Sağlık 13 Şubat 2021 - 14:31:32

Kış Hastalıklarından Nasıl Korunuruz? Ne Yapmalı?

Kış Hastalıklarından Nasıl Korunuruz? Ne Yapmalı?

Grip, nezle, bronşit ve benzeri gibi havanın soğuk olması nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu oluşan kış hastalıklarından korunmak için geliştirilmiş pek çok doğal yöntem ve uygulama bulunmaktadır.

Kış Hastalıkları Nelerdir? Neden Olur?

Kış mevsiminde görülen yağışlı ve soğuk havalar hasatlıkların artmasına yol açıyor. Özellikle soğuk algınlığı, zatürre, gribal enfeksiyonlar, bronşit gibi kış hastalıklarına dikkat edilmesi gerekir. Bahsi geçen rahatsızlıklar ile mücadele edebilmek için hasta olmadan önce gerekli önlemlerin hepsi alınmalıdır. Soğuk havaların yaklaşmasına yakın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hastalıklardan korunmayı sağladığı gibi hastalığın kısa zamanda geçmesini sağlar.

Kış Hastalıklarından Nasıl Korunuruz?

Hastalıkların en fazla olduğu dönem olan kış mevsiminde bağışıklık sistemi güçlü tutulmalı ve korunmalıdır. Bunun yapılabilmesi için ilk olarak dengeli beslenilmeli, düzenli şekilde egzersiz yapılmalı, pozitif yaşam biçimi benimsenmeli, temiz havada kalınmalı ve kaliteli uyunmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için probiyotik tüketimi ve antioksidan kullanımı önem taşır. Bu yüzden mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde mineral, vitamin deposu besinlerden yararlanılmalıdır. Özellikle bol bol meyve sebze tüketilmeli, mineral ve vitaminler doğal kaynaklardan alınmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi vücuda gerekli vitaminlerin alınması ile gerçekleşir. Bunu sağlayabilmek için ise sağlıklı beslenmek gereklidir.

Hastalıklardan Korunmak İçin Vitaminler

Takviye amacı ile alınan vitaminler kontrolsüz biçimde kullanıldığında ve aşırı dozda alındığında bir sürü hastalık da beraberinde gelecektir. Normalden fazla D vitamini almak halsizlik yaparken fazla C vitamini almak ise ishale yol açmaktadır. Yağda erime özelliği olan vitaminler yani K, E, D ve A ihtiyaç duyulan orandan fazla alındığı zaman ciddi riskli durumlara yol açabilir. Vitaminler vücut içinde depo edildiği için bahsi geçen duruma dikkat edilmesi önem taşır. D vitamininin yüksek dozda tüketilmemesi gerekir. C vitamini antioksidan vitaminlerdendir. Kış mevsiminde oluşan rahatsızlıklardan vücudu koruma özelliği olan bu vitamin fazla kullanıldığında olumsuz sonuçlara yol açar. Olumsuz durumlar meydana gelirse hemen doktora gidilmelidir. Bilinçli hareket etmek ve vücuda iyi bakmak her zaman avantaj sağlar.

Kış Hastalıklarından Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Kış hastalıklarından korunmak için günde ortalama olarak altı ila sekiz saat kaliteli şekilde uyunması gerekir. Uyku saati kişinin ihtiyacı, bedensel ve zihinsel durumuna göre değişir. Hem fiziksel hem de zihinsel stresten uzak durulması gerekir. Her gruptaki besinlerden yeterli ve dengeli düzeyde tüketilmelidir. Sevdiklerinize vakit ayırmak, pozitif düşünmek, mutlu olmak hastalıkları engelleyen etkenlerdendir. Hekimin önermediği vitamin, antibiyotik ve takviyelerden uzak durulması gerekir. Hava şartlarına uyumlu giyinilmeli ve hava durumuna göre hareket edilmelidir. Günde minimum iki maksimum üç litre su tüketilmelidir. Nargile, sigara, pipo, puro ve benzeri türün ürünlerinden uzak durulmalıdır. Herhangi bir şikayet olmamasına rağmen sağlık kontrolleri düzenli şekilde yapılmalıdır. Kış hastalıklarından korunmak için vücuda uygun egzersizler belirlenmeli ve düzenli yapılmalıdır.

  • kış hastalıkları
  • kış hastalıklarından nasıl korunuruz
  • kış hastalıklarından korunmak için ne yapmalı
Yorumlar
Elif Dede Havalar biraz soğuduğu zaman boğazım şişiyor ve bademciklerim enfeksiyon kapıyor. Antibiyotik kullanmak çok faydalı sonuçlar yaratmıyor. O yüzden daha çok meyve yemeye, et ve sebze tüketmeye dikkat ediyorum. Bitki çayları da kış hastalıklarından korumaya yardımcı oluyor sanırım. cevapla
yorum yaz
Göze Limon Sıkmak Zararlı mı? İyi Gelir mi?