Sağlık 17 Temmuz 2023 - 15:45:50

Panik Atak Tedavisi Nedir? Nöbeti Nasıl Geçer?

Panik Atak Tedavisi Nedir? Nöbeti Nasıl Geçer?

Panik atak kişinin psikolojik sorunlarına bağlı olarak korku ve endişenin fazla olduğu ruhsal bir hastalıktır. Hasta kendini özellikle kapalı alanlardan uzaklaştırmak için büyük çaba sarf etmektedir. Ani gelişen nöbetler hastanın kalp krizi geçireceği korkusunu beraberinde getirir.

Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?

Hastanın panik atak hastası olduğunun tanısının konulabilmesi için hastalığın belirtilerinin birçoğunu yaşaması gerekmektedir. Panik atağa sebep olan en önemli faktör stresli yaşamın içinde olunmasıdır. Beyinde bazı kimyasalların beynin bir kısmında aktif çalışamamasından dolayı kaynaklı olabilmektedir. Vücutta uyuşma, karıncalanma, çarpıntı, kalbin çok hızlı atması, terleme, titreme, nefes almada zorluk, nefes daralması, ölüm korkusu, çevrenin hayal ürünü olduğunu düşünme, bulantı, geğirme ve kusma gibi belirtilerin sıkça tekrarlaması bu psikolojik hastalığın en belirgin belirtileri arasında yer alır. Bu hastalık genel olarak depresyon eğilimi olan kişilerde daha sık görülebilmektedir. Hastanın depresyona sık sık girmesi ve sürekli kendini dinlemesi zamanla bu hastalığa sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra çocuklukta meydana gelen travmalar ve ergenlik dönemindeki huzursuzluk hastanın panik atak nöbeti eğilimi olmasına neden olmaktadır.

Panik Atak Tedavisi Nedir?

Hasta panik atak teşhisi koyulduktan sonra ani ataklar geçirebilir. Bu durum hastanın bulunduğu ortamlarda huzursuz olmasına sebep olabilmektedir. Kendisini boğan bir elin boğazlarında olduğunu düşünerek derin derin nefes alabilmektedir. Ruhsal bir hastalık olduğundan kişinin tedavisi genel olarak psikiyatrist tarafından yapılmaktadır. Ruhsal bir hastalık olduğundan hastalığın tedavisi yalnızca doktor kontrolünde ve sakinleştirici ilaçlar ile yapılabilmektedir. Psikiyatrist tarafından verilen ilaçlar kişinin ata geçirmesine engel olarak daha sağlıklı düşünmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bu hastaların çoğunda kapalı alan fobisi görüldüğünden kişinin yavaş yavaş bu ortamlara girmesi gerekebilir. Çeşitli fobilerin bu dönemde ortaya çıkması kişiyi günlük hayatında sıkıntı yaşamasına sebep olabilmektedir. Hasta sağlıklı düşünemediğinden dolayı yanlış karar verme yapısına sahip olabilir.

Panik Atak Teşhisi Nasıl Konulur? İlacı İşe Yarar mı?

Hastalığın süresi boyunca kullanılan ilaçlar hastada uyku hali yaratabilmektedir. Hastalığın teşhisi psikiyatrist tarafından konulur. Erken teşhisi hastanın her zaman daha kısa sürede iyileşmesine destek olur. Ayrıca psikiyatri tedavilerinde kullanılan ilaçlar kişinin rahatlamasını da sağlayarak doktor ile kolay iletişim kurulmasına yardımcı olur. Bu hastalar ani ataklar geçirirken rahat nefes alabilecekleri ortamlara yönelebilmektedirler. Hastalığın ilerleyen vakalarında depresyon ile birlikte görülebilmektedir. Bu hastalıktan dolayı ölüm korkusu yaşayan hasta bilinçsiz olarak kendine ve çevresine zarar verebilir. Bu yüzden erken teşhisin yapılması hastanın bir an önce tedavi edilmesini sağlayacaktır.

Panik Atak Hangi Yaşlarda Görülür?

Birçok ruh sağlığını tehdit eden hastalıkların başlangıcı panik atak ile olabilmektedir. Durumun daha da kötüye gitmemesi için hasta kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir. İlerleyen durumlarda hastanın ağır depresyon ilaçları kullanmasına ssebep olabilir. Bu hastalık hemen her yaş grubunda görülebilmektedir.

  • panik atak nöbeti
  • panik atak teşhisi
  • panik atak hastası
Yorumlar
Yıldız Gürler Panik atak neden olur? Panik atağı nasıl anlarız? Bazı durumlarda aşırı korku yaratıyorum kendime ve kalbim çok hızlı atıyor. Tüm gün boyunca bu şekilde devam ediyor. Başlangıç belirtileri tam olarak nedir? Nasıl tedavi edilir? cevapla
Cüneyt Öztürk Psikolojik rahatsızlıklar arasında en çok rastlanılan hastalıklardan bir tanesi de panik atak. İlaçları var genelde tedavi ediliyor ama nöbet geçirme gibi durumlarda oluşabiliyor. Nöbet geçirme nasıl engellenir ve bu durum nasıl geçer bilmiyorum. Mutlaka psikolojik destek alınmalı. cevapla
yorum yaz
Difenbahya Bitkisi, Bakımı ve Fiyatı