Son yıllarda adının sıkça duyulması ve özellikle diyet listelerinde yer alması kinoa üzerinde oldukça büyük ilgi yaratmıştır. Ülkemizde henüz yeni yetiştirilmeye başlanan kinoa bitkisi yemeklerde lezzet katması için de tercih edilebilmektedir.
Kinoa Bitkisi Nedir? Neye Yarar?
Protein bakımından oldukça zengin olan bu bitki bulgura benzerliği ile sıkça tüketilen bitkiler arasında yer almaktadır. Her iklim yapısına uyum sağlayan kinoa bitkisi kendi kendine döllenebilen bitkilerdendir. Henüz bitkinin geçmişi ve kökeni ile ilgili herhangi bir bilgi olmamasına rağmen bulgura benzediğinden dolayı bu aileye ait olarak kabul edilebilmektedir. İçerdiği besin kaynakları insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin alınmasını sağlar.
Kinoa Bitkisi Nasıl Ekilir? Nasıl Yetiştirilir?
Kinoa bitkisinin 200 çeşit türünün olmasına rağmen Türkiye' de en çabuk yetiştirilebilen çeşidi tercih edilerek yetiştirilmektedir. Kendi kendine döllenme yaparak tohum oluşumunu sağladığı için ve iklim şartlarına ayak uydurabilmesinden dolayı kolay yetişme özelliğine sahiptir. Kinoa tohumlarına uygun toprak sıcaklığı genel olarak 5 ila 7 derece arasında olmalıdır. Mart ve nisan aylarında tohumlar toprağa ekilir. Eğer yüksek bölgelerde ekim yapılacak ise mutlaka mayıs ayının ortalarında yapılması gerekmektedir. Kinoa ekimi aslında buğday ekimi ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle toprak sıcaklığı ve bitkinin gelişimi yakından takip edilmelidir.
Kinoa Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
- Kinoa bitkisi yüksek miktarda protein barındırdığından özellikle diyet yemeklerinde ve kilo vermeye çalışan kişiler için tercih edilmektedir. Uzun süre tok tutması ve mineral bakımından da zengin olması tercih edilmesinde büyük rol oynamaktadır.
- Magnezyum açısından yüksek değere sahip olan kinoa özellikle kadınlar tarafından sıkça tüketilmelidir. Menopoz döneminde magnezyum eksikliğinin yaşanmaması için mutlaka tüketilmelidir.
- Kabızlığın giderilmesi için de tercih edilen bitkiler arasındadır. Lifli bir gıda olduğundan kabızlık sorunun yaşanmasına engel olur. Zayıflamak isteyenlerde uzun süre tokluk hissi vermesi ve içerdiği vitamin ve mineraller diyete yardımcı olur. Bunun yanı sıra kilo sorunu yaşayanlar için ekmek yerine tüketilebilecek bir gıdadır.
- Antioksidan yapısı sayesinde vücudun dış etkenlere karşı korunmasını sağlar ve bu sayede hücre yenilemesi yapar. Vücudun hücre yenilemesi oldukça daha hızlı bir şekilde organlar yenilenebilmektedir.
Kinoa Bitkisi Nasıl Kullanılır?
Bulgura benzerliğinden dolayı bulgur gibi pişirilerek kullanılan kinoa özellikle tanelerinin etrafındaki kabukların iyice temizlenmesi gerekmektedir. Temizlenmediğinde acı bir tat oluşmasına sebep olabilir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu için haftalık 2- 3 defa tüketilmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra salata üzerine kullanılarak diyet yemeği seçeneği olarak da tüketilebilmektedir. Haşlanarak tüketilebilen kinoa şeker hastalarında da şeker dengeleyici olarak tercih edilebilir. Kinoadan pilav ve garnitür şeklinde yiyecekler yapılabilmektedir. Dileyen çorba halinde tüketerek vitamin ve minerallerinden faydalanabilmektedir. Sağlıklı bir gıda olduğu için düzenli olarak tüketilmesi vücut sağlığı için de son derece önemlidir.