Sağlık 26 Ocak 2021 - 15:40:52

Şeker Yüksekliği Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı ve Kaşıntı Yapar mı?

Şeker Yüksekliği Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı ve Kaşıntı Yapar mı?

Kan şekerinin normal değerlerden yüksek olması şeklinde tanımlanan şeker yüksekliği hiperglisemi ismi ile de bilinen, susuzluk hissi, kaşıntı, sık idrara çıkma, bulanık görme, ciltta kuruma, yaraların iyileşmesinde gecikme, yorgunluk, halsizlik gibi semptomların görülmesine neden olan bir durumdur.

Şeker Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Sağlıklı bir bireyde açlık kan şekeri 70-100 mg/dl arasındadır. Tokluk kan şekeri ise 140 mg/dl üst sınır olarak belirlenmektedir. Bu sınırlamaların üzerinde çıkan rakamlar şeker yüksekliği anlamını taşır ve bu da şeker hastalığı olarak tanımlanır. Çağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan şeker yüksekliği, ikincil hastalıkların oluşmasına da sebebiyet vermektedir. Gerek ülkemizde gerekse dünya üzerinde birçok kişide gözlemlenmektedir. Gün içerisinde aşırı karbonhidratlı besinler yemek şekerin yükselmesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte az hareket etmekte bu duruma neden olan sebepler arasındadır. Şeker yüksekliği, kandaki şekerin glikoz olarak depolanması ve enerjiye çevrilmemesi durumunda meydana gelmektedir. Genel hatları ile şeker yüksekliği belirtilerini şu şekilde belirtebiliriz:

  • Aşırı derecede susuzluk hissinin oluşması
  • Gün içerisinde ve gece uyurken normalden fazla idrar çıkma
  • Bulanık görme gibi görme yetisinde bozuklukların meydana gelmesi
  • Yaraların geç iyileşmesi ya da iyileşmemesi
  • Yorgun ve halsiz hissetmek

Vücutta şeker yükseldiği zaman genel olarak bu tarz belirtiler meydana gelmektedir. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka kan şekerinizi düzenli kontrol ettirmelisiniz. Çünkü şeker böbrek başta olmak üzere, göz, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıklara da sebep olabilir.

Şeker Yüksekliğine Ne İyi Gelir?

Vücutta insülin salınımı artıran besinlerden biri sarımsaktır. Sarımsak tüketimi ile kan şekerinin düzenlenmesine katkı sağlayabilirsiniz. Bunun haricinde sütte yer alan yağ asitleri de şekerin düşmesine yardımcı olur. Her sabah aç karnına içebilirsiniz. Şeker yüksekliğini düşürmenin yolları arasında günlük hayattaki beslenme tarzı önem taşır. Şöyle ki aşırı karbonhidratlı besinler tüketiyorsanız ve az hareket ediyorsanız kan şekeri yüksekliği söz konusu olabilir.

Kan şekeri yüksekliğinin giderilmesine yardımcı olan bir başka besin tarçındır. İnsülin hormonu salgılanmasına destek olan tarçın aynı zamanda diyabet hastaları için faydalıdır. Çay içerken çubuklu tarçından yararlanırsanız sağlığınız için fayalı olacaktır. Kan şekerini düşürücü etkisi bulunan yer fıstığı, ezme şeklinde de belli ölçülerde tüketilebilir. Enginar, çay ve fasulye de aynı şekilde şeker yükselmesi nasıl düşürülür sorusu için cevaplayıcı olmaktadır.

Şeker Yüksekliği Baş Ağrısı Yapar mı?

Kan şekerinin yükselmesi ya da düşmesi bağ ağrısı meydana getirebilmektedir. Eğer başınız son zamanlarda nedenini bilmediğiniz bir durumdan dolayı ağrıyorsa bunun sebebi şeker yüksekliği olabilir. Nedensiz baş ağrıları bazen diyabet kaynaklı olabilmektedir. Genel olarak baş ağrısı hipergliseminin erken teşhis belirtileri arasında yer almaktadır.

Şeker Yüksekliği Kaşıntı Yapar mı?

Cildin kurumasına ve kaşınması neden olan kan şekeri yüksekliği, özellikle saçlı deride uzun süre devam ederek kendini göstermektedir. Herhangi bir deri döküntüsü olmamasına rağmen kaşıntı söz konusu ise, saç diplerinde kuruma ve hassasiyet varsa bu durumların sebeplerinden biri diyabet olabilir. Eğer ki bu tarz bir durum yaşıyorsanız uzman bir doktora danışarak kan şekeri kontrolü yaptırmanız gerekir. Nedeni şeker yüksekliği olabilir.

Şeker Yüksekliği Neden Olur?

Vücutta şekerin yükselmesine neden olan birtakım faktörler vardır. Gece yattığınızda şekeriniz normaldir fakat sabah kalktığınızda yükselmiş olabilir. Bunun nedeni gecede uykuda salgılanan büyüme, adrenalin ya da kortizol hormonlarının aşırı salgılanmasıdır. Ya da gece uyku sırasında kan şekerinin düşmesi sonrasında buna tepki olarak karaciğer, kas ve yağ şeker salınımının meydana gelmesi şekerin yükselmesine sebebiyet verebilir. Bunları önlemek için beslenmeye dikkat etmeli ve insülini dengede tutmak gerekmektedir. Gün içerisinde stres, yüksek karbonhidratlı beslenme de aynı şekilde şeker yükselmesi nedenleri arasında yer alır. Egzersiz yapmak, doğru beslenmek bu açıdan önem teşkil etmektedir.

  • şeker yüksekliği
  • şeker yüksekliği belirtileri
  • hiperglisemi
  • şeker yüksekliğine ne iyi gelir
  • şeker yüksekliği düşürmenin yolları
  • şeker yükselmesi nasıl düşürülür
  • şeker yüksekliği baş ağrısı yapar mı
  • şeker yüksekliği kaşıntı yapar mı
  • şeker yüksekliği neden olur
  • şeker yükselmesi nedenleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Küflü Peynir Faydaları Nelerdir? Yenir mi? Nasıl Yapılır?