Mide bulantısı; soğuk algınlığı gibi durumlardan meydana gelebilirken aynı zamanda ciddi rahatsızlıkların semptomu olarak da ortaya çıkabilir.
Mide Bulantısı Nedir? Nasıl Olur?
Çoğu insanda görülen rahatsızlıklar arasında yer alan mide bulantısı ile ilgili çok çeşitli sorular mevcuttur. Bu rahatsızlık midede meydana gelen birtakım huzursuzluklar sonucu oluşan kusma hissidir. Bulantıdan şikayet eden insanların genel olarak midesi hassas olabilir. Yolculuk sırasında hoşlanmadığı bir şey gördüğü zaman bile kişinin midesinde bulantı hissi meydana gelebilir.
Kişiye kusma hissi veren bu rahatsızlık çeşitli hastalıkların hatırlatıcısı olabilir. Yaşanan rahatsızlıklara çözüm bulabilmek için öncelikle rahatsızlığın kaynağını bulmak gerekir. Virüsler, sindirim sorunları, hamilelik veya hatta hoş olmayan bir koku gibi etkenler sonrasında mide bulantısı meydana gelebilir.
Mide Bulantısı Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Bulantının meydana gelmesinde birçok çeşitli neden olabilir. Kusma tek başına olduğu zaman vücudun kendini düzeltme şekli olabilir. Fakat bazı durumlarda ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Mide bulantısının sebeplerine bakacak olursak eğer;
- Mide bulantısının meydana gelmesinde sık rastlanan nedenlerden birisi olarak besin zehirlenmesi gösterilebilir.
- Mide ülseri bulantıya yol açabilir.
- Kişinin yüksek oranda uyuşturucu ya da alkol alması bulantının meydana gelmesine neden olur.
- Kanser teşhisi koyulmuş insanlar için kemoterapi gibi bazı özel tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedaviler bulantıya yol açmaktadır.
- Seyahat için yapılan yolculuklarda kişiyi araç tutabilir ve bu yüzden mide bulantısı ortaya çıkar.
- Kişinin karnının iç bölgesinde bağırsak ya da mide yırtılması, safra kesesi taşı, bağırsak tıkanması, apandisit, safra kesesi iltihabı gibi problemler sonrasında meydana gelebilir.
- Mide ülseri ve migren gibi rahatsızlıklar bulantıya yol açan neden arasında yer alır.
- Viral ya da bakterilerden dolayı oluşan ishal rahatsızlığı mide bulantısının habercisidir.
- Şeker hastalığı olan kişilerde mide geç boşaldığı için bulantının yaşanması kaçınılmazdır.
- İleri seviyede böbrek yetmezliği yaşayan birinin bu durumu yaşaması mümkündür.
Günümüz koşturmacasında yaşanan stres ve psikolojik nedenler de bulantıyı oluşturabilmektedir. Ayrıca kişideki kan şekeri seviyesi kontrolsüz bir şekilde yükseldiği zaman diyabetik ketoasidoz gibi sorunlar ortaya çıkar. Ortaya çıkan sorunlar ise bulantıya neden olmaktadır.
Kalp krizi, iç kulak rahatsızlıkları, kafa içindeki basınç artışı, hamilelik sürecinde oluşan hormonal değişimler, hipertansiyon gibi rahatsızlıklar kusturmayan mide bulantısı meydana getirebilmektedir.
Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Genel olarak mide bulantısı tedavisi, nedene bağlı olarak sağlanmaktadır. Eğer önemli bir sorundan kaynaklanmıyorsa, mide bulantısını şıp diye kesen birtakım bitkisel çözümler ile iyileşme sağlanabilmektedir.
Çoğu rahatsızlığa çare olan zencefil mide bulantısı rahatsızlığının geçmesi için tavsiye edilen besinler arasında yer alır. Zencefilli içecekler bulantının geçmesini sağlayan bitkisel çözümlerdir. Özelikle taze zencefil rahatsızlık sürecinin çözüme ulaşması için doğal bir ilaçtır.
Nane ve elma gibi besinler de bulantıya çözüm olabilir. Fakat bulantının devam ettiği süreçte bu besinlerden aşırı bir oranda tüketmemek gerekir. Besinler fazla oranlarda tüketilirse bulantının geçmesi söz konusu olmadığı gibi bulantı artabilir. Oluşabilecek problemlere karşı bedenin ihtiyacı kadar olan miktarda besin tüketilmelidir.
Bulantı sürecinde odanın penceresi açık olabilir veya yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bulantı arttığı zaman bir iki adet nane yaprağı çiğneyebilirsiniz. Nane çayı içmek de bulantıya iyi gelmektedir. Hamile olan kadınlar bulantı yaşadıkları zaman limon kullanabilirler. Bulantıya neden olan toksinler elma sayesinde vücuttan atılarak mide bulantısı için çözüm üretilmiş olur.
Mide Bulantısı Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer midenizde nedenini bilmediğiniz bir bulantı söz konusu ise doktora başvurarak uygun mide bulantısı tedavisi yöntemi uygulanmaktadır. Kusma dönemi geçene kadar katı besinleri tüketmemelisiniz. Vücuttaki su kaybını önlemek için su içilmesi gerekmektedir. Bazen mide bulantısı ve ishal bir arada görülebilir.
Eğer gebelikten kaynaklanıyorsa, bu durum birkaç ay sürebilmektedir. Doktorunuz bulantının hafiflemesi için size yardımcı olacaktır. Eğer kanser gibi hastalıkların tedavisinde ise kullanılan ilaçlar ve tedavi yöntemleri tamamen değişmektedir.