Sağlık 23 Mayıs 2021 - 17:40:30

Prebiyotik ve Probiyotik Arasındaki Fark Nedir? Faydaları ve Önemi

Prebiyotik ve Probiyotik Arasındaki Fark Nedir? Faydaları ve Önemi

Prebiyotik ve probiyotikler, benzer özellikler gösterseler de sağlığımız için farklı faydalar meydana getiren bileşenlerdir.

Prebiyotik ve Probiyotik Arasındaki Fark Nedir?

Genel anlamda prebiyotik ve probiyotik arasındaki fark, bunların fonksiyonlarında ve bulundukları yerlerdedir. Vücudumuzda pek çok mikrop yaşamaktadır. Özellikle de bağırsak floramızda bunların hemen hemen yarısı bulunmaktadır. Bu mikropların bazıları yararlı bazıları ise zararlı olarak nitelendirilmektedir. Zararlı bakteriler ishale, birtakım enfeksiyonlara ve bağırsakların çürümesine sebebiyet verebilmektedir. İyi bakteriler ise tam tersi olarak zararlı mikropların kontrol edilmesini, sindirim sisteminin düzeltilmesine, gazın azaltılmasına ve bağışıklık sisteminin korunmasına destek olmaktadır. Prebiyotikler ve probiyotikler ise tüm bu döngü içerisinde bağırsak sağlığınızın korunmasına yardımcı olan besinler, bileşenler olarak nitelendirilmektedir.

Probiyotikler bağırsaklarınız için yararlı olan bakterileri temin etmenizi sağlarken prebiyotikler ise bu bakterilerin iyi beslenmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Her ikisi de bağırsak florasını iyileştirici, düzenleyici etki sağlamaktadır. Bu iki bileşen asıl olarak tamamlayıcı birer unsur şeklinde görev yapmaktadır. Biri diğerinin devamlılığın sürdürülmesinde etkili olmaktadır. Biri bağırsağınızın yiyeceği diğeri ise bu oluşumun baş rolü şeklinde tanımlanabilir.

Prebiyotiklerin Faydaları Nelerdir? Nelerde Vardır?

Bağırsak kolonuna ulaşan ve hazmedilemeyen bir yiyecekler şeklinde tanımlayabileceğimiz prebiyotikler, bağırsağa ulaştıkları zaman buradaki yararlı bakterilerin beslenmesini sağlarlar. Onlar için yiyeceğe dönüşürler ve sonrasında büyümesini sağlarlar. Büyüyen yararlı bakteriler aktif hale gelerek insan sağlığının ve sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlarlar. Prebiyotikler, parçalanamazlar. Midede ya da küçük bağırsakta ayrışamazlar. Sadece kolonun içerisinde ulaştıkları zaman buradaki bakteriler tarafından fermente edilirler. Daha sonrasında insan sağlığına yararlı olan bağırsak bakterilerinin hızlanmasına da etki ederler

Prebiyotikler birçok yiyeceğin içerisinde bulunmaktadır. Soğan, pırasa, kuşkonmaz, enginar, patates, havuç, elma gibi lif açısından zengin olan besinlerde bulunmaktadır. Bu besinlerdeki lifler faydalı birer prebiyotiktir. Ayrıca kakao, taneli meyveler ve baharatlarda bulunan polifenoller diğer türleri arasındadır. Sağlıklı yağlar olarak nitelendirdiğimiz zeytinyağı, kuru yemiş ve balıklardaki yağlar da bir tür prebiyotik olarak nitelendirilir.

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Vardır?

Probiyotikler canlı mikroorganizmalardır. Yeterli oranda tüketildikleri zaman sağlık açısından oldukça faydalı etkiler meydana getirmektedirler. Probiyotikler bakterileri besleyen değil, bağırsaklara bakteri sağlayan bileşenler olarak tanımlanmaktadır. İyi bakterilerin bağırsaklara ulaşmasını sağlamaktadır. Probiyotik açısından en zengin besin yoğurttur. Bunun yanı sıra kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu, kornişon turşu ve hafif oranda gazlı olan kombucha da aynı şekilde probiyotik etkisi bulunan besinler arasında yer alır.

Probiyotiklerin ve Prebiyotiklerin Önemi Nedir?

Sindirim sistemimizin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde çalışması, bağışıklığımızın güçlenmesi için prebiyotikler ve probiyotikler oldukça önemlidir. Tamamlayıcı özelliklere sahip olan bu bileşenler bağırsak florasının yenilenmesini sağlarken, aynı zamanda bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine de etki ederler. Bağırsaklar sindirim sistemimizin en önemli organlarıdır. Sorunsuz çalıştıkalrı zaman vücut sağlığının da korunmasını sağlarlar. Bu nedenle bu iki bileşeni içeren besinlerin belli orandalar da tüketilmesi gerekmektedir.

  • prebiyotik
  • prebiyotik ve probiyotik arasındaki fark
  • prebiyotikler ve probiyotikler
  • prebiyotiklerin faydaları
  • probiyotiklerin faydaları
  • prebiyotik ve probiyotiklerin önemi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
İncir Yağı Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kullananlar ve Yorumlar