Sarı karpuz; lif açısından oldukça zengin olan ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olan bir meyve türüdür.
Sarı Karpuz Faydaları Nelerdir?
Şifa deposu olarak nitelendirebileceğimiz sarı karpuz, kelek gibi bir görünüme sahip olan ama içerisinde oldukça faydalı bileşenlerin bulunduğu bir meyve türüdür. Pek çok rahatsızlık için faydalı olduğu belirtilen bu meyve, son birkaç yıldır sıklıkla tüketilmektedir. A vitamini açısından zengin olan sarı karpuz, dış görünüş olarak kırmızı karpuz ile benzerlik gösterse de içerik bakımından tamamen farklı özelliklere sahiptir. Karpuzun içerisinde yer alan çekirdekler bağırsak kanserini önleme konusunda oldukça zengindir. Bu çekirdeklerin içerisinde yer alan cucurbocitrin maddesi aynı zamanda kan basıncının düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesi konusunda da etkisi bilinmektedir.
B ve C vitaminleri açısından zengin olan sarı karpuz aynı zamanda potasyum ve kalsiyum açısından da oldukça yüksek değerlere sahiptir. Düşük kalori değerine sahip bu meyve, yağ içermeyen özelliği ve vitamin, mineral açısından zengin olması bakımından kilo vermek isteyenlerin tercih etmiş olduğu en sağlıklı, en etkili meyveler arasında yer almaktadır.
İdrar söktürücü özelliği bulunan sarı karpuz, aynı zamanda vücudumuzda atık maddelerin ve toksinlerin giderilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda kanın temizlenmesine de yardımcı olmaktadır. Yani vücutta direkt olarak bir detoks etkisi sağlayarak arındırıcı etkiler oluşturmaktadır.
Sarı Karpuz Ne İşe Yarar?
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan sarı karpuz, böbreklerin verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Böbrek taşı gibi problemlerin giderilmesi konusunda yardımcı olur. Hatta böbrek taşı dökerken bunun ağrısız olmasına destek verir. Aynı zamanda kemik gelişimini de desteklemektedir. İçerisinde kırmızı karpuza göre daha fazla sıvı barındıran bu meyve, tansiyonu dengeleme konusunda oldukça etkilidir. Ayrıca içerisinde yer alan yüksek orandaki sıvı sayesinde vücudun sinir sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Tadı bal gibi olan sarı karpuz, aç karna tüketildiği zaman mesanede idrar birikmesinin önüne geçmektedir. Bu etkisi idrar yollarından herhangi bir enfeksiyonun engellenmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda aç karnına tüketildiği zaman serbest radikallerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Serbest radikaller kan şekerinin dengede kalmasını engeller ve oranını bozar. Bu da vücutta birtakım yan etkiler oluşturur. Sarı karpuz ise bunu önlemeye destek olur.
Sarı Karpuz Nerede Yetişiyor?
Yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında sıklıkla yetiştirilen sarı karpuz, günümüzde yeniden Burdur'da üretilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda Eskişehir Sivrihisar'da da yetiştirilmektedir. Aynı zamanda Çin'de de bolca tüketildiği bilinmektedir. İlk bakıldığında bozuk gibi görünen bu karpuz uzmanlar tarafından tam bir şifa deposu olarak nitelendirilmektedir.
Sarı Karpuzun Zararları Var mı? Yan Etkileri Nelerdir?
İçeriğinde yer alan vitamin ve mineral özleri sayesinde oldukça faydalı etkilere sahip olan sarı karpuzun yan etkileri hakkında henüz bilinen bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat tadı dolayısı ile şeker hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir. Ayrıca aşırı tüketilmesi faydaların zarara dönüşmesine neden olabilir. Bu nedenle dengeli tüketilmesi yeterli olacaktır.