Sağlık 09 Haziran 2021 - 11:40:33

Psikiyatri ve Psikolog Farkı Nedir? Hangisi İlaç Yazar?

Psikiyatri ve Psikolog Farkı Nedir? Hangisi İlaç Yazar?

Birbiri ile en fazla karıştırılan meslekler arasında yer alan psikiyatri ve psikolog farkı, uzmanlık alanın derecesi boyutunda değerlendirilmektedir. Aynı gibi görünen ama birbirinden oldukça farklı olan bu iki meslek hakkındaki detaylar yazımızın içeriğinde bulunmaktadır.

Psikiyatri ve Psikolog Farkı Nedir?

İnsanların hayatlarında yaşamış olduğu birtakım olaylar, olumlu ya da olumsuz deneyimler, ruh sağlığında bozulmalar meydana getirebilir. Psikolojik anlamda desteğe ihtiyacınız olduğu zaman psikoloğa mı psikiyatriste mi gitmeliyim sorusuna yanıt bulmak için bu iki mesleği ve uzmanlık alanını tam olarak bilmemiz gerekir. Bu konuda öncelikle psikoloji ve psikiyatri kelimelerinin anlamlarına değinmek gerekir. Psikoloji; psykhe ve logos kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiş ruh bilimi olarak tanımlanan bir kelimedir. Psikiyatri ise Fransızca kökenli bir sözcüktür ve ruh hekimliği anlamına gelmektedir. Bu açıdan bakıldığı zaman psikologlar terapiye dayalı uzmanlık yaparken psikiyatriler doktorluk alanındadır.

Ruh ve sinir hastalıklarının teşhisini koyan, tedavi uygulayan uzman doktorlar psikiyatri olarak tanımlanmaktadır. Psikolog ise kişilerin zihnini ve davranışlarını birtakım bilimsel yöntemler ile sistematik olarak inceleyen kişilere denmektedir. Hastanede ya da klinikte çalışan psikologlar teşhis koyabilir. Ama terapi yolu ile tedavi sağlayabilir.

Psikiyatri Mi Psikolog Mu İlaç Yazar?

Bazı psikolojik rahatsızlıkların tedavisi edilmesi için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Psikolog ilaç yazar mı diye baktığımızda bu kişilerin yetkisinin olmadığını belirtebilir. Psikologlar sadece terapiler ile tedavi yoluna gidebilirler. Psikolojik hastalıklarda ilaç yazma yetkisi psikiyatrilerdedir. Psikiyatriler hekim olarak tanımlandıkları için hastaya gerekli durumda ilaç yazabilirler. Psikologlar ilaç tedavisi gerektiği zaman psikiyatriye yönlendirme yapmaktadırlar. Bu iki meslek grubu birbiri ile işbirliği şeklinde çalışmaktadırlar.

Psikolog ve Psikiyatri Arasında Farklar

Gerek eğitim gerekse uzmanlık alanı bakımından psikolog ve psikiyatri arasındaki 3 fark şöyle sıralanabilir:

  • Psikiyatriler tıp fakültesi mezunudur. Mezun olunca uzman doktor olurlar. Psikologlar ise 4 yıllık psikoloji programında eğitim aldıktan sonra yüksek lisans yaparak uzmanlık alırlar.
  • Tıp fakültesi mezunu olan psikiyatrilerin ilaç yazma ve ilaçla tedavi etme yetkisi vardır. Psikologlar tıp fakültesinden mezun olmadıkları için ilaç yazamazlar.
  • Psikologlar tedavi yöntemi olarak psikoterapi uygularlar. Psikiyatriler ise ilaç tedavisi ve aynı zamanda psikoterapi uygulayabilirler.

Bu maddeler ile değerlendirdiğimizde bu iki meslek arasında hem eğitim hem de etki alanı farklılıklarının bulunduğunu belirtmek mümkün olacaktır.

Psikolog ve Psikiyatri Ücretleri Ne Kadar?

Genel olarak psikolog seansları psikiyatri seanslarına göre daha uygun fiyattadır. Tedavinin görüldüğü hastene, klinik ve doktorun deneyimi bu açıdan önemlidir. Kendinizi psikolojik anlamda destek görmeye meyilli hissediyorsanız uzman bir psikolog ile görüşebilir ve gerekli durumda psikiyatriye yönlendirilebilirsiniz. Psikiyatri ve psikolog farkına değindiğimiz bu yazımızda her iki meslek grubunun uzmanlık alanı hakkında da bilgi vermiş bulunmaktayız.

  • psikiyatri ve psikolog farkı
  • psikoloğa mı psikiyatriste mi gitmeliyim
  • psikiyatri mi psikolog mu ilaç yazar
  • psikolog ilaç yazar mı
  • psikiyatri ve psikolog arasındaki 3 fark
  • psikolog ve psikiyatri ücretleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Anason Nedir? Neye İyi Gelir? Anason Bitkisinin Faydaları ve Zararları