Yaşam 13 Aralık 2021 - 07:38:12

Koltuk Altı Kokusu Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Koltuk Altı Kokusu Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Koltuk altı kokusu; terleme sonucunda ortaya çıkan bakterilerin bazı proteinlere ayrılması ile yarattığı yan ürünlere dayalı oluşan bir durumdur.

Koltuk Altı Kokusu Neden Olur?

İnsan vücudunda birçok farklı boşaltım yolu bulunurken terleme de bunlardan bir tanesidir. Terleme ile birlikte vücuttan sıvı ve toksin atımı sağlanırken aynı zamanda bu sayede vücut ısısı da dengelenir. Koltuk altı kokusu terlemenin en yoğun olduğu bu bölgede, toksinlerin ve bakterilerin çoğalması sonrasında meydana gelmektedir.

Aşırı kilolu olmak, baharatlı yiyecekler yemek, yetersiz ve düzensiz beslenme, diyabet, stres, enfeksiyon, bromhidroz ve bazı tıbbi durumlar terleme ve aynı zaman ter kokusu meydana getiren sebepler arasında gösterilmektedir.

Terleme sağlıklı bir vücut için gereklidir. Cildin nemlenmesini ve daha canlı olmasını sağlanmaktadır. Ancak bu aşamada meydana gelen koku oldukça rahatsız edicidir. Koltuk altı kokusunun oluşmasının sebebi tamamen bakterilerdir. Normalde terleme ile dışa verilen sıvı renksiz ve kokusudur. Bu sıvının bakteriler ile birleşmesi sebebiyle koku oluşmaya başlar.

Bakteriler genel olarak havasız ve karanlık bölgelerde rahatlıkla gelişip çoğalabilmektedir. Bu sebeple de koltuk altında bakteri oluşumu sıklıkla görülmektedir. Bu durum, koltuk altındaki terleme sebebiyle kokunun hissedilmesine neden olur. Koltuk altı kokusunun değişmesi ya da aşırı kötü olması durumunda, önlemek için bu bakterilerin üremelerini durdurmak gerekmektedir.

Koltuk Altı Kokusu Neden Olur?

Koltuk Altı Kokusu Nasıl Önlenir?

Kişilerin koltuk altında oluşan kokuların uzaklaştırılmasında yapabilecekleri birkaç adet farklı işlem yer almaktadır. İlk olarak koltuk altına gerekli bakımların uygulanması gerekmektedir. Bu bölgedeki kılların düzenli olarak alınması kişilerin terlemesinin önüne geçilebilecek bir işlemdir. Ter kokusunun nedenleri bazen alınmayan tüyler olabilir.

Buna ek olarak deodorantların düzgün bir biçimde kullanılması da bu konuda son derece etkili bir yöntem olarak gösterilebilir. Fakat duş almadan sıkılan deodorantın pek bir önemi bulunmamaktadır. Bundan dolayı düzenli duş almak ve öyle deodorant kullanmak gereklidir.

Eğer koltuk altı kokusu nasıl yok edilir diye bakacak olursak anti-bakteriyel sabunlardan yararlanabilirsiniz. Bu şekilde cildinizdeki bakteri sayısını azaltabilirsiniz. Bunnla birlikte giydiğiniz kıyafetlere dikkat ediniz. Hava almayan kıyafetler bakterilerin çoğalmasına neden olur. Böylece ter sonrasında koku kaçınılmaz olur.

Ter Kokusu Nasıl Giderilir?

Geçmeyen ter kokusuna kalıcı çözüm arıyorsanız eğer; bitkisel yöntemlerden destek alabilirsiniz. Ter kokusuna ne iyi gelir diye bakacak olursak;

  • Doğal bir çözüm olarak ter kokusuna limon ve sirke karışımını deneyebilirsiniz. Bir limonun suyunu çıkaran kişiler sonrasında bu suya sirke de ekleyerek bir karışım elde ederler. Sonrasında bu karışım koltuk altına sürülerek 15-20 dakika beklenir ve yıkanır. Bu, bakterileri bölgeden uzaklaştırırken kokunun oluşmasını da engelleyecektir.
  • Bir başka yöntem olarak sirkenin yerine ter kokusuna karbonat da kullanılabilmektedir. 1 limonun suyuna 1 kaşık karbonat ekleyip bu karışımı da aynı şekilde uygulayabilirsiniz. Bu karışımların yapısı yeteri düzeyde asidik özellik gösterdiğinden bakterilerin oluşması mümkün olmayacaktır. Bu şekilde ter kokusunun oluşması mümkün olmayacaktır.
  • Terleme sonrasında meydana gelen kokuyu gidermek için 3 kaşık karbonat, 1 kaşık hindistan cevizi yağı, 5 damla esansiyel yağ ekleyip karıştırınız. Ter kokusuna hindistan cevizi yağı ile karışım hazırlamak, kokuyu giderir ve deodoranta gerek kalmaz.

Bahsetmiş olduğumu bu işlemlerde terleme önlenmemektedir. Terleme olurken koltuk altı kokusu olmaması sağlanmaktadır. Bu sebeple farklı önlemlerin de alınması gerekebilir.

Koltuk Altı Kokusu İçin Ne Yapmalı?

Bazı terlemelerin nedeni sağlık problemlerinden kaynaklı olabilir. Bundan dolayı kokunun giderilmesi için öncelikler sağlık probleminin tedavi edilmesi ya da kontrol altına alınması gerekir. Acı ter kokusu gibi durumlar yaşıyorsanız ve sosyal hayatınızı çok fazla engelliyorsa koltuk altı kokusu tedavisi için uzman bir doktora danışmalısınız.

Doğal çözümlerden sonuç alamadıysanız koltuk altı kokusu için krem kullanabilirsiniz. İçeriğinde alüminyum klorür bulunan kremler doktorunuzdan ya da eczaneden isteyebilirsiniz. Koltuk altına botoks uygulaması bir başka tedavi seçeneğidir. Eğer tüm yöntemlere rağmen sonuç alınamıyorsa, koltuk altı derisinin altındaki terleme bezlerinin kontrolü için cerrahi işlem uygulanabilir.

  • koltuk altı kokusu
  • koltuk altı kokusu giderme
  • koltuk altı kokusu sebepleri
  • koltuk altı kokusuna çözümler
Yorumlar
huriye yazlıkaya Koltuk altı kokusuna kalıcı çözüm var mı? Terlediğim zaman gerçekten bir koku oluyor. Her ne kadar duş alsam deodorant kullansam da bu rahatsız edici bir durum. Nasıl engelleyebilirim? Doğal bir yöntemi var mı? cevapla
Asım DEMİR Bu hoş olmayan durumu engellemek için bol su tüketmek, kokulu ısıl işlem görmüş besinleri çok daha az tüketmek, temiz olmak ve kesinle pamuklu giyecekler tercih etmek de önemlidir. Bu sorun ile karşı karşıya olan insanlar terlemekten de kaçınmalılar aslında ama bu her zaman elde olmayabilir bu sebeple temiz olmak her zaman en kolay önlem olacaktır. Tütün malzemeleri tüketmemek de bu durumdan koruyucu bir etkendi.r. Unutmamak gerekir... cevapla
yorum yaz
Korse Tayt İnceltir mi?