Sağlık 14 Mayıs 2024 - 14:36:16

Oksitosin Hormonun Görevi Nedir? Nerede Üretilir?

Oksitosin Hormonun Görevi Nedir? Nerede Üretilir?

Hipofiz bezi kafa tasının içinde beynin hemen altında burnun bittiği yere yakın bir konumda bulunur bu bezin salgıladığı hormonlardan biri olan oksitosin genellikle kadınlarda çokça gözlenen bir hormondur. Oksitosin döllenmeye yardımcı olup doğum sırasında acı eşiğini yükselterek doğumu kolaylaştırıcı bir hormondur.

Oksitosin Hormonunun Görevi Nedir?

Bahsi geçen hormon aynı zamanda vücut içindeki sistemce kontrol edilerek belirli şartlar altında oksitosin üretilmesini sağlar. Ardından daha çok bu hormonun üretimine sebep olan süt veya doğum sancılarının başlamasına sebep olur. Bu sistem bebek anneden kopana kadar (Emzirme süreci bitene kadar) sürekli tekrarlanarak oksitosin yani aşk hormonu üretimi sağlanır. Üremeye yardımcı etkisini inceleyecek olursak cinsel birliktelik sırasında vajinadan başlayan sinir uyarıları beyne ulaşarak hipofiz bezinin oksitosin salgılanmasını sağlar. Salgılanan oksitosin uterusa bağlı kasları uyararak döllenme ihtimalini arttırır.

Oksitosin Hormonu Ne İşe Yarar?

Doğumu kolaylaştırma etkisi vardır. Benzer şekilde endometriyum doğum esnasında uyarılarak beyne sinyaller gönderir ve hipofiz bezinden salgılanan oksitosin hormonu metriyum bağlı olan kasları uyararak bebeğin uterusa içinden çıkmasını kolaylaştırarak doğum sırasında annenin daha az acı çekmesini sağlar. Emzirme durumundaki etkisi ise bebek anne memesini emmeye başlayınca meme ucundaki sinirler uyarılarak hipofiz bezine gelen sinyaller sayesinde prolaktin, oksitosin üretimini tetikler bu iki hormon süt bezlerini ve süt kanalları etrafındaki kasları uyararak annenin bebeğine daha fazla süt vermesine yardımcı olur.

Oksitosin Hormonu Nasıl Artar?

Doğal yollar haricinde bazı besin kaynakları, sebze ve meyveler oksitosin hormonu üretimine yardımcı olurlar. Yumurta; zengin protein kaynağına sahip olduğu için ve vücuda faydalı olan birçok mineral ve vitamini içinde barındırması sebebiyle gün aşırı bir yumurta yiyerek kan içindeki oksitosin miktarı artırılabilir. Muz; İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde stres seviyesini azaltan muz psikolojik problemlerle baş ederken etkili bir çözümdür. Oksitosin miktarını arttıran muz kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Protein bazlı yiyecekler Kırmızı ve beyaz et çeşitleri balık ve süt ürünleri mercimek fasulye nohut gibi proteince zengin baklagiller kabak çekirdeği ve ay çekirdeği gibi protein içeren yiyecekler oksitosin miktarının fazlalaşmasında yardımcı olurlar. Muz başta olmak üzere lifli meyve ve sebzelerin çoğu vücuttaki oksitosin miktarının artmasına yardımcı olurlar. Ancak içerdikleri şeker oranı ve vitamin kaynağı olmaları sebebiyle dengeli tüketilmelidirler.

Oksitosin Hormonu Nerede Üretilir?

Lifli sebzelerin çoğu bağırsağı doğru şekilde çalışmasını sağladığı için psikolojik olarak rahatlama sağladığı görülmüştür. Balık ve benzeri şekilde B6, B2, B1 vitaminlerini içeren gıdalar oksitosin üretimini tetikleyerek psikolojik olarak vücudu güçlendirdikleri gözlenmiştir. Oksitosin Öncelikle beyin içinde nöromodülatör olarak görev yapan bir memeli hormonudur. Beynin içinden sinir hücreleri yardımıyla hipotalamusca salgılanır ve posterior pituitary tarafınca vücut içine salgılanmaktadır. Aynı zamanda aşk hormonu olarak da isimlendirilir.

  • oksitosin hormonu
  • oksitosin hormonunun görevi
  • oksitosin hormonu ne işe yarar
  • oksitosin hormonu nasıl artar
  • oksitosin hormonu nerede üretilir
  • aşk hormonu
Yorumlar
Yağmur Akalın Oksitosin hormonu nasıl ölçülür? 7 aylık hamileyim ve bu hormonun doğum sırasında çok önemli olduğunu biliyordum ama dengelemek için neler yapmak gerekiyor onu öğrenmek istiyorum. Sütün yeterli olması için de gerekiyor sanırım. cevapla
yorum yaz
Zahter Çayı Nasıl Yapılır? Zayıflatırmı? Hamilelikte İçilirmi?