Diyet 04 Ağustos 2021 - 09:40:57

Otofaji Diyeti Nedir? Faydaları, Yapanlar ve Yorumlar

Otofaji Diyeti Nedir? Faydaları, Yapanlar ve Yorumlar

Otofaji diyet; günde iki öğün yemek yiyerek zayıflamak anlamına gelen ve vücudun adeta kendini yenileyerek hücre yenilenmesine katkı sağlaması anlamına gelmektedir.

Otofaji Diyeti Nedir, Ne Demek?

Kilo vermeye yardımcı olan ve günde yaklaşık olarak 16 saat aç kalmayı hedefleyen otofaji diyeti, vücudun arınmasına yardımcı olan bir beslenme programıdır. Vücudun kendi kendini yenileme ve temizleme etkisinin oluşmasına etki eden otofaji diyeti vücudun kendi kendini yemesi şeklinde de tabir edilmektedir. Vücudumuzdaki hücreler, hasar görmüş ve ölü hücrelerin yenilenmesi, onarılması için membranlar üretmektedir. Bu madde hücre atıklarını yakalamaktadır. Hasara uğrayan ve ölü hücreleri yakalayarak parçalayıp dışarı atan bu maddeler aynı zamanda yeni hücre oluşumunun desteklenmesini de sağlamaktadır. Bu diyet sayesinde vücudumuzda kanser, obezite ve birtakım metabolik bozuklukların tedavi edilmesi sağlanmaktadır.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan otofaji diyeti aynı zamanda genç kalmanın sırrı olarak da nitelendirilmektedir. Vücudun hasar görmesini engellerken onarılmasına destek olur ve bu etkiler sayesinde yaşlanmayı geciktirici etki meydana getirir. İşlevsiz kalan hücreleri adeta bir geri dönüşüm programı etkisi ile tekrardan etkili bir hale getirmektedir. Günde 2 öğün yemek yemek stres etkisi gibi durumlar meydana getirebilse de aynı zamanda alzheimer, parkinson, diyabet ve kalp hastalıklarının oluşmasını engelleyici gibi etkiler de meydana getirmektedir.

Otofaji Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Belli saatler boyunca aç kalmayı hedefleyen otofaji diyetinde karbonhidrat alımının azalması sağlanmaktadır. Aynı zamanda egzersiz yöntemi ile vücudun metabolik enerjisinin yükseltilmesi sağlanır. Asıl olarak baktığımızda vücudun kendi kendini yemesi için stres önemli bir faktördür. Oldukça değişik bir diyet olan otofaji vücudun kendi iç güdüsünü kullanarak zayıflaması anlamına gelir. Örneğin egzersiz yaptığınız zamanda vücudunuz ısınır ve sonrasında terlemeye başlar. Terlemek, vücudun ısınma sonrasında meydana getirdiği stres sonucunda ortaya koyduğu bir tepkimedir. Bu diyet ile birtakım egzersizler yaparak kilo vermeyi ve arınmayı daha etkili bir hale getirebilirsiniz.

Günde iki öğün yemek yiyerek uygulanan otofaji diyeti, belli aralıklarla vücudun aç kalmasının sağlanması anlamına gelir. Aç kaldığınız zaman vücut hücre yenilemesi meydana getirmektedir. Oruç tuttuğunuzda ya da aralıklı açlıklar yaşadığınızda bu gerçekleşmektedir. Aç kalmak beyin fonksiyonlarının daha işlevsel ve etkili çalışmasına yardımcı olur. Bu da parkinson, alzheimer gibi hastalıkların engellenmesi için faydalı olur. Haftada iki gün 18 saat aç kaldığınızda karbonhidrat alımının azalmasını da sağlayabilirsiniz. Burada amaç vücudun enerji için depoladığı yağları kullanması yani ketozistir.

Otofaji Diyeti Yapanlar ve Yorumlar

Son zamanlarda sıklıkla uygulanan bir program olan otofaji diyeti yorumlarına baktığımızda, vücutta toksin atıcı etki yaratmak ve arındırıcı birtakım tepkimelerin oluşması için bu beslenme yönteminin etkili olduğunu söylemek mümkündür. Hücrelerin yenilenmesini sağlamak amacıyla ve fazlalıklardan kurtulmak için sizler de bu diyeti uygulayabilirsiniz.

Otofaji Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir?

Günde iki öğün yemek yemeye dayanan ve uzun saatler boyunca aç kalmayı hedefleyen otofaji diyetinin zararları bazı insanlar için oluşabilmektedir. Kronik bir hastalığınız varsa, devamlı olarak ilaç kullanıyorsanız ya da gebelik gibi bir durum söz konusu ise bu diyetin uygulanmaması gerekir. Çünkü uzun süre açlık bazı kişilerde farklı yan etkiler oluşturabilir. 20 yaş üstü ve 75 yaş altı sağlıklı kişiler için bu diyet uygulanabilmektedir.

  • otofaji diyeti
  • otofaji diyeti nedir
  • otofaji diyetinin faydaları
  • otofaji diyeti yorumları
  • otofaji diyetinin yan etkileri
  • otofaji diyetinin zararları
  • otofaji diyeti yapanlar
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Aşırı Fedakarlık Sendromu Nedir? Zararları ve Örnekleri