Kış diyet listesi, havaların soğumasıyla birlikte alınan kilolardan kurtulmak isteyen kişilerin uyguladığı, listenin içerisinde çeşitli sebze ve meyvelerin yer aldığı bir diyet programıdır.
Kış Diyet Listesi Nedir?
Kadınların çoğu kış diyeti uygulayarak yaza hazırlıklı girmek ister. Fakat kış mevsiminin özelliği bu mevsimde vücudun kendini korumaya almasıdır. Vücut kendini korumaya aldığı zaman metabolizma yavaş şekilde çalışır. Soğuk havanın etkisinden dolayı artış gösteren grip, nezle gibi rahatsızlıklar sebebi ile vücut kendisini koruyabilmek için yağ yakımını önler. Bütün bunlar sonucunda kış mevsiminde zayıflamanın diğer mevsimlere göre daha zor olduğunu söylemek mümkün hale gelir. Bu aylarda sağlıklı beslenme yolu ile vücut direnci korunabilir. Kış diyeti vücuda vitamin destekleyici nitelikte olmalıdır.
Kış Aylarında Neler Yemeliyiz?
Kilo dengesinin korunabilmesi için mineral ve vitamin ağırlıklı beslenilmelidir. Kış diyetleri sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi sağlar. Aynı zamanda sağlıklı beslenilirken kilo verilmiş olunur. Çoğu kişinin alışkanlık haline getirdiği durumlardan biri yaz mevsiminde diğer mevsimlere göre çok daha fazla su tüketmektedir. Bedenin en önemli ihtiyaçlarından olan suyun sadece yaz mevsiminde değil diğer mevsimlerde de bolca tüketilmesi gerekir. Kış mevsiminde yeteri oranda tüketilmeyen sudan dolayı vücut hastalıklara açık hale gelir. Kış aylarında yavaş olan metabolizma bol su tüketimi ile hızlanabilir. Kışın meyve ve sebze tüketmenin yanında bol su tüketmek de metabolizmayı hızlandırır.
Kış Diyeti Nasıl Yapılır?
Kış diyetinin en belirgin özellikleri arasında sebze ve meyve ağırlıklı olması vardır. Vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminler kışın yapılan diyet sayesinde vücuda alınır. Diyette marul, sarımsak, havuç, roka, brokoli, lahana, soğan fazlaca bulunur. Ayrıca portakal, greyfurt, ayva, mandalina, kivi ve elma da kışın tüketilen meyvelerdendir. Tüketilen bu meyve ve sebzeler E, B6, A ve C vitaminlerinin alınmasını sağlar. Haftada 2 defa balık tüketmek beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca psikolojik bakımdan kuvvetli olmayı sağlayan balık kış mevsiminde tüketilebilecek en önemli besin kaynaklarından biri olarak tanımlanabilir. Kış aylarında bol oranda bitki çayı tüketmek vücut direncini korur. Çünkü bitki çaylarının içerisinde fazlaca mineral ve vitamin bulunmaktadır. Vücut sağlığı aynı zamanda metabolizmanın hızlı olması için düzenli oranda bitki çayı tüketmek gerekir. Soğuk havalarda siyah çay tüketmek yerine mineral ve vitamin içeren bitki çaylarından yararlanabilirsiniz. Bu sayede hem metabolizmanız hızlanır hem de vücut direnciniz hastalıklar karşısında artar.
Kış Aylarında Beslenme Önerileri
Kış aylarında tüketilmesi önerilmeyen yemek çeşitleri arasında kızartma çeşitleri, hamur işi, kavurma yemek çeşitleri, hayvansal yağlar, şekerli ve gazlı içecek türleri, paketlenmiş hazır gıdalar, şerbetli tatlılar, sandviç vardır. Meyve olarak ise elma, armut, ayva, mandalina, nar, kış kavunu, portakal, üzüm, muz ve muşmula tüketilebilir. Kış diyeti listesi içerisinde brokoli, pırasa, karnabahar, ıspanak, kırmızı lahana, beyaz lahana, havuç yer alabilmektedir.