Menopoz, kadınlarda her ay görülen adet döngüsünün yavaş yavaş sona ermesi ve yumurtalıkların aktivitesini kaybetmesi olarak tanımlanan bir durumdur.
Menopoz Nedir, Ne Demek?
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak yumurtaların üretkenliğini kaybetmesi ve 1 sene boyunca adet görmeme durumu menopoz olarak tanımlanır. Menopoza giren kadınlarda östrojen salgısı azalmaya başlamaktadır. Yaşanan bu azalma ile birlikte yumurta folikülleri azalır ve östrojen kesilmesi ile yumurtalıklar küçülmeye başlar.
Bazı kadınlarda menopoz adet gecikmeleri ile başlarken bazı kadınlarda direkt olarak kesilebilir. Östrojen salgısının tamamen bitmesi ile birlikte adet dönemi sonların ve kadınlar bu dönemden sonra tekrar adet görmezler. Çoğunlukla yaşın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelse de erken menopoz gibi durumlar da söz konusu olabilir.
Menopozun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Menopozun en önemli belirtisi adet kanamalarının artık görülmemeye başlamasıdır. Bu durum kadınlarda gebelik ya da menopoz işaretidir. Genel anlamda menopoz nasıl anlaşılır diye bakacak olursak eğer;
- Geceleri terleme ve herhangi bir dış etmen olmadan sıcak basması da menopozun en fazla görülen etkileridir. Genel olarak bu durum östrojen hormonlarının salgılanmasının kesilmesi sebebiyle oluşmaktadır.
- Belirli zaman aralıklarıyla yaşanan çarpıntılar ve uyku düzeninin bozulmaya başlaması da menopoz etkileri arasında gösterilir. Normal şartlara göre kadınların çok daha az ya da çok daha fazla uymaya başlaması menopoz etkileri arasındadır.
- Baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları menopoz ağrıları arasında yer alır ve önemli belirtilerdendir.
- Anksiyete ve panik atak, dikkat dağınıklığı, hafıza zayıflığı söz konusu olabilir.
- Baş dönmesi ve kulak çınlaması oluşabilir.
- Cinsel isteksizlik ve ilişki sırasında vajinal kuruluk gibi durumlar meydana gelebilir.
Menopoz durumu gerçekleşmeye başladığında vücutta östrojen hormonunun azalması söz konusu olur. İdrar yapma sıklığında azalma, rahat idrar yapamama, idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı gibi problemler söz konusu olabilir. Belirtiler kadından kadına değişebilir.
Menopozun Etkileri Nelerdir? Vücutta Neler Olur?
Kadınların adet dönemlerinde olan ruh hali değişimleri menopoza girilmesi ile kendisini daha fazla göstermeye başlayabilir. Sürekli olarak sinirli olma, depresyonda kalma ya da unutkanlık yaşamasının sebebi olarak menopoz gösterilmektedir. Bu durum bazı kadınların zihinsel fonksiyonlarında yavaşlama olarak da ortaya çıkmaktadır.
Ciltte kaşıntı ve karıncalanma hissi, alerjik durumlar, halsizlik, göğüslerde küçülme görülebilir. Saçlarda kırılmalar ve dökülmeler söz konusu olabilir. Bu dönemin daha iyi geçirilmesi için menopoz ilaçları kullanılabilir. Daha sonra vücudun menopoz etkilerine alışması ile birlikte ilaçların kullanımı kesilir.
Östrojen hormonunun azalması ile birlikte cinsel isteksizlik de sıklıkla görülen bir durumdur. Bunun yanı sıra bazı kadınlarda eskisine göre daha ağrılı bir cinsel ilişki durumu da ortaya çıkmaktadır. Tüm bu belirtiler menopozun göstergesi olurken farklı sebepleri içeriyor da olabilir. Bu durumda mutlaka doktora danışmak gerekir.
Menopoz Nasıl Geciktirilir? Menopozu Geciktirme Tedavisi
Menopoz döneminde ne önemli etmenler genetik yatkınlıktır. Bu aşamada ailedeki diğer kadınların hangi dönemlerde menopoza girdikleri yeni bireyler üzerinde de etkili olur. Bunun yanı sıra ülkelere göre de menopoz yaşları değişmektedir. Ülkemizde bu yaş genel olarak 45-47 yaş arasıdır. Bu aşamada 30'lu yaşlarında menopoza giren bayanlar için erken, 50 yaşından sonra menopoza giren bayanlar için geç menopoz kavramı kullanılabilir.
Bu sürecin geciktirilmesi için kilonun sürekli dengeli kalması, sigara ve alkol kullanımın kesilmesi, stresli bir hayattan uzak kalınması ve kullanılan ilaçlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde menopoz dönemi birkaç sene geciktirilebilir.
Beslenme düzeni menopozu etkilemektedir. Menopozu geciktirmek için bu dönemlerde çok fazla çay ve kahve tüketmemek gerekir. Bol su içilmesi önerilir. Menopozu geciktiren hareketlerden destek alabilirsiniz. Sağlıklı spor ve beslenme ile bu süreç geciktirilse de tamamen engellenemez.