Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Nelere Yol Açar?
Magnezyum; kasların güçlenmesi, protein sentezinin yapılması, enzim sisteminin aktivitesi, hücrelerin sağlıklı bir şekilde büyümesi, yenilenmesi için etkili olan bir bileşendir ve eksikliği halinde sağlık açısından birtakım sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Magnezyum Ne İşe Yarar?
Metabolizmaya birçok faydası olan magnezyumun temel görevi yiyeceklerin enerjiye dönüşmesidir. Vücutta asit ve baz dengesinin düzenlenmesini sağlayan bu bileşen, aynı zamanda DNA ve RNA'yı oluşturur. Beyindeki nörotransmiterleri düzenlemektedir. Koyu yeşil renkli sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır.
Kas ve sinir sistemi için etkili olan magnezyum, aynı zamanda kan basıncını düzenler ve damarların elastikiyetini dengeler. Hem beden hem de beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Diyabete karşı koruyucu etkileri bulunurken aynı zamanda, kalp sağlığının iyileştirilmesine de destek olur
İnflamasyonun azalmasını sağlayan, adet öncesi semptomların hafiflemesini destekleyen, migrene bağlı baş ağrılarını azaltan bir bileşen olan magnezyumun vücutta pek çok görevi ve işlevi vardır. Magnezyum eksikliği söz konusu olduğunda vücutta birçok sağlık problemi baş gösterir.
Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Birçok gıdadan doğal bir şekilde vücuda alınan magnezyum bazen yeterli oranda alınmadığında yetersiz olur ve bu da bazı belirtiler meydana getirir. Magnezyum eksikliği yaşayanlar şu semptomlar ile karşı karşıta kalabilir:
- Magnezyum eksikliği yaşayan kişide genel olarak dalgınlık, halsizlik, yorgunluk uyku bozukluğu gibi durumlar oluşmaya başlar.
- Kişi normal uyku düzeninin dışına çıkmışsa, normalden daha az uyuyarak uykusuz kalıyorsa bu problemler eksiklikten kaynaklı olabilir.
- Depresyon oluşması, kişinin yaşam kalitesinin düşmesi, sürekli olarak mutsuz hissetme hali belirtiler arasında yer alır.
- Kas kasılması, kasın seğirmesi ve titremesi belirtilerin olduğunu gösteren etkenlerdir.
- Kadınların adet döneminin daha sancılı geçmesi söz konusu olabilir.
- Mide bulantısı, kusma ve kronik kabızlık meydana gelir.
- El ve ayaklarda uyuşma, titreme oluşabilir.
- Zihin bulanıklığı ve odaklanma problemleri meydana gelebilir.
- Kalp ritminin normalin dışına çıkması, tansiyon yükselmesi ve sinirsel olan bağırsak problemlerinin oluşması belirtilerin içerisinde yer alır.
Bu belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız, magnezyum eksikliği söz konusu olabilir. Bunun için bir doktora danışmanız faydalı olacaktır.
Magnezyum Eksikliği Neden Olur?
Magnezyum eksikliği itibari ile düzensiz ve sağlıksız beslenme, yoğun alkol kullanımı sonrasında gözlemlenmektedir. Özellikle yaşlı insanlarda bu rahatsızlık daha fazla meydana gelir. Bu durumun nedenleri arasında diyabet, karaciğer hastalığı, pankreas enfeksiyonu, böbrek rahatsızlığı, çeşitli ameliyatlar, emilim sorunları gibi faktörler vardır. Günlük rutin içerisinde stresli olmak, emzirme veya hamilelik dönemi, çok fazla alkol, sigara kullanmak da bu durumun nedenleri arasında yer almaktadır.
Bu durum ile depresyon arasında büyük oranda bir yakınlık söz konusudur. Araştırmaların çoğu depresyonla magnezyum eksikliği arasındaki bağlantıları ifade etmektedir. Sinir, ruhsal bozukluk ve anksiyete rahatsızlığı olan kişilerde magnezyum eksikliği görüldüğü bazı araştırmalarda belirtilmiştir.
İştahsızlık ve kilo kaybı söz konusu ise eksiklik meydana gelebilir. Ayrıca kişinin kalp ritminin bozulması, odaklanma sorunu yaşaması, mide bölgesinde meydana gelen ağrılar, adetten önceki dönemde yaşanan gerginlikler de bu mineralin eksikliğinde meydana gelmektedir.
Sporcu kişiler, sigara ve alkol kullanan insanlar, stresi normalden fazla boyutta hissedenlerde bu rahatsızlığın görülmesi muhtemeldir. Özellikle hamile olan veya emziren kadınların magnezyum ihtiyacı normal bir insana göre daha fazladır. Şeker hastaları için de aynı durumlar geçerlidir.
Magnezyum Eksikliği Nelere Yol Açar?
Yetersiz beslenme ya da herhangi bir sağlık durumu sonrasında meydana gelen magnezyum eksikliği hastalıkları mide bulantısı, kusma, saç dökülmesi, bağırsakların yavaş çalışması gibidir. Şiddetli vakalarda ise kas kramplarının oluşması, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, fibromiyalji söz konusu olabilir.
Hamilelik dönemi içinde eksikliğin yaşanması rahim kasılmalarını arttırmaktadır. Bu yüzden erken doğumun gerçekleşme ihtimali artar. Magnezyum eksikliğini yaşayan kişiler genel olarak sinir sistemi ile alakalı sorun yaşamaktadırlar. Yeni doğan bebeklerde eksikliğin olması bebeğin ısı kaybına yol açar. Dolayısı ile ani bebek ölümleri meydana gelebilir.
Günlük hayatta alkol kullanan kişilerde magnezyum eksikliği oluştuğu için bu bireylerde kalp hastalıkları görülmektedir. Bu durum olması kanın pıhtılaşmasına neden olmaktadır. Magnezyum insan vücudu için oldukça önemli bir mineraldir. Eksikliği halinde birçok zarara yol açan bu değer eğer yeterli miktarda vücutta bulunursa birçok fayda sağlamaktadır.
Magnezyum Hangi Besinlerde Var?
Vücuda doğal bir şekilde alabileceğimiz magnezyum, pek çok yiyecekte bulunmaktadır. Magnezyum içeren besinler şöyledir:
- Haşhaş tohumu, bitter çikolata, fıstık ezmesi, yulaf ezmesi içerisinde yer almaktadır.
- Muz, karpuz, avokado, kavun, hurma, hindistan cevizi, incir gibi meyveler
- Kabak çekirdeği, kuru kayısı, fındık ve badem benzeri kuruyemişler
- Baklagillerden bezelye, barbunya, mercimek ve fasülye içerisinde vardır.
- Soya unu ve tofu gibi soya ürünlerinde rastalanmaktadır.
- Kahverengi pirinç ve darı gibi kepekli tahıllar magnezyum içermektedir.
- Roka, pancar, nane, dereotu, ıspanak, pazı gibi koyu yeşil sebzelerde bulunur.
- Yoğurt ve kefir gibi süt ürünlerinde yer alır.
- Ton balığında belli miktarda vardır.
- Şalgam, domates, patlıcan gibi sebzelerde yer alır.
Bu gıdaları beslenme programınıza ekleyerek vücudunuzdaki magnezyum eksikliğini giderebilirsiniz. Ayrıca magnezyum takviyesi de alınabilir. bu takviyelere için öncelikle doktora başvurmalısınız.