Kırma zeytin; çekiç veya taşla ezilip tuzlu suyla terbiye edilen yeşil zeytindir. Zeytinlerin acılığı gidene kadar düzenli olarak suyu değiştirilmelidir.
Kırma Zeytin Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Kırık zeytin yapmak için şu malzemelere ihtiyaç vardır; yeşil zeytin, 1 yemek kaşığı salamura tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu. Bu malzemeler bir litre su için tercih edilen ölçüdür. 2 litre su için; 2 yemek kaşığı salamura tuz, 1 buçuk tatlı kaşığı limon tuzu kullanılır. Kırma zeytin hazırlamanın püf noktaları şunlardır;
- Sert bir zeminde zeytinler ezilmeyecek şekilde taş veya çekiç yardımıyla kırılmalıdır.
- Her kırılan zeytin kararmaması için su dolu bir kaba alınmalıdır.
- Kırılan zeytinler ayrı olacak şekilde bidon veya şişelere konulmalıdır.
- Her gün suyu 1 kez süzülür. Acısı gidene kadar 10 gün bekletilir. Zeytinin olduğu anlaşıldığında suyu süzülür.
- Suyu süzüldükten sonra limon tuzu ve salamura tuz eklenir.
- Hazırlanan su zeytinin üzerine dökülür. Ağzı sıkıca kapatılarak en az 1 hafta bekletilir. İyice tatlandıktan sonra tüketilmeye başlanabilir.
Kırma Zeytin ile Çizik Zeytinin Farkı Nedir?
Kırma denilen zeytin yeşil zeytinden elde edilirken, çizik dediğimiz zeytin türü olgunlaşmış siyah zeytinle de yapılır. Bıçak yardımıyla zeytinlerin çizilmesiyle elde edilir. Kırma adını alan zeytin türü taş veya çekiç yardımıyla kırılarak yapılır. En temel fark birinin bıçak yardımıyla çizilerek hazırlanması, diğerininse çekiç ya da taş yardımıyla ezilerek elde edilmesidir.
Kırma Zeytinin Faydaları Nelerdir?
Kırma zeytin henüz kararıp olgunlaşmamış yeşil zeytinlerden yapılan ve en hızlı şekilde yeme olgunluğuna erişen zeytin türüdür. Bu zeytinin faydaları da saymakla bitmez. Başlıca faydaları şunlardır;
- Bebeklerin ve çocukların gelişiminde olumlu etkiye sahiptir.
- Kemiklerin ve beynin gelişmesini ve güçlenmesini sağlar.
- Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastaları için oldukça değerlidir.
- Cildi güzelleştirir, besler ve kırışıkların azalmasına yardımcı olur.
- Yüksek tansiyonun düşmesini ve dengelenmesini sağlar.
- Mideyi kuvvetlendirir, mide ağrılarının giderilmesinde etkilidir.
- Karaciğerin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur.
Zeytinin faydalı olabilmesi için küflenmemesi gerekir. Küflenmemesi için en ideal yöntemlerden birisi de zeytinlerin pet şişelere doldurulmasıdır.
Kırma Zeytinin Acılığı Nasıl Gider?
Zeytinin acılığının giderilmesi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bilinen yöntemler şunlardır;
- Su ile acısının giderilmesi: Bir haftadan uzun olmayacak şekilde zeytinlerin su dolu kaplarda bekletilmesi acılığının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Fazla bekletilirdiğinde zeytinler yumuşayacağı için bekleme süresine dikkat etmek gerekmektedir.
- Tuz ile acısının giderilmesi: Bekleme süresi en uzun olan yöntemlerden biridir. Yaklaşık olarak 1 ay beklemeyi gerektiren bu yöntemde 1 kilo suya yarım kilo tuz kullanılmalıdır. Tuz olarak da kaya tuzu tercih edilmelidir.
- Kimyasal ile acısının giderilmesi: Kostik kullanılarak yapılan acılık giderme yöntemidir. Bu yöntem fazla kullanılmamaktadır.
Kırma zeytin yöntemleri ve tüketimi kolay bir zeytin türü olup insan sağlığı için de oldukça faydalıdır.