Diyet 28 Nisan 2021 - 11:43:59

Oruçta Diyet Nasıl Yapılır? Listesi ve Menüsü Nasıl Olur?

Oruçta Diyet Nasıl Yapılır? Listesi ve Menüsü Nasıl Olur?

Oruçta diyet; Ramazan ayında oruç tutarak dengeli beslenmeyi sağlamak şeklinde uygulanan bir programdır. Ramazan ayında kilo almamak, dengeli beslenerek zayıflamak için yazımızı okumaya devam ediniz.

Oruçta Diyet Nasıl Yapılır?

Müslümanlar için farz olan oruç, uzun süreli açlığa dayanan ve aynı zamanda nefsi terbiye eden, İslam'ın şartlarından biri olan bir ibadettir. Ramazan ayında dengeli beslenme kilo almamak için oldukça önemlidir. Gün içerisinde herhangi bir şey yiyip içilmediği için bu süreç aynı zamanda zayıflamak için de idealdir. Oruçta diyet yapmak asıl olarak dengeli beslenme ile ibadeti yerine getirmektir. Eğer ki oruç tutarken aynı zamanda kilo vermek istiyorsanız sindirimi dengeleyen, metabolizmayı hızlandıran ve yağ yakımına destek olan besinleri tüketmeniz gerekmektedir.

Oruç ibadeti uzun süre boyunca aç kalmamıza neden olduğu için metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur. Vücut fonksiyonlarının gün içerisinde aktif olabilmesi için enerji gereklidir. Vücut bu bağlamda öncelikle karaciğerde depolanan yağları yakmaya başlar. Sonrasında karbonhidrat alımını olmadığı zaman vücutta depolanmış yağlara yönelir. Bu süreçte beslenme alışkanlıkları değiştiği için kabızlık ve beraberinde birtakım sindirim sorunları meydana gelebilir. Dengeli beslenmek kandaki kolesterol seviyelerini düzenler ve mide asidinin azalmasına yardımcı olur. Bu da sindirim problemlerinin çözülmesine ve engellenmesine yardımcı olur. Ramazan ayında şişkinlik, hazımsızlık, mide problemleri gibi sorunları önlemek aynı zamanda kilo vermeyi de sağlamaktadır. Oruçta diyet programı bu tarz problemlerin önlenmesine yönelik olmalıdır.

Oruçta Diyet Listesi

Oruçta Diyet Listesi ve Menüsü Nasıl Olur?

Ramazan ayında ana öğünler iftar ve sahur olmak üzere ikiye düşmektedir. Bu öğünlerde bir anda aşırı yemek yemek midenin sindirimini zorlar. Bu da birtakım sindirim problemleri oluşturarak kiloya neden olur. Oruçta diyet menüsü için sizlere birtakım öneriler sunabiliriz:

Sahur: Tok tutan, hafif ve besleyici gıdalar tercih edilmelidir. 1-2 dilim çavdar, buğday ya da tahıllı ekmek, 1 yumurtadan yapılmış az yağlı bir omlet, 1 dilim yarım yağlı beyaz peynir, 4-5 tane zeytin, 1 porsiyon meyve, 2-3 tane ceviz tüketebilirsiniz. Eğer ki tercihiniz yemekten yana olacaksa 1-2 dilim tahıllı ekmek, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı sebze yemeği, 1 kase yoğurt ya da 1 bardak ayran, 1 porsiyon meyve tüketebilirsiniz. Sahur öğünü asla atlanmamalıdır. Mutlaka kalkılmalı ve tok tutan yiyecekler yenmelidir. Gün içerisindeki açlık ve susuzlık dengesini sağlamak için gece hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Aksi durumda midede rahatsızlık hissi meydana gelebilir. Aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekmektedir.

İftar: Uzun süreli açlık sonrasında yemeğe bir anda yüklenmek kan şekeri ani yükselişe neden olur. Orucunuzu hurma ya da kuru kayısı ile açınız. 1 kepçe sebze ya da kurubaklagil çorbası, 1 dilim az yağlı peynir eklenerek yapılmış salata ve 1 dilim tahıllı ekmek tüketiniz. Bundan 15-20 dakika sonra 1-2 dilim ekmek, 100-200 gram arasında haşlanmış tavuk, balık ya da et, 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağlı sebze yemeği ve 1 bardak yoğurt, ayran ya da cacık içinir. Dilerseniz bir ekmek azaltıp onun yerine esmer pilav ya da kepekli bulgur tüketebilirsiniz. İftarda akşam yemeğini biraz bekleyip yerseniz hazımsızlık problemleri meydana gelmez. İftarda kızartma ya da fast-food tarzı yemek yemeyiniz.

Oruçta diyet listesi verdiğimiz örnekler bağlamında aşırı yağlı olmamalıdır. Sindirim destekleyecek, tok tutacak besinler yenmelidir. Ayrıca bol miktarda su içilmesi gerekir. Su hem bağırsakların çalışması hem metabolizmanın hızlanması hem de hazımsızlığın giderilmesi için etkilidir.

Oruçta Diyet Menüsü

Oruç Tutarken Zayıflama Yöntemleri

Hem oruç tutarak ibadetinizi yerine getirmek hem de kilo vermek istiyorsanız orucunuzu hafif bir kahvaltı ile açınız. Asıl yemeği 1-2 saat sonra yiyiniz. Bol sıvı tüketilmesi ve hareket edilmesi önerilmektedir. Gece yatmadan önce yemek yenmemelidir. Oruç tutarken zayıflama yollarına baktığımızda sahura kalkılması gerekliliğini görmekteyiz. Sahurda ise glisemik indeksi düşük yiyecekler tercih edilmelidir. Kafein içeren içeceklerden uzak durmalısınız. Lif yönünden zengin olan ve yavaş yavaş sindirilen yiyeceklerden tüketiniz. Meyve tüketimine özen gösteriniz. Beyaz un ve beyaz pirinç yerine arpa, buğday, yulaf, fasulye, mercimek, kepekli un tüketiniz.

Ramazanda Zayıflayanlar ve Yorumlar

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin merak ettiği oruç tutarak zayıflayan var mı sorusu, bu süreçte etkili kilo veren kişiler ile yanıt bulmaktadır. Ramazan ayında uzun süren açlık sonrası genelde her birimiz iftarda bol yemek yemekteyiz. Eğer ki yediklerimize biraz dikkat edersek bu süreçte sağlıklı bir şekilde zayıflamak mümkün olur. Yorumlara baktığımızda sahura kalkmanın önemi ortaya çıkmaktadır. İftarı ve sahuru dengeli yapmaya, bol miktarda su içmeye özen göstermeniz zayıflamak için idealdir.

  • oruçta diyet
  • oruçta diyet nasıl yapılır
  • oruçta diyet yapmak
  • oruçta diyet programı
  • oruçta diyet listesi
  • oruçta diyet menüsü
  • oruç tutarken zayıflama yöntemleri
  • oruç tutarken zayıflama yolları
  • ramazanda zayıflayanlar
  • oruç tutarak zayıflayan var mı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kırık Burun Düzeltme Ameliyatı ve İyileşme Süreci