Diyet 24 Mayıs 2021 - 05:51:09

Pegan Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Pegan Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Pegan diyeti; mevsimsel, dengeli beslenme ile birlikte kimyasal barındırmayan, organik olmayan her türlü yiyecekten uzak durması benimseyen, bitki ağırlıklı bir beslenme programıdır.

Pegan Diyeti Nedir? Nasıl Olur?

Vegan diyeti ile benzerlik gösteren pegan diyeti; bitkilerin yanı sıra içeriğinde hayvansal gıdalara da yer veren bir beslenme programıdır. Bu diyet yönteminde sebze tüketimi oldukça önemlidir. Kesinlikle tabağın 4'te 1'i sebze olmalıdır. Bu sebzeler mevsimsel olmalı, nişasta içermemeli ve şeker miktarı oldukça az olmalıdır. Bununla birlikte yeterli oranda protein ve sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Bu besinlerin arasına hayvansal gıdalarda dahildir. Baklagil, tahıl ve meyve tüketiminin oldukça sınırlı oldu bu diyet programında, glisemik endeksi yüksek meyveler, gluten içeren tahıllar ve glisemik indeksi yüksek süt ürünleri tamamen yasaktır. Tüketilen her besin doğal olmalıdır ve GDO kesinlikle içermemelidir. Diyetin temel amacı sağlıklı beslenmeyi işlevselleştirmektedir.

Vücudumuz için önemli bileşenlerden birisi olan protein, hayvansal gıdalarda yeterli oranda bulunmaktadır. Bunun bitkilerden alınması zor olduğu için pegan diyetinde hayvansal besinlere yer verilmiştir. Kasların ve organların yapı taşı aminoasittir ve protein bunları barındırmaktadır. Hayvansal besinlerin tüketilmesinde ise dikkat edilmesi gereken hayvanın yem ile beslenmemesidir. Serbest dolaşana, otlanan hayvanlarda omerga-3 yağ asitleri, A ve D vitaminleri bulunmaktadır. bunlar vücutta antioksidan etki oluştururlar. Ayrıca kan şekeri ve kolesterol için de dengeleyici etki sunarlar. Aynı şekilde balık eti de tüketilebilmektedir. Fakat daha çok lüfer, hamsi, palamut ve sardalye gibi ufak balıklar tercih edilmelidir. Çünkü büyüklerin içerisinde civa bulunmaktadır.

Pegan Diyeti Nasıl Yapılır?

Bu diyetin en önemli unsuru beslenme şeklindeki detaylardır. Genel olarak diyetlerde tahıl tüketimi bulunurken bu diyette oldukça sınırlı tutulmaktadır. Gluten içeren ve sindirimi zor tahılların tüketilmesi kesinlikle yasaktır. Metabolizmaya zarar vermeyen, sindirimi kolaylaştıran tahıllar belli miktarlarda tüketilmelidir. Hatta diyabet hastası olanlar ve insülin direnci olanlar tahılı kesinlikle tüketmemelidir. Baklagiller arasında ise şeker oranı düşük olanların tercih edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Sebzeler diyetin en önemli unsurunu oluşturmaktadır. Aynı şekilde meyve tüketimine önem verilmektedir. Fakat şeker değer yüksek, nişastası olan besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir. Süt ürünlerine baktığımızda ise tüketiminin tamamen yasak olduğunu görmekteyiz. Eğer ki tüketilecekse tamamen %100 organik keçi sütü ya da koyun sütü önerilmektedir. Bunun haricinde herhangi bir şekilde tüketimi bulunmamaktadır. Sağlıklı yağların tüketiminin önemli olduğu pegan diyetinde zeytinyağı, kuru yemişler, doğal tereyağ, avokado ve yumurta sarısı gibi besinlerin yağlarının tüketiminde sıkıntı bulunmamaktadır.

Pegan Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Dengeli ve sağlıklı beslenmeyi temel alan bir beslenme programı olarak tanımlayabileceğimiz pegan diyetinin vücuda sağlamış olduğu pek çok faydalı etki bulunmaktadır. Bu diyet sayesinde vücut enerjik olur ve çalışma fonksiyonları düzelir. Kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak insülin seviyesinde düzenleme oluşturur. Glisemik endeksi düşük gıdalar tüketildiği için vücuda oldukça az miktarda rafine un girer. Bu da kan şekerinin dengelenmesini destekler. Aynı zamanda bu diyet, stres, diyabet ve anksiyete gibi hastalıkları da önleyebilmektedir.

Kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olan pegan diyeti, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kalp hastalıklarına karşı vücudu koruyucu bir etki meydana getirir. Ayrıca toksik içeren ürünler tüketilmediği için vücutta arındırıcı bir etki de meydana getirmektedir.

Pegan Diyetinin Zararları Nelerdir?

Oldukça katı bir diyet olan pegan diyetinin zararları asıl bazı besinlerin tüketilmesinin kısıtlanmasından kaynaklanabilir. Bitkisel kökenli proteinleri kısıtlayan bu diyeti uygulamadan önce mutlaka bir beslenme uzmanından destek almalısınız. Diyetin vücudunuza uygun olup olmadığının saptanması gerekmektedir.

  • pegan diyeti
  • pegan diyeti nedir
  • pegan diyeti nasıl yapılır
  • pegan diyetinin faydaları
  • pegan diyetinin zararları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Termal Bel Korsesi İşe Yarıyor mu? Zayıflatır mı? Kullananlar ve Yorumlar