Sağlık 26 Aralık 2020 - 20:24:01

Mineral Nedir, Ne Demek? Ne İşe Yarar? Mineral İçeren Besinler Nelerdir?

Mineral Nedir, Ne Demek? Ne İşe Yarar? Mineral İçeren Besinler Nelerdir?

İnsan sağlığı için oldukça önemli bir besin maddesi olan mineraller, çeşitli meyve ve sebzelerin içerisinde yer alan bir yapı taşlarıdır.

Mineral Nedir, Ne Demek?

Vücut fonksiyonlarının etkili çalışmasını sağlayan kimyasal bileşenler olarak nitelendirilen mineraller, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusunda etkili olan maddelerdir. İnorganik, homojen ve kristalleşmiş katı maddelerden oluşan mineraller vücudun tek başına oluşturamadığı önemli cisimler olarak isimlendirilmektedir. Doğada fazlasıyla bulunan bu bileşenler, vücudumuzda %4'lük bir kısıma sahiptir ama işleyiş bakımından önemli etkiler oluşturmaktadır. Vücudun gelişimi ve kusursuz işleyiş konusunda önemli bir göreve sahip olan mineraller, farklı görevler üstlenmektedirler.

Doğada var olan mineral çeşitlerine baktığımızda demir, fosfor, kalsiyum, çinko, sodyum, iyot, magnezyum, potasyum, krom, kükürt gibidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan bu maddeler aynı zamanda vücut direncinin artmasına yardımcı olur. Örneğin demir, vücuda oksijen taşıması ile bilinen bir maddedir. Gebelik ya da gelişim dönemi için oldukça önemli olan bu mineral, hemen her yaşta vücuda alınması gereken bir bileşendir. Vücutta yeterli oranda olması gerekmektedir.

Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan mineraller arasında kalsiyum kemik erimesi problemlerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Kalp atışını düzenleme, kalsiyumu dengeleme ve vücudu zinde tutma gibi etkilere sahiptir. Bunun haricinde çinko, ishal gibi rahatsızlıkların giderilmesini sağlarken yorgunluğun giderilmesi, uyku düzeni, vücut direncini artırma ve cildi gençleştirme gibi etkiler meydana getirmektedir.

Mineral Ne İşe Yarar?

Her mineralin farklı etkileri ve faydaları bulunmaktadır. Bu konuda detaya inecek olursak, sodyum mineralinin sinir hücrelerini güçlendirici etkisinden bahsedebiliriz. Sinir hücrelerini yapılandırırken aynı zamanda vücuttaki suyun düzenlenmesi, halsizliğin önlenmesi gibi etkiler oluşturur. Depresyon eğiliminin azalmasına yardımcı olan magnezyum, vücuttaki şekeri dengelerken aynı zamanda regl öncesi ağrıların giderilmesine de destek olmaktadır.

Kemik erimesini önleyen ve kas zayıflığının giderilmesine destek olan fosfor bunlara ek olarak hazımsızlığın giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Tiroid bezlerinin düzenli çalışmasına yardımcı olan iyot, aşırı ve gereksiz kilo alımının önüne geçen bir mineraldir. Kasları güçlendiren ve tansiyonu dengeleyen potasyum kalp ritminin düzenlenmesine yardımcı olur. Kükürt cilt solgunluğunu giderirken alerjik etkilerin yok olmasına katkı sağlar. Krom ise insülin direnci dengede tutarak diyabetin önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Mineral İçeren Besinler Nelerdir?

Her mineral farklı ya da aynı besin içerisinde yer alabilmektedir. Mineral içeren besinlere baktığımızda demir; ıspanak, fasulye, balık, yumurta, şeftali, kahve, kabak içerisinde bulunur. Kalsiyum; süt, susam, yoğurt, roka, ıspanak, brokoli gibi pek çok besinin içerisinde yer alır. Çinko, badem, fıstık, tavuk, kırmızı ette vardır. Tuz, ekmek tereyağı, simit, poğaça, pastırma gibi yiyeceklere sodyum vardır. Muz, kabak çekirdeği ve ıspanakta magnezyum vardır. Çikolata, brokoli, ton balığı ve patateste fosfor, deniz mamülleri, yoğurt ve süt içerisinde iyot vardır. Bu şekilde baktığımızda her besinde farklı minerallere ulaşmak mümkündür.

Mineral Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Dengesiz ve yetersiz beslenme vücutta mineral eksikliği meydana getirmektedir. Vücutta mineral eksikliği olduğunda uyku bozukluğu, kas krampları, zayıf bağışıklık, kemiklerde erime ya da güçsüzlük, tiroid bozukluğu, mide bulantısı, kusma, kalp ritminde bozukluk gibi farklı birtakım rahatsızlıklar oluşur. Her mineralin etki alanı ve eksikliğinde oluşan hastalıklar farklılık gösterir.

  • mineral
  • mineraller
  • mineral nedir
  • mineral ne işe yarar
  • mineral içeren besinler
  • mineral eksikliği
  • mineral eksikliğinde görülen hastalıklar
  • mineral çeşitleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Tartılmak İçin Doğru ve Yanlış Zaman Ne Zamandır?