Sağlık 15 Ağustos 2021 - 03:00:38

Melatonin Nedir? Melatonin Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Melatonin İçeren Besinler

Melatonin Nedir? Melatonin Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Melatonin İçeren Besinler

Melatonin beyinde bulunan epifiz bezi aracılığı ile salgılanmakta olan ve bedenin biyoritmini düzenleyen hormona denir.

Melatonin Nedir? Ne İşe Yarar?

Işığa oldukça duyarlı olan bu hormon, ışığın az olduğu yerlerde salgılanabilmektedir. Kaliteli bir biçimde salgılanması için karanlık alan gerekir. Fakat bu hormon her kişiye göre değişiklik göstermektedir. Genel itibari ile akşam on bir ile beş arasında salgılanır. Bu süreçte kanda bulunan melatonin konsantrasyonu üç ila on kat artmaktadır. Gece ortalama olarak otuz mg melatonin sentezlendiği belirtilir. Bunun yanı sıra kışın daha fazla salgılandığı söylenir. Yaz mevsiminde ise azalır. Vücuttaki hem biyolojik hem de fizyolojik süreçleri etkilemektedir. Bunlar arasında psikolojik sorunları uyku bozuklukları vardır. Çoğu durumu direkt olarak etkilen bu hormon uzun yolculuklarda jetlag gibi durumları doğudur. Bu hormonun vücut tarafından sağlıklı olarak salgılanması için gece sürecinde karalık alanda uyunması gerekir. Melatonin uyku için gerekli bir hormondur. Vücutta dengeli bir şekilde salgılanmadığı zaman uykusuzluk problemleri yanı sıra birçok sağlık sorunu meydana gelebilmektedir.

Melatonin Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Eksikliğin anlaşılmasının yolu çok basittir. Uyku düzeni bozulduğu zaman melatonin hormonunun eksik olduğu kanısına varılabilir. Hücresel bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olan bu hormon aynı zamanda iyi bir uyku için olmazsa olmaz bir hormon olarak nitelendirilmektedir. Kansere karşı koruyuculuğu bulunmaktadır. Vücudun genel sağlığı için önemlidir. Eksik olduğu zaman vücutta enfeksiyon, enflamasyon ve bağışıklığın düşmesi söz konusu olur. Genel anlamda melatonin eksikliği belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Uyku bozuklukları meydana gelir.
  • Kronik yorgunluk ve halsizlik etkin olur.
  • Kalp çarpıntı söz konusu olur.
  • Cinsel istekte azalma ve cinsel işlev bozuklukları meydana gelir.

Asıl olarak vücutta doğal melatonin üretilmektedir. Bunun için beslenme düzeninin giderilmesi gerekmektedir. Birçok kişi en iyi melatonin markası hakkında bilgi arayışında olmaktadır. Doktora danışmadan ve uykusuzluğunuzun asıl problemini çözmeden bu şekilde yöntemler denenmemelidir.

En Çok Melatonin İçeren Besinler Nelerdir? Ne Tüketilmeli?

Hormonun direkt olarak besinler aracılığı ile alındığını söylemek mümkün değildir. Fakat bazı besinlerin içinde olan triptofan maddesi doğal melatonin sentezlenmesini desteklemektedir. Bu şekilde hormon salınımı artar. Tüketilmesi tavsiye edilen besinler arasında muz, balık, kırmızı et, çilek kızılcık, elma, böğürtlen, fıstık, portakal, badem, Antep fıstığı, kestane, ceviz, kuru fasulye, keten tohumu, susam, brokoli, nohut, patlıcan, salatalık, bezelye, ıspanak, mantar ve domates vardır.

Melatonin Nasıl Artırılır? Artırmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Vücudumuzda doğal bir şekilde salgılanan melatonin hormonu ne zaman salınır diye baktığımızda hava karardığında başlar ve aydınlandığında azalmaya başlar. Bunun için gece on bir ile beş saatleri arasında karanlık bir alanda uyunması gerekir. Elektromanyetik dalgaların varlığı uyku hormonu olarka ifade edilen melatonini negatif anlamda etkilediği için uyunan odada cep telefonu, bilgisayar, televizyon, tablet gibi aletlerin olmaması gereklidir Aşırı seviyede alkol, sigara kahve tüketmek hormonun kaliteli salgılanmasını engellemektedir. Bütün bu etkenlere dikkat edilmesi hormonunun atılmasına yardım eder. Uyku kalitesinin artırılması içim melatonin tablet olarak da kullanılmaktadır. Fakat bunun öncesinde uzman bir doktora gitmek ve gerekli tedaviyi uygulamak gerekmektedir.

Melatonin Hormonunun Özellikleri Nelerdir?

Çoğu fizyolojik görev için önemlidir. Çünkü vücuttaki biyoritmi düzenleme özelliği bulunur. Antioksidan görevi görebilir. Bağışıklık sistemini ve enfeksiyon problemleri karşısında vücudu korumaktadır. Çoğu hastalığa karşı koruyucu görevi görür. Bu sebeplerden dolayı bu hormonun salgılanabilmesi için bahsedilen tüm etkenlere dikkat edilmesi önerilir. Yeterli düzeyde bu hormon olmadığı zaman sağlıklı uyku alımaz. Melatonin hormonu uyku için hayati derecede önem taşır. Uykusuzluk olduğunda bu problemden kaynaklı olarak, daha farklı problemler devreye girer. Hücresel bağışıklığı geliştirdiği söylenmektedir. Melatonin eksikliği belirtileri fark edildiği zaman melatonin içeren besinlerden yardım alınması gerekmektedir.

  • melatonin
  • melatonin nedir
  • melatonin hormonu
  • melatonin uyku
  • melatonin eksikliği belirtileri
  • en iyi melatonin markası
  • doğal melatonin
  • en çok melatonin içeren besin
  • melatonin nasıl artırılır
  • melatonin hormonu ne zaman salınır
Yorumlar
Mert Ateşoğlu Melatonin hormonunun yan etkileri nelerdir? Çok uykunun nedeni bu hormonun fazla salgılanmasından kaynaklanıyor olabilir mi? Bu hormonu düzenlemek için ne yapmak gerekir? Neler yemeliyiz ya da yememeliyiz? cevapla
Eda Tüzün Melatonin hormonunun görevleri ve yan etkileri nelerdir? Bu hormon nasıl salgılanır? Vücut kendi kendine mi yapar yoksa tetikleyici nedenleri var mıdır? Bu hormon fazla salgılanırsa sonuç ne olur? cevapla
yorum yaz
Portakal Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır? Tarifi ve Faydaları