Labada Bitkisi Nedir? Diğer Adı, Faydaları, Zararları, Genel Özellikleri
Labada bitkisi dere kenarı gibi sulak çayır alanlarında kendi başına yetişebilen bitki türlerinden biridir.
Labada Bitkisi Nedir? Diğer Adı Nedir?
Bitkinin diğer ismi efelek olarak ifade edilmektedir. Karabuğdaygiller familyasından gelmektedir. Kuzukulağının akrabası olduğu belirtilen labada bitkisinin Türkiye'de yirmi beş türü bulunmaktadır. Çiçek açtığı zaman aralığı Eylül ve Hazirandır. Bitkinin boy ölçüsü elli santimetre ila iki metre aralığında değişebilmektedir. Çiçeklerden meydana gelen meyvelerinde tohumlar ile çoğalmaktadır. Kökünde ise antrakinon türleri, nişasta, reçine, şeker mevcuttur. Labada bitkisi yaprağı ve kökü ev ilaçlarında kullanılırken aynı zamanda yaprağının sebze olarak tüketildiği söylenebilir.
Labada Bitkisi Nasıl Kullanılır?
Anadolu'da bulunan bazı yörelerde bu bitkinin yaprakları hem salatalarda hem de sebze yemeklerinde kullanılır. Yaprakları mayıs ayı ile ağustos ayı arasında toplanır ve kurutulur. Ayrıca yaprakları sulu olduğu için kurutma işlemi kolay değildir. Dikkat edilmediği taktirde küflenme olasılığı bulunmaktadır. Kökü, tohumu ve yaprağından çay yapılabilmektedir. Labada bitkisi tıbbi alanlarda da kullanılmaktadır.
Labada Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Genel olarak kışın meydana gelen nezle, grip gibi rahatsızlıkların oluşmasına engel olmaktadır. İçeriğinde yüksek seviyede C vitamini olduğu için kış aylarında içecek olarak tüketilebilir. Enerji verme özelliği olan bitkinin rahatlatıcı etkisi olmasından dolayı stresle mücadele etmektedir. Yaprakları ile hazırlanan çayın iştah açma özelliği vardır. Hem taze hem de kuru olarak kullanılabilmektedir. Yaprakları kurutulduğu zaman çay yapılabilir ve bu çay kış mevsimlerinde meydana gelebilecek rahatsızlıklar karşısında önlem olarak içilebilir. Bitkinin kökü ile hazırlanan çayın alerjilere faydalı olduğu söylenmektedir. Yaprakların haşlanmasıyla elde edilen çayın ise egzama, kızarıklık ve kaşıntı gibi sorunlarla mücadele ettiği ifade edilebilir. Bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi de çeşitli kaynaklarda yer almaktadır. Kadınların regl dönemlerinde yaşadığı problemlere faydasının olduğu ve ağrıları minimum seviyeye indirdiği söylenmektedir.
Labada Bitkisi Nerede Yetişir?
Yetiştiği yerler genel itibari ile bataklık, yol kenarı, boş arazi gibi alanlarda yoğunlukta olarak görülmektedir. Ağustos ve mayıs aylarının arasında çiçek açmış haldedir. Bu bitki Türkiye'de İstanbul, Gaziantep, Çanakkale, İzmir, Tunceli, Konya, Kars, Kastamonu, Diyarbakır, Çoruh, Ankara ve Bolu'da yetişmektedir.
Labada Bitkisi Çayı Nasıl Yapılır?
Bu bitkinin kök, yaprak ve tohumundan çay yapılır. Kişi tercihe göre istediği bölgeyi kullanabilir. Yapraklar ile çay yapmak için haşlama işlemi gerekmez. Bir su bardağı kaynayan suyun içine bir tutam kadar doğranmış yaprak eklenerek beş dakika kadar demlendirilmektedir. Kök ya da tohum ile çay yapmak içinse tepeleme bir tatlı kaşığı kök, bir su bardağı suyun içine ilave edilerek bir dakika kadar kaynatılmakta ve beş dakika demlenmeye bırakılmaktadır. Labada bitkisi tohumu ile çay hazırlamak için bir su bardağı suyun içine bir çay kaşığı tohum eklenir ve bir dakika haşlama işlemi yapılarak çay beş dakika demlendirilmelidir.