydaları ile birlikte her insanın düzenli olarak kullanması gereken ürünlerden birisidir.