
Omad diyeti; günde tek öğün yiyerek beslenme şeklinde tanımlanan ve açılımı one meal a day olarak betimlenen, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olan bir beslenme programıdır.
Omad Diyeti Nedir, Ne Demek?
Kilo vermek için çeşitlendirilmiş pek çok diyet yöntemi bulunmaktadır. Her diyetin uygulanma şekli farklıdır. Son zamanların trend diyetleri arasında yer alan ve sağlıklı bir şekilde vücuttaki fazla yağlardan kurtulmaya destek olan omad diyeti, tutmaya benzer ve ayrıca fasting diyeti ile de benzerlik göstermektedir. Fakat bu diyet programın tek öğün beslenme vardır. 1 saat boyunca yemek yemek ve 23 saat boyunca herhangi bir şey yememek şeklinde uygulanır.
Günde tek öğün diyeti kan şekerinin dengelenmesini ve kolesterolün ise düzelmesini sağlayan bir beslenme programıdır. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olan omad diyeti; metabolizmanın dengelenmesine ve sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bu şekilde kilo veriminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini desteklemektedir. Bu diyetin temeli 3 öğünün tek öğüne sığdırılmasının sağlanmasıdır. Gün içerisinde 1 saat tok tutan ve besleyiciliği yüksek yiyecekler tüketilmektedir. Geri kalan 23 saat boyunca hareket halinde olunması sağlanmalıdır. Bu 23 saatlik zaman içerisinde yumurta ve alma tüketimi gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda sütsüz şekersiz kahve, yeşil çay ve su tüketimi de sağlanabilmektedir. Özellikle su tüketimi gün boyunca dengeli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Omad Diyeti Nasıl Yapılır? Nasıl Uygulanır?
Bildiğimiz diyet programlarına göre farklı olan omad diyeti, günde sadece bir öğün yemek yeme şeklindedir. Normal diyetlerde ana öğün ve ara öğün bulunurken bu beslenme programı tamamen farklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu diyeti uygularken tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken yiyecekler vardır. Bunları şu şekilde betimlemek ve açıklamak mümkündür:
Tüketilebilen Yiyecekler: Havuç, lahana, brokoli, şalgam, karnabahar, marul, biber, tatlı patates ve ıspanak gibi sebzeler diyet boyunca tüketilmelidir. Elma, muz, portakal, üzüm, yaban mersini, erik, ananas, çilek ve limon gibi meyveler de yenebilmektedir. Tam yağlı süt ve tam yağlı yoğurtlar, kaşar penir, süzme peynir ve beyaz peynir tüketimi serbesttir. Bunların yanı sıra protein tüketimi de önemlidir. Mantar fasulye, baklagil ve soya peyniri gibi besinler protein ihtiyacını karşılamaktadır. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, kahverengi ve siyah pirinç, kırık buğday, badem, ceviz gibi atıştırmalıklar ve çeşitli bitkiler tüketilebilir. Bununla birlikte ev yapımı limonata, su, taze sıkma meyve suyu ve soda gibi yiyecekler tüketilebilir.
Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler: Üzüm mango ananas gibi meyveler tüketilmemelidir. Çünkü bunları glisemik indeksi yüksektir. Aynı şekilde beyaz pirinç de bu sebepten ötürü tüketilmemelidir. Az yağlı süt ve yoğurt, kaju fıstığı, sosis ve salam gibi işlenmiş gıdalar, paketlenmiş meyve suları ve sodalar tüketilmemelidir.
Bu diyeti yaparken en az 5 tür sebzeye ve 3 çeşit meyveye yer verilmelidir. Kırmızı et tüketimini dengeli olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanında %80 oranında bitter çikolata tüketebilirsiniz. 23 saatlik açlık döneminde yeşil çay tüketimi gerçekleştirebilirsiniz. Basit egzersizler ile süreci destekleyebilirsiniz.
Omad Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı bir şekilde zayıflama sağlayan günde tek öğün diyeti, sindirim sistemini düzenlerken hücre yenilenmesinin gerçekleşmesine de destek olur. Bu etki sayesinde yaşlanmayı geciktirir ve hatta otofaji etkisi gerçekleştirir. Yani yaşlanma karşıtı etki meydana getirir. Bağırsak hareketlerini de düzenleyerek hazımsızlık ve kabızlık gibi etkileri ortadan kaldırabilmektedir.
Omad Diyeti Yapanlar ve Zayıflayanlar
Son zamanlarda sağlıklı kilo verme etkisinin yanı sıra vücut sağlığını da iyileştiren omad diyeti ile zayıflayanlar yapmış oldukları yorumlarda olumlu cümlelere yer vermektedir. Eğer ki herhangi bir sağlık probleminiz ve gebelik gibi özel bir durumunuz yoksa, sizler de bu diyeti uygulayarak kısa süre içerisinde fit ve formda bir vücuda kavuşabilirsiniz.