Yaşam 25 Ağustos 2021 - 17:32:34

Polivinil Klorür Nedir? Özellikleri Nelerdir? Nerede Kullanılır?

Polivinil Klorür Nedir? Özellikleri Nelerdir? Nerede Kullanılır?

Kimyasal endüstri alanının en kıymetli ürünlerinden biri olan polivinil klorür, geniş bir kullanım alanı bulunan, kısaltılmış adı PVC olan, çoğunlukla yapı malzemelerinde kullanılan bir plastik bir maddedir.

Polivinil Klorür Nedir? Nasıl Üretilir?

Vinil klorürden elde edilmiş olan polivinil klorür, katı bir plastikten elde edilmiş maddedir. Kimyasal endüstride çok sık tercih edilen bu madde, geleneksel yapı malzemesi olan ahşap, beton, polimer kil gibi şeylerin yerine kullanılmaktadır. Petrokimya tesislerinde üretilen bir çeşit polime ürün olan polivinil klorür, değişik katkı maddeleri ile plastik hale getirilir ve kullanılır.

Dayanıklılığı yüksek olan bu malzeme, kimyasal etkenlere ve aşınmaya karşı oldukça dirençlidir. alev ile yanmaya karşı dirençlidir. Döşeme kaplamaları, yapay deri üretimi, boru hatları malzemelerin üretimi için uygun olmaktadır. Son yıllarda ise daha çok kapı ve pencere malzemesi olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Polivinil klorür kısaltması PVC olarak tanımlanmaktadır.

Geniş bir kullanım alanı bulunan polivinil klorür; tuzlu suyun elektroliz yardımı ile ayrışması ile elde edilen klorür, parçalama işlemi ile petrol ya da gazdan elde edilen etilen kullanılarak üretilmektedir. Oldukça sert bir yapı olan PVC, daha yumuşak ve esnek hale getirmek için içerisine plastikleştiriciler eklenir. Piyasada bu madde vinil olarak da bilinmektedir.

Polivinil Klorür Özellikleri Nelerdir?

Kimyasal direnci yüksek bir malzeme olan PVC, asitlere, tuzlara ve birçok petrol ürününe karşı dayanıklıdır. Klorlu bileşenler ve aromatik hidrokarbonlar gibi bileşiklerden ise etkilenmektedirler. Mantar gibi bakterilerin üremesine izin vermeyen bu malzemeler, değişik renklerde üretilebilmektedir. Polivinil klorür formülü (C2H3Cl)n şeklindedir. Ektruzyon, enjeksiyon, vakum şekillendirme, dönerek kalıplama yöntemleri ile şekil almaktadırlar. Bu ürünlerinde ısıl dayanımı iyi değildir. Bu özelliğinden dolayı ısı stabilizörleri ile şekillendirilirler.

Bina malzemesi olarak çok ucuz ve kolay monte edilebilir özelliğe sahip olan PVC özelliklerine baktığımızda ideal bir yapı malzemesi olarak görülse insan sağlığı ve çevre açısından birtakım kaygılar oluşmaktadır. Sert,yumuşak, opak ve saydam çeşitleri bulunmaktadır. Termoplastik özelliği sayesinde geri dönüşümü mümkün olan bir plastik olarak tanımlanır.

Polivinil Klorür Kullanım Alanları Nelerdir?

Yapı sektöründe, ambalaj sanayisinde, tıbbi malzeme üretimin ve otomotiv sektöründe pek çok alanda kullanılan polivinil klorür, aynı zamanda kapı ve pencerelerde, vinil cephe kaplamasında, boru ve tesisat malzemelerinde, elektrik kablolarında, döşemelerde ve hobi malzemelerinde kullanılmaktadır. Şişelerde, kartlarda ve bazı ürün paketlerinde de kullanılmaktadır. Ucuz, esnek ve dayanıklı olması sayesinde su ve atık su endüstrisinde de tercih edilmektedir. Sağlık sektöründe uzun ömürlü ve ucuz olması ile tercih edilir. PVC parçaları kağıt ve cam atıkları gibi tekrar kullanıma kazandırılabilir.

Polivinil Klorür Zararları Nelerdir?

İnsan yaşamına olumsuz yönde etkisi bulunan ve pek çok zararlı kimyasal madde içeren PVC sağlığa zararları olan bir maddedir. Bu maddeye maruz kalmak, ftalatlara ve klorine maruz kalmak anlamına gelmektedir. Bu maddenin üretilmesi, yakılması ya da dolgu yapmak için kullanılması dioksin salınımına yol açar. Bu maddenin içerisindeki bileşenler endokrin sisteminde bozulmalara yol açabilir.

Yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre insanların farkında olmadan bu tarz bileşenleri tükettiği ve sonrasında pek çok hastalığa maruz kaldığı görülmektedir. Çocukların oynadığı oyuncaklarda olabilir. Ev ortamında kullanılan ürünlerde yer alabilir. Bu konuda dikkatli olunması gereklidir.

  • polivinil klorür
  • polivinil klorür nedir
  • polivinil klorür kısaltması
  • polivinil klorür özellikleri
  • polivinil klorür formülü
  • pvc
  • pvc özellikleri
  • polivinil klorür kullanım alanları
  • polivinil klorür zararları
  • pvc sağlığa zararları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Makyaj Öncesi Baz Fiyatları Ne Kadar? Ne İşe Yarar?