
Salata ve yemeklerde sık bir şekilde kullanılan kuşkonmaz sağlığa faydalı bitkiler arasında yer alan sebze türlerinden biridir.
Kuşkonmaz Nedir? Ne İşe Yarar?
Son yıllarda sık bir şekilde kullanılan kuşkonmaz tohumu Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir Faydalarından dolayı eski dönemlerden bu yana kullanılmaktadır. Hastalıklar karşısında etkili olan bu sebze vücudu korumaktadır. Kalori ve karbonhidrat seviyesi düşük olan sebzenin protein oranı fazladır. Vitamin olarak B, A, K, C bulundurur. Bunun yanı sıra folat ve potasyum seviyesi de fazladır. Diyet liflerini içerir. Sodyum, fosfor ve niasin barındırır. Her açıdan yararlı olan kuşkonmazın magnezyum ve kalsiyum seviyesi fazla olduğu için ideal sebze olarak gösterilmektedir.
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Mutfakta özel bir yere sahip olan kuşkonmaz tohumu besin değeri açısından kuvvetlidir. İnsan vücudunu zararlı mikroorganizmalardan korumaktadır. Düzenli tüketildiği zaman faydalarından destek almak oldukça kolaydır. En önemli faydalarından biri psikolojik rahatsızlıklara iyi gelmesidir. Sinir sistemi üzerinde muazzam etkileri olduğundan dolayı psikolojik rahatsızlıklara iyi geldiği söylenebilir. Psikolojik problemi olan kişilerin kuşkonmaz tüketmeleri önerilir. Hem öksürüğe hem soğuk algınlığına iyi gelen sebze kış aylarında bol bol tüketilebilir. Nezle, grip, soğuk algınlığına yarar sağlamaktadır. Kemiklerinde ağrısı olan insanların tüketebileceği sebze doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Vücuttaki ödemin atılmasına yardım eder. Antioksidan açısından önemli bir konuma sahip olan sebzenin içinde C, A ve B vitamini vardır.
Kuşkonmaz Nerede Yetiştirilir? Nasıl Yetiştirilir?
Yetiştiği aylar Mayıs, Mart ve Nisandır. Sevdiği toprak türü gevşek, kumlu ve zengindir. Çiçeklendiği zaman dilimi Temmuz ve Hazirandır. Köklerinden alınan parça ve tohumlarla yetiştirilmektedir. İki sene içinde gelişme gösterir. ABD, Fransa, Çin ve İtalya'da yetişmektedir. Zaman içerisinde Türkiye'de de yetişmesi artmıştır.
Kuşkonmaz Nasıl Yenir? Nasıl Tüketilir?
Alerjik problemlere yol açma ihtimali olan bitki toplanma sürecinde dikkat ister. Salata, yemeklerde kullanılır ve tüketilen besinler hoş bir tat verir. Ayrıca çorbalarda da kullanılmaktadır. Bu sayede kış mevsiminde meydana gelen hastalıkların oluşma olasılığını düşürmektedir. Tercihe göre konserve şeklinde de tüketilebilmektedir.
Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir? Tarifi Nedir?
Kuşkonmazın üstünde bulunan sert kısımlar el yardımı ile alınır ve yumuşak olan kısımlar bırakılır. Yumuşak olan yerler el aracılığı ile parçalara ayrılmalıdır. Sonrasında ise zeytinyağının içinde kavrulur ve üstüne yumurta ilave edilir. Tercihe göre baharat ilave edilerek yemeğin tadı lezzetli hale getirilmektedir.
Kuşkonmazın Yan Etkileri Nelerdir?
Hamilelik süresinde kullanılması pek tavsiye edilmemektedir. Bu yüzden tüketmek için doktor onayının olması gerekir. Emzirme dönemi ile ilgili ise bu sebzeyi tüketmenin güvenilirliği hakkında yeteri düzeyde bilgi bulunmamaktadır. Bundan dolayı emzirme süreci için de doktora danışmakta fayda vardır. Sebze olarak tüketilen kuşkonmaz cilde uygulandığı zaman alerjik problemler meydana gelebilmektedir. Her ihtimal karşısında hem kullanmadan önce hem de kullanım şekli hakkında hekimden bilgi almak önemlidir
Yumurtalı kuşkonmazı deneyelim cevapla