Sigara Ne Kadar Sürede Bağımlılık Yapar? Ne Kadar Zamanda Zarar Verir?
Sigara bağımlılığı bireyin madde almasından sonraki kontrolünü sağlayamaması ve tekrardan nikotin almasıdır.
Sigara Bağımlılığı Nedir? Sigara Ne Kadar Sürede Bağımlılık Yapar?
Sigaranın fiziksel etkilerinin yanında ruhsal etkileri de vardır. Sigaranın en belirgin bağımlılık yaratma nedeni sosyal ortamdır. Kişi ilk sigaraya başlarken veya sigarayı bırakma aşamasında bir tane sigaradan bir şey olmaz düşüncesi ile hareket etmektedir. Fakat bu düşünce ile hareket etmek bağımlılığın başlamasına yol açmaktadır. Kişi bağımlı hale geldikten sonra sigarayı bırakması zor bir hale gelmektedir. Nikotin sigara bağımlılığının meydana gelmesinin fiziksel nedenidir. Kişi nikotin almadığı zaman stres, kaygı, yoksunluk hissi, konsantre olmama gibi olumsuz durumlar ile karşılamaktadır. Bu duygular kişiyi depresyona kadar götürebilmektedir. Zaman içerisinde bu belirtiler azalır ve kaybolur. Fakat buna rağmen sigarayı bırakmanın ilk haftasında bu tip duygularla karşılaşmak kaçınılmaz olabilir.
Sigara Yoksunluğu Nedir? Nasıl Geçer?
Sigaranın bırakılamamasının en çok rastlanan sebebi yoksunluk hisleridir. Kişi bıraktıktan sonra ilaç tedavisi, bilişsel yardım aldığı zaman pozitif sonuçlara ulaşmaktadır. Kişinin fiziksel bağımlılık durumuna göre ilaç tedavisi belirlenmektedir. Doktorlar hastanın sigara bağımlılığı düzeyini değerlendirerek sigarayı bırakmaya karar veren hastaya bilişsel, davranışsal yardım ve ilaç vermeleri tavsiye edilmektedir.
Sigara Ne Kadar Zamanda Zarar Verir?
Hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yapan sigara kullanıldığı andan itibaren zarar vermeye başlar. İçildiğinde kişinin hissettiği rahatlama hissi yalancıdır. Sürekli olarak sigara yakmak ve sigarayla eli ağıza doğru götürmek alışkanlık olmaktadır. Bu durumun alışkanlık olduğunu hasta fark edemeyebilir. Birey anlık yaşadığı stresten dolayı sigara içtiği zaman o huzursuzluktan uzaklaştığını zannetmektedir. Bu durum sonucunda sigaraya daha çok bağlanılmaktadır. Sigaranın bırakılması için hazırlanan programlar fiziksel ve psikolojik bağımlılık ile mücadele eder. Kişi mucizevi bir şekilde sigarayı bırakamayabilir. Fakat bırakmak için net bir karar verebilmelidir. Karar verdikten sonraki süreçte meydana gelen zorluklarla mücadele etmek verilen kararın ciddiyetiyle bağlantılıdır. Gerçek anlamda sigarayı bırakmak biri, verdiği karara sadık ise bırakmaması için herhangi bir engel olamaz.
Nikotin Nedir? Nikotin Bağımlılığı Nasıl Olur?
Nikotin asetilkolin'e benzemektedir. Asetilkolin beyin ile hücreler arasındaki iletişimi sağlayan maddedir. Nikotin nefes yolu ile alındığı zaman ilk olarak kan dolaşımı ve akciğerlere geçmektedir. Yedi saniye gibi bir sürede nikotinin bir bölümü beyne ulaşmaktadır. Beyne ulaşan nikotin dopamin salınmasına yol açar. Dopamin mutluluk veren kimyasaldır. Kokain ve eroin bağımlılığı üzerinde de dopamin etkendir. Sigara içildiği zaman yalancı bir iyilik hissi dopamin aracılığıyla sağlanır. İlerleyen süreç içinde beden daha fazla nikotin istemektedir. Süreç sonunda bağımlılık gelişmektedir. Bağımlılıktan sonra nikotinin alınmaması ile beden nikotini aramakta, uykusuzluklar, agresif tavırlar, kabızlık, konsantre olamama gibi durumlar meydana gelmektedir. Sigara bağımlılığı ile ilgili yardımlar belirli kurumlar tarafından verilmektedir.