Sağlık 25 Aralık 2020 - 09:36:47

Lenfoma Nedir? Lenf Kanseri Belirtileri, Tedavisi, Evreleri ve Çeşitleri

Lenfoma Nedir? Lenf Kanseri Belirtileri, Tedavisi, Evreleri ve Çeşitleri

Kanser, yaşadığımız dönemin en ciddi rahatsızlıklarının başında gelirken birçok farlkı çeşidi ile birlikte insanların hayatını tehdit etmektedir. Lenfoma kanserin çeşitlerinden biridir.

Lenfoma Nedir, Ne Demek?

Lenf kanseri ya da diğer adıyla lenfoma, kanın üretim noktaları olan kemik iliğinde yaşanan anormalliklerle ortaya çıkan bir kanser türüdür. Kendisi, kan kanseri grubunun içerisinde yer alan kanser türlerinden birisidir. Bu kanser türü, araştırmalara göre erkeklerde ve kadınlarda eşit miktarlarda görülmektedir. Cinsiyet sebebiyle hastalığa bir yatkınlık söz konusu değildir. Bunun yanı sıra birçok farklı tedavisinin olması ile birlikte insanlara umut saçan bir kanser türüdür. Ancak diğer kanser türleri gibi hastalığın kendisini göstermeye başladığı dönem oldukça zor geçer.

Lenf Kanserinin Çeşitleri Nelerdir?

Lenf kanseri, kan kanserinin %50'sini oluştururken ülkemizde de oldukça sık görülmektedir. Kendi içerisinde iki farklı çeşide ayrılmaktadır. Bu çeşitler, yabancı kelimeler ile ifade edilirken ülkemizde genel olarak kısaltmaları kullanılır. Bu rahatsızlık, Hodgkin ve Non Hodgkin olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu çeşitleri sırasıyla HL ve HDL olarak kısaltılmaktadır. Genel olarak hem doktorlar, hem de hastalar bu kısaltmaları kullanmaktadır. HDL türündeki lenf kanserinin diğer çeşide göre görülme sıklığı 8 kat fazladır. Bu kanser türlerinin de kendi altında farklı çeşitleri bulunur. Şuana tıp alanında HDL türündeki lenf kanserine ait 40-50 çeşit farklı kanser rahatsızlığı görülmektedir. HL ise kendi içerisinde 6 ile 8 arasında çeşide ayrılabilmektedir. Bu çeşitlerin tamamı belirtisi, tedavisi, süreç yönünden benzerlik gösteriyor olsa da ciddi farkları da bulunmaktadır.

Lenf Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Bu kanser türünün belirtileri denildiğinde akla ilk olarak vücudun herhangi bir bölgesinde büyüyen kitleler akla gelir. Kliniklerde bu belirti, lenf kanserinin en çok karşılaşılan belirtisidir. Genel olarak lenf bezlerinin kanser sebebiyle şişmesinden dolayı bu çıkıntılar meydana gelmektedir. Hastalar, boyunlarında, koltuk altlarında ya da kasık bölgelerinde bu lenf bezlerinin büyümeye başladığından şüphelenir ve bu sebeple hastanelere başvururlar. Çok uzun süre devam eden grip, kuru öksürükler ve bademciklerden bir tanesinin şişmesi gibi durumlar da lenfomanın belirtisi olarak gösterilmektedir.

Lenfoma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lenfoma tedavisinde ilk olarak tanı aşaması yer alır. Bu tanı için biyopsi yapılırken kişilerde bu kanser türünün olup olmadığı belirlenir. Ancak bu uygulama bu hastalığın türü hakkında bilgi vermemektedir. Bunun için farklı testler yapılarak bu kanser çeşidinin türü tamamen belirlenmektedir. Sonrasında evre konusunda araştırmalar yapılarak en doğru kararlar verilir ve tedaviye başlanır. Erken tanıda kemoterapi ile hastalığın atlatılması mümkün olmaktadır. Ancak vücut ilaç tedavisine yanıt vermezse ya da ilerlemiş bir durumdaysa bu durumda ilik nakli yöntemi kullanılmaktadır. Kişiler, kendilerine uygun bir iliğin bulunmasını beklerler ve bu durum gerçekleşmişse direkt olarak kişiler ameliyata alınır. Bu ilik nakli ile birlikte kanserin tedavisi tamamen gerçekleşmektedir. İlik naklinde herkesin iliği birbirine uymazken belirli şartların sağlanması gerekmektedir.

  • lenfoma
  • lenfoma nedir
  • lenf kanseri
  • lenfoma çeşitleri
  • lenf kanseri belirtileri
  • lenfoma tedavisi
Yorumlar
Sıdıka Dündar Lenfoma kanseri neden olur? Olmaması ve önlenmesi için ne yapmak gerekir? Türleri nelerdir? Başlangıç evresinde tedavi edilmesi mümkün müdür? Nasıl ortaya çıkar nasıl anlaşılır? İlk evrelerinde belirtileri nelerdir? cevapla
Canan Parlak Lenf kanseri nerelerde vücudun hangi bölgesinde görülür? Kanserin her türlüsü kötü ama lenfomadan ölen çok kişi olduğunu duymuştum. Bu hastalığı ilk evresinde yakalamak için ne yapmak gerekiyor? cevapla
yorum yaz
Çiğ Patates Suyu Zayıflatırmı? Nasıl Sıkılır? Nasıl Kullanılır?