Isıyı ve sıcaklığı peteklerin içerisine göndererek evimizin ısınmasını ve hayatımızın kolaylaşmasını sağlayan kombinin suyu birtakım nedenlere bağlı olarak yükselebilmektedir. Oldukça sık rastlanan bu durumu çözmek için birtakım yöntemler bulunmaktadır.
Kombinin Suyu Neden Yükselir?
Hayatımızın bir parçası haline gelen kombiler, evimizin ısınmasını ve suyumuzun sıcak akmasını sağlayan aletlerdir. Sıcak suyun peteklerde dolaşmasını sağlayan bu aletlerde basıncın yükselmesi ve düşmesi gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Pek çok sebebe bağlı olarak gelişen kombi suyunun yükselmesi problemi hakkındaki detaylı bilgilere yazımızda geniş bir şekilde yer vereceğiz.
Kombi basıncı, barı ya da suyu yükselmesi aynı anlama gelmektedir. Kombinin barı düşük olduğu zaman içerisinde yeterli oranda su olmadığı anlamına gelir ve hata verir. Yüksek olduğunda da fazla su olduğuna dair hata verir. Kombi barının belli bir değerde tutulması düzgün çalışmasını sağlamaktadır.
Pek çok kişinin merak ettiği kombinin basıncı neden artar sorusunu yanıtlayacak olursak, burada ilk bahsedeceğimiz durum doldurma musluğunun açık kalmasıdır. Doldurma musluğunun kapalı olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Güzelce sıkınız fakar hassas bir parçadır ve bu nedenle dikkat ediniz. Bunun yanında doldurma musluğu bozuk olabilir ve kapanmıyor olabilir. Eğer ki az birşey açık bile kalırsa aynı şekilde barın yükselmesi söz konusu olur. Bundan dolayı kombinin doldurma musluğu kontrol ve dikkat edilmesi gereken en önemli husustur.
Kombinin Suyu Neden Artar?
Genel olarak kombinin suyunun artmasının nedeni, doldurma musluğu olarak isimlendirdiğimiz parçadaki arzdan kaynaklanmaktadır. Açık kalmış ve kapanmıyor olabileceği gibi aynı zamanda kırılmış da olabilir ve fark etmemiş olabilirsiniz. Kombi basıncını yükseltmek için musluğu açtığınızda fark etmeden kırıldıysa sürekli olarak su çeker ve bu da mutlaka değişim gerektirir. Bir başka neden olarak plaka ana eşanjörde sorun meydana gelmesidir. Genel olarak kombi arızalarında bu parçalardan kaynaklı sorunlar olabilmektedir. Kombiyi kullanmadığınızda bile sorun meydana geliyorsa hasarlı parçaları olabilir. Eğer kombi çift eşanjörlü ise plaka eşanjörde, tek eşanjörlü ise ana eşanjörde arıza meydana gelmiş olabilir.
Kombi bakımını yetersiz yapıyorsanız genleşme tankı olarak isimlendirilen parçasında hava kontrolü sağlanamaz ve buradaki havanın eksilmesine bağlı olarak sorunlar meydana gelebilir. Bundan dolayı genleşme tankının havasını kontrol etmeyi ihmal etmeyiniz. Eğer ki havası yoksa hava basmanız gerekmektedir. Eğer sorun bundan kaynaklıysa kombi kullanılırken basınç azalır, kullanılmıyorken artar. Buradan anlayabilirsiniz.
Kombinin Suyu Nasıl Boşaltılır?
Kombide ya da kombinin tesisatında fazla su olması barın yükselmesine neden olmaktadır. Kombinin suyunun azalması için öncelikle altta yer alan tahliye hortumunu kullanarak basıncın düşmesini sağlayabilirsiniz. Bu yöntem küçük artışlarda uygulanmaktadır. Bunun haricinde yapılabilecek bir başka yöntem ise kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürüne ya da tesisatın ana tahliye musluğuna müdahale yapılır ve basıncın dengelenmesi sağlanır. Bu yöntemleri uygularken kombi basıncının takip edilmesi gerekir. Eğer ki 1.5-2 arası arasına gelmişse işlemi sonlandırabilirsiniz. Müşürü ya da musluğu tekrardan sıkabilirsiniz.
Kombinin Barı Yüksek Olursa Ne Olur? Kaç Olmalı?
Günlük yaşamı kolaylaştıran hemen hemen her evde yer alan kombinin barı yüksek olursa su akıtma başta olmak üzere farklı arızalar meydana gelir. Bakım yapmadığınızda ya da bu durumu kontrol edip müdahale etmediğinizde onarılması güç sorunlar meydana gelebilir ve bu da maliyetli sonuçlar doğurur. Fazla suyun atılması için petekler aktif hal gelerek sızıntı meydana getirebilir. Eğer kombinin altından su sızıyorsa bu bar yüksekliğinin göstergesidir. Kombinin parçalarında da sıkıntılar meydana gelebilir ve tamir edilmesi zor hale gelebilir. Bundan dolayı kombi barına dikkat edilmelidir. Kombinin barı kaç olmalı sorusunun cevabı ise 1-2 arası olarak cevaplandırılmaktadır.
Peteklerin Suyu Nasıl Boşaltılır?
Düzenli aralıklarla yapılması önerilen peteklerin suyunu temizleme işlemi için öncelikle, sağ ve sol üst tarafında yer alan hava alma purjör tapasını sola doğru gevşetiniz. eğer peteğin içinde hava varsa bu ses yapar ve dışarı çıkar. Bu havanın tamamen bitmesini ve suyun akmasını bekleyiniz. Su gelmeye başladığında 10 saniye bekleyiniz. Eğer bu işlemi yaptığınızda ses gelmiyorsa ve direkt su geliyorsa içerisinde hava yoktur demektir. Eğer bu işlemi yaparken kombi açıksa sonrasında su takviyesi yapmanız gerektiğini unutmayınız.