Prostat; mesanenin hemen altında yer alan, içerisinden üretranın geçtiği, testislerden spermlerin gelmesini sağlayan tüplerin açıldığı bir organ ve salgı bezi olarak tanımlanır.
Prostat Nedir? Prostat Kanseri Nasıl Olur?
Erkeklerde üreme sisteminin bir parçası olan prostat; şekil ve boyut itibari ile cevize benzeyen bir organdır. Salgı bezi olan bu parça idrar torbasının alt tarafında bulunur ve kalın bağırsağın ön kısmında yer almaktadır.
Prostat salgı bezinin işlevi meni denilen maddeyi meydana getiren sıvının yüzde yirmi oranını salgılamak, spermlerin dış kısma atılmasına destek olmaktır. Bu salgı bezi idrar torbasından idrarın taşınma işlemini yapar. Prostat kanseri esasta bu organın iltihaplanması ve büyümesi olmak üzere iki türde görülmektedir. İyi huylu ya da kötü huylu olarak meydana gelebilir.
Prostat İltihabı ve Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Prostat bezinin büyümesinin çok çeşitli nedenleri vardır. Bunlar belirti olarak kendini gösterir. Belirtilere bakıldığında büyüme durumuna göre kişiler arasında farklılıklar görülebilir. İlk zamanlarda belirtiler tam olarak anlaşılamayabilir. Fakat ilerleyen zamanlarda meydana gelen semptomlar arttığında ve şiddetli bir hale geldiğinde sağlık açısından tehlike meydana getirebilir. Prostat hastalığının belirtileri şöyledir:
- Kişi idrar yaparken zorlanmaya başlar.
- İdrar kesik kesik yapıldığı zaman belirtilerden bir tanesi meydana gelmiş olur.
- İdrara çıkma sıklığı ve isteği artar.
- Gece uyurken idrar yapma ihtiyacı eskiye göre artış göstermiştir.
- Acil olarak gelen idrar ihtiyacı oluşması bu belirtilerden biridir.
- İdrarı tam olarak boşaltamama söz konusu olur.
- İdrara çıkıldığı zaman sağlıklı bir şekilde ihtiyacın giderilememesidir.
- İdrarın kanlı gelmesidir.
- İdrar yaparken yanma hissiyatı oluşur.
Eğer prostat büyümesi ya da iltihaplanması gibi durumlar söz konusu ise mutlaka uzman bir doktora danışılmalı ve tedavi için adım atılmalıdır. Prostat kanseri erkekler arasında sık görülen ve ölüme neden olabilen bir rahatsızlıktır.
Prostat Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
İyi huylu oluşan prostat büyümesi ile ilgili net bir bilgi yoktur. Bu hastalığı yaşayan erkekler genel olarak kırk yaşın üzerindedir. Dolayısı ilerleyen yaşlarda oluşan hormonal değişiklikler nedenleri arasında yer almaktadır. Hormonal değişiklikler ile oluşan büyümeler genetik etkenlerden kaynaklı olabilmektedir.
Prostat büyümesi, hücre sayısındaki artışa bağlı olarak görülmektedir. Erkeklik hormonları, östrojenler, büyüme, büyüme faktörleri, hücre iletişimi sonrasında görülebilmektedir.
Yapılan araştırmalara bakıldığı zaman atmış yaşında olan erkeklerin tahmini olarak yüzde elli oranında iyi huylu parça büyümesinin görüldüğü ortaya çıkmıştır. Seksen yaşında olan erkeklerde ise bahsedilen rahatsızlığın görülme durumu yüzde doksana kadar gitmektedir.
Prostat Tedavisi ve Ameliyatı
Prostat tedavisi cerrahi tedaviler ve cerrahi olmayan tedaviler olarak ikiye ayrılmaktadır. Kişideki büyüme seviyesi, hastalığın büyümesinden dolayı kişinin diğer organlarının etkilenmesi ve kişinin rahatsızlık durumuna göre yapılan tedavi yöntemi değişkenlik göstermektedir.
Eğer hastalık erken teşhis edilmişse, izlem ve ilaç tedavisi vardır. Yaşanan belirtiler kişiyi rahatsız etmez ise fakat prostat bezi normalden büyükse kişinin süreci hekim tarafından kontrole alınır. Eğer belirtiler kişiyi rahatsız ediyorsa bunların yok edilmesi için ilaç tedavisi uygulanır.
Eğer prostat kanseri söz konusu ise, cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hormonal tedavi uygulanmaktadır. En yaygın ve etkili tedavi yöntemi cerrahidir. Prostat ameliyatı açık ya da kapalı olarak yapılabilir.
Prostata Ne İyi Gelir?
Bu hastalığın oluşum riskinin azalması için bazı doğal çözümlerden destek alabilirsiniz. Prostata iyi gelen yiyeceklerden ilk olarak selenyum bakımından zengin olan sarımsak, yumurta ve deniz ürünleri sayılabilir. Çinko açısından zengin olan süt, fındık ve baklagiller tüketilebilir. Likopen içeren karpuz, kuşburnu, domates ve tam tahıllı besinler, meyveler, sebzeler tüketilebilir.
Sağlıklı beslenme prostat kanserini önlemeye destek olmaktadır. Bu besinler hücre hasarını engeller ve kanser gelişimine engel olur. Prostat, erkekler arasında sık görülen bir rahatsızlıktır. Bundan dolayı tedbir alınması ve dikkat edilmesi gerekir.