Sağlık 12 Ekim 2021 - 06:52:08

Paranoya Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paranoya Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paranoya, birçok insanda görülebilen ve başkalarının sürekli kendisine düşmanca tavırlar takındığı hissi veren bir durumdur.

Paranoya Nedir, Ne Demek?

Paranoya hastalığında sürekli çevresindeki kişiler tarafından veya bir komşusu tarafından kötü muameleler yapılacağı düşüncesi mevcuttur. Bir grup ve hatta yaratıklar tarafından tehdit altında olduklarını düşünürler. Yani paranoya karmaşık bir şekilde meydana gele bir ruh hastalığıdır diyebiliriz. En önemli belirtisi ise hezeyanlardır. Başkalarının sürekli kendisine haksızlık yaptığına ve eziyet ettiğine inanırlar. Onlara göre bu kotu niyetli kimseler bazen bir casus ya da bir televizyon spikeri bile olabilmektedir. Nedenlerine gelecek olursak kalıtsal olabileceği gibi çevresel etkilere bağlı olarak geliştiği de düşünülmektedir. Şimdiye kadar ki yapılan araştırmalar sonucunda tek yumurta ikizlerinin ya ikisi de paranoyak olmakta ve yahut ta ikisinin de paranoyak olmadığı yönündedir.

Paranoya Neden Olur? Nasıl Oluşur?

Paronoya oluşumunda kalıtsal etkiler varlığını göstermektedir. Diğer yandan ise çevresel faktörler, aile içindeki ilişki şekilleri ve yaşam tarzları da paranoya hastalığını tetikleyici etkiye sahiptir. Paranoya hastalığı ilk önce kaygı meydana gelmesiyle başlamakta ve daha sonrasında düşünce çarpıklıkları kendini göstermektedir. Birçok kişi de hastalığının farkında olmadan yaşamakta ve daha çok ta sorun çözme becerisi olmayanlarda görülmektedir. Bu hastalar bir de çoğunlukla hastalığının farkında olmadığı veya bunları görmezden geldikleri için de tedavi de olmamakta ve hem kendilerine hem de yakınlarındaki kişilere zarar vermektedirler. Tam aksine hastalık kabuk edilmeli ve bir an önce de tedavi edilme yoluna gidilmelidir.

Paranoya Nasıl Bir Hastalıktır?

Hayatta çoğu zaman insanlar başkalarının bilerek kendisiyle uğraştığı hissine kapılabilmektedir. Tabi bunların birçoğu geçicidir ve çevresel koşulların değişmesi sonucu kaybolmaktadır. Bunun dışında kalıtsal etkilere bağlı paranoyalarda ise belirti ve bulgular daha titiz bir şekilde değerlendirilmelidir. Yine yapılan diğer bit araştırma sonucunda anne babasında paranoya olan bir bireyin yüksek risk grubunda olduğunu göstermektedir.

Paranoyanın Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
  • Çok canlı sanrılar yaşama
  • Olmayan sesler işitme
  • Günlük olaylara olağanüstü anlamlar verme
  • Kulak misafiri olduğu konuşmaların hep kendisiyle alakalı olduğunu düşünme

Herkesin kendisine karşı birleşmiş olduğunu düşünme, yolda yürürken birbirine benzeyen kişiler gördüğünde takip edildiğini düşünme olarak sıralanabilir. Çoğunlukla paranoyak kişiler kafaları karışık, sinirli ve korkak bir karaktere bürünmüşlerdir. Bazı hastalıklarda ( bunama, epilepsi ) amfitamin grubu ilaçların kullanılmasıyla bunların yan etkileri de bu belirtileri doğurabilmektedir. İlaç etkisinden dolayı olan paranoyalar geçicidir ama ilaç etkisini sürdürdüğü sürece devam edebilmektedir.

Paranoya Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paranoyanın tedavisine gelirsek tedavi olarak oldukça zor bir hastalıktır. Aynı zamanda belirtilerin zor fark edilmesi ve bu kişilerin kavgacı ve tartışmacı insanlar olduğu düşüncesi hastalığın teşhisini geciktirmektedir. Kavgacı kişiliği haricindeki davranışları da gayet akıllı olduğu için bu kişilerin bir akıl hastası olduğu düşünülmez. Bunun yanında ileri seviyedeki paranoid dediğimiz hastalıkların tedavisinde de çoğu zaman psikotrop türündeki ilaçlar verilmektedir. Bu hastaların dört te birlik bir kısmı ilaç ve psikoterapi sonucunda iyileşmektedir. Fakat paranoyak ortadan kalkmış olsa bile gözetim altında tutulmaya devam etmekte fayda vardır.

  • paranoya
  • paranoya nedir
  • paranoya neden olur
  • paranoyanın belirtileri
  • paranoya tedavisi
Yorumlar
Necla Gülen Paranoya hastalarına nasıl davranmamız gerekiyor? Bu bir psikolojik rahatsızlık biliyorum ama kesin olarak tedavi edilebiliyor mu ne yapmak gerekiyor onu araştırıyorum. Kızım için doktor bu rahatsızlığın olduğunu söyledi. cevapla
yorum yaz
Metabolizmayı Hızlandıran Şeyler, Yiyecekler ve İçecekler