Sağlık 05 Ağustos 2021 - 17:40:56

Kolesterol Hastaları Ne Yemeli? Nasıl Beslenmeli?

Kolesterol Hastaları Ne Yemeli? Nasıl Beslenmeli?

Kolesterol hastaları; sağlıklı beslenerek, düzenli egzersiz yaparak ve fazla kilolarda kurtularak kolesterol seviyelerini dengeleyebilirler.

Kolesterol Hastaları Ne Yemeli?

Günlük hayatta tüketmiş olduğumuz doymuş yağlar kandaki yağ seviyesinin artmasını ve buna bağlı olarak kolesterolün yükselmesine neden olmaktadır. HDL ve LDL olmak üzere iki kolesterol çeşidi bulunmaktadır. LDL kolesterol vücutta fazla olduğu zaman damar tıkanıklığının oluşmasına ve bu da kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın meydana gelmesine sebebiyet vermektedir. Tekli ve doymamış yağları tüketilmesi LDL kolesterolün düşürülmesine, felç ve kalp hastalığı risklerinin azaltılmasına, vücudun ihtiyaç duyduğu fakat üretemediği yağların sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle özellikle kolesterol hastaları tüketmiş oldukları yiyecekler bu yağların olmasına özen göstermelidir.

Ayçiçek yağı, mısır özü yağı, zeytinyağı, somon ve sardalya benzeri balıklar, ceviz ve keten tohumu tarzı besinler tüketilmesi gereken ve LDL kolesterol seviyesini arttıran yağlardır. Koyun ve sığır eti yağı, tereyağı, tam yağlı peynir ve sütler zararlı yağlar içermektedir. Bunlar vücutta HDL kolesterolün yükselmesine, iyi kolesterolün düşmesine ve kalp hastalığı, felç gibi rahatsızlıkların oluşma riskine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle sınırlı şekilde tüketilmesi ve kolesterol hastaları için hiç tüketilmemesi gereken besinler arasında gösterilmektedir.

Kolesterol Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Öncelikle belirtmek gerekir ki her gün mutlaka sebze tüketilmelidir. Sebze ve meyve hem sindirim sistemi hem de kolesterolün düşürülmesi için gerekli olan besinlerdir. Bununla birlikte kolesterol hastaları yulaf ve çavdar benzeri çözünebilir lif içeren yiyecekler, haftada iki gün omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon sardalya gibi balıklar, haftada iki kere mercimek, nohut gibi kuru baklagiller, haftada iki kez 30 gram miktarında tuzsuz ceviz ve fındık gibi kuruyemişler tüketmelidirler. Bununla birlikte egzersiz ve spor yapılmalıdır. Egzersiz yaparken vücudunuz enerji harcamak için yağ yakımı sağlar ve bu da zararlı yağların vücuttan atılması için etkilidir.

Eğer ki kilolu biriyseniz zayıflamak içi bir diyetisyen desteği alınız. Kilo kolesterolün yükselmesi konusunda önemli bir etkendir. Sağlıklı beslenerek hem zayıflayabilir hem de kolesterol düşürmek için etkili adımlar atabilirsiniz.

Kolesterol Hastaları Ne Yememeli?

Karbonhidrat değeri yüksek olan un ve şeker içeren gıdalardan ve alkolden kolesterolü yüksek olan kişiler kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir. Katı yağları ve hayvansal yağı oldukça az tüketmeye dikkat ediniz. Eğer ki et yemeği yapacaksanız ilave olarak yağ katmayınız. Kızarmış patates, yağda kızarmış hamur işleri, aşırı kırmızı et tüketimi, şeker ve yağ oranı yüksek kekler, tam yağlı peynirler, kremalar, çikolata, patates cipsi, kurabiye, bisküvi ve tereyağ gibi besinlerden, abur cuburlardan uzak durulması gerekmektedir. Haftada 3 veya 4Tten fazla yumurta yenmemelidir. Özellikle yumurtanın sarısı kolesterol bakımından çok zengindir ve bu neden tüketimi çok fazla olmamalıdır.

Kolesterol Yüksekliği Nelere Yol Açar?

Genel olarak kolesterol hastaları kalp rahatsızlığı riski yüksek olan kişilerdir. Eğer kolesterol seviyesi yüksekse kan damarlarda birikir ve sonrasında damar sertleşmesi meydana getirir. Bu durum hangi oranın damarında gerçekleşirse o organ zarar görmektedir. Örneğin kalbi besleyen damarlarda meydana gelirse kalp krizi meydana gelebilir ya da böbrek damarında olursa böbrek yetmezliği ve tansiyon yüksekliği gibi durumlar söz konusu olabilir.

  • kolesterol hastaları
  • kolesterol hastaları ne yemeli
  • kolesterol hastaları nasıl beslenmeli
  • kolesterolün düşürülmesi
  • kolesterol hastaları ne yememeli
  • kolesterolü yüksek olan kişiler
  • kolesterol yüksekliği
  • kolesterol yüksekliği nelere yol açar
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kuru Şampuan Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları