Sağlık 24 Kasım 2021 - 23:29:23

Kızamık Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kızamık Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kızamık; genel olarak çocuklarda görülen, ciltte birtakım kızıl lekelerin oluşmasına neden olan bulaşıcı ve ateşli bir hastalıktır.

Kızamık Nedir, Ne Demek?

Kızamığın çocukların ölüm istatistiklerinde çok büyük bir yer kapladığını gören kişiler bu hastalığın ne olduğu sorusu ile birlikte araştırmalarına başlamıştır. Döküntülü bir hastalık olan kızamık, virüsler aracılığıyla ortaya çıkan ve insandan insana çok rahat bir şekilde geçmektedir. Bu hastalığı daha önce geçirmiş olan ya da aşılanmış olan kişilerde hastalık büyük bir ortaya çıkmamaktadır. Bu sebeple de aşılamanın yapılamadığı gelişmemiş ülkelerde daha sık görülür. Çocukların bünyeleri yetişkinlere göre çok daha hassas olurken hastalıkları atlatmakta zorluk yaşayabiliyorlar. Bu aşamada çocukken büyük bir rahatsızlık geçiren kişiler, hayatlarının sonuna kadar çeşitli sorunlar ile uğraşmak zorunda kalabiliyor. Gelişmemiş ülkelerde çok sayıda çocuğun ölümüne kızamık sebep oluyor.

Kızamık Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Birçok kişide görülen kızamık belirtileri kırmızı döküntüler halinde başlar. Bu aşamada hastalığın etkileri bulaşmanın hemen ardından görülmemektedir. Bir kişinin hastalığı aldıktan sonra başka bir kişiye bulaştırması için 7 gün geçmesi gerekir. Buna ek olarak kızamığın en büyük belirtisi olan yüzdeki kırmızı döküntüler ise 7 günün ardından beşinci günde ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bu aşamada hastalığın kuluçka süresinin 10 ile 12 gün arasında değiştiği söylenebilir. Bu sürenin altında kişilerde belirtiler çok fazla görülmez. Bu sebeple de fark edilmesi bu dönemde zor olabilir. Kuluçka dönemi içerisinde halsizlik, ateş, burun akıntısı ya da öksürük gibi belirtileri ortaya çıkabilir

Gebelikte Kızamık Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelik dönemlerinde anneler, kendi vücutlarındaki antikorları bebekleri ile paylaşarak onları bu hastalıktan korumaktadırlar. Ancak bu hamileliğin ilk 6 ayında geçerli olmaktadır. Sonrasında bebekler bu rahatsızlığa yakalanabilmektedirler. Kişilerde belirtilerin başlamasının ardından yanakların iç kısmında beyaz ve kırmızı lekeler oluşmaya başlayacaktır. Bu lekeler ile birlikte hastalığın teşhisi konur ve 14 saat içerisinde benekler kaybolmaktadır. Sonrasında şiddetli bir ateş ile birlikte cildin üzerinde kırmızı ya da kahverengi döküntüler oluşmaya başlar. Bu aşamada aşı olmamış olan kimseler 5-6 gün boyunca etkilerini yaşarken hastalıktan kurtulmakta zorluk yaşayabilirler.

Kızamık Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Kızamık nedenleri olarak mikropların ağır ya da burun yoluyla bulaşması gösterilmektedir. Aileler eğer çocuklarına aşı yaptırmazlarsa vücutlara giren bu mikroplar hastalığın başlamasına ve büyük zorlukların yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple de düzenli olarak aşılar vurdurularak çocuklar ve yetişkinler bu rahatsızlıktan kurtulabilmektedir.

Kızamık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıp alanında bu hastalık için özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kızamık tedavisi ile hastalığın iyileşmesi gerçekleşirken aynı zamanda kendiliğinden ortadan kaybolması beklenir. Ancak bu süreç şiddetli belirtilerin ortaya çıktığı anda 1 haftaya yalın süre almaktadır. Bu süre içerisinde çok yüksek ateş sorunu yaşanabilirken bu durum zeka geriliğine dahi sebep olabilmektedir. Bu sebeple hastalığın geçirildiği dönemde çocukların yüksek ateşi, öksürük problemi ya da cilt yapısı tedavi edilmeye çalışılacaktır.

  • kızamık
  • kızamık nedir
  • kızamık belirtileri
  • kızamık nedenleri
  • kızamık tedavisi
Yorumlar
Olcay Şahin Kızamık ne zaman çıkar nasıl tedavi edilir? Kızamık kızamıkçık ve kabakulak aşısı ne zaman yaptırılmalı? Doğum yapmama 1 ay kaldı. Küçükken ben ciddi bir kızamık hastalığı geçirmişim çocuğumda da olur mu diye biraz endişe ediyorum. cevapla
Gülnaz Çelikler Kızamık nasıl bulaşır? İki tane çocuğum var büyüğünde kızamık belirtileri var diğerine de bulaşır mı? Nasıl geçer? Nasıl tedavi edilir? Bulaşmasını engellemek için neler yapmam gerekiyor? İkisi de ufak olduğu için endişeleniyorum biraz. cevapla
yorum yaz
Atkins Diyeti Nedir? Yapanlar, Zayıflayanlar ve Zararları