Rahim kadınlarda armutun ters biçiminde duran hali ve karın boşluğunda dik halde bulunan organdır. Tüm kadınlarda dik pozisyonda duran rahim bazı kadınlarda yatık bir şekilde yer alır. Bu durumda rahmin ters olması tanısı koyulur.
Rahmin Ters Olması Nedir?
Anatomik yapıya bakıldığında kadınlarda rahmin dik pozisyonda olması normal bir durumdur. Fakat bazı nedenlerden dolayı rahim ters dönebilir ve sonraki süreçte ters rahim meydana gelebilir. Özellikle vajinal durumlarda rahmin normal duruşu değiştirildiğinden rahmin ters olması ve dönmesi meydana gelebilir. Bu durum menopoz döneminde de bazı kadınlarda meydana gelebilmektedir. Kız çocukları dünyaya geldiğinden itibaren rahimin duruşu kesinlikle yer değiştirmez ya da farklı bir duruşa geçmez.
Rahmin Ters Olmasının Sebepleri Nelerdir? Neden Olur?
Rahmin dönmesine sebep olan diğer bir etken ise pelvis kaslarının içerisinde çeşitli bazı hastalıkların meydana gelmesi rahmin geriye doğru itilmesine sebep olur. Bu yüzden rahim dönmesi meydana gelerek kişinin günlük yaşamını etkileyebilir. Rahmin ters durması normal bir anatomik yapı olarak kabul görmemektedir. Ters duran rahimin bazı belirtileri kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan bu durum hastalık olarak görülmemektedir. Herhangi bir tedavi şekli olmadığı için kadınların adet döneminde şiddetli ağrılar yaşamasına sebep olabilmektedir. Bazı doktorlar bu adet dönemindeki ağrılar için kas gevşetici ya da ağrı kesici kullanımına izin vermektedir. Rahmin ters olması gebeliği engelleyen bir durum değildir. Normal şartlarda gebe kalma oranı yüksek olan kişilerin rahmi ters olsa bile çocuk sahibi olabilmektedir. Rahmin ters duruşu herhangi bir sağlık problemi yaratmamaktadır.
Ters Rahim Belirtileri Nelerdir?
- Kadının rahminde normal olması gereken duruşun tam ters ya da yatık pozisyon var ise ters rahim ve rahim dönmesi meydana gelmektedir. Ters rahim ya da rahim dönmesi meydana geldiğinde bazı belirtiler ile kendini belli edebilmektedir.
- Adet döneminin çok sancılı ve ağrılı geçmesi rahim dönmesi olasılığını arttırmaktadır. Bunun yanı sıra bel ve kasık bölgesinde adet dönemi esnasında da ağrı görülebilir. Ayrıca adet dönemi dışında da zaman zaman bel ağrıları meydana gelebilmektedir.
Rahmin Ters Olması Nelere Yol Açar?
Cinsel ilişki sırasında meydana gelen ağrı dolayısıyla rahim tersliği belirtisi olmaktadır. İlişki esnasında kadının kasık bölgesinde ve karın kısmında ağrı ya da sızı hissedebilmektedir. Bu durum rahmin ters durmasından kaynaklanabilmektedir. Ters rahmi olan kadınlarda idrar yolları enfeksiyonları çok fazla görülür. Bu durum kişinin şiddetli ağrı ve akıntı yaşamasına sebep olacaktır. Ayrıca tampon kullanımı esnasında zorlanma oluyor ise ters rahim belirtisi de olabilmektedir.
Rahim Tersliği Nasıl Düzeltilir?
Kadınlarda ters rahim tedavi edilebilen bir durum değildir. Normal şartlarda olması gereken yapı daha sonra değişmiş ise rahim duruşu hangi pozisyonu almış ise o şekilde durur. Menopoz dönemine giren kadınlarda da sıkça görülen rahim dönmesi kadınların çeşitli ağrı yaşamalarına sebep olabilir.