Sağlık 05 Kasım 2021 - 11:51:33

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ciğerleri Temizlemek İçin Ne Yapmalı?

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ciğerleri Temizlemek İçin Ne Yapmalı?

Sigarayı bıraktıktan sonra; ciğerlerin kendini yenilemesi belli bir süre gereklidir ve bunun için bazı doğal takviyelerden destek alınabilir.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ne Olur?

Vücuttaki pek çok organa ve hücreye zarar veren sigara, doğrudan akciğere zarar verirken aynı zamanda kalp ve damar tıkanıklıklarına, vücuttaki diğer organlarda ve cilde de zarar vermektedir. Sigarayı bıraktıktan sonra pek çok hastalığın oluşum riski azalmış olacaktır.

Sigara içmeyi bıraktığınız andan itibaren vücudunuzda pek çok değişim meydana gelmektedir. Sadece ilk 20 dakikada kalp atışınızı düzelmesi ve kan basıncının azalması söz konusu olmaktadır. 12 saat sonrasında kandaki karbonmonoksit düzeyleri normale dönmeye başlamaktadır. 48 saat sonrasında ise hasar gören sinir uçları onarılmaya ve tat-koku alma duyuları iyileşmeye başlar.

Sigara içen kişiler çoğunlukla öksürmektedir. Sigarayı bıraktıktan 1 ay sonra öksürük ve nefes darlığında azalmalar seyredilir. Akciğer yavaş yavaş kendini onarmaya başlar. Akciğerin yenilenmesi için bazı besinlerden destek alarak sürecin hızlanmasını sağlamak mümkündür.

Sigara İçerken Vücutta Neler Oluyor?

Sigara içenlerin bağışıklık sistemi çok zayıftır. Bu nedenle çeşitli hastalıklara yakalanma riski yüksektir. Sigaradaki nikotin içermesi nedeniyle bağırsak hareketlerinin hızlanmasına neden olur ve kişi sürekli ishal olur. Bu durum zayıflamaya neden olur. Az sigara içmek ya da çok sigara içmek fark etmeksizin zaman içerisinde vücuda zarar vermektedir.

Sigara içmenin en büyük zararı akciğer organları üzerindedir. Akciğerler solunum organlarımızdır. Sigara dumanın yer alan nikotin ve zehirli maddeler akciğerin kapasitesini daraltır. Sigara "katran" dediğimiz maddenin akciğerlerde birikmesine neden olur. Sigara içimi nedeniyle akciğerler hasar görmeye devam ederse, kişi KOAH ve akciğer kanseri gibi hastalıklara maruz kalabilir.

Sigara dumanı içerisindeki zehirler, cildimize zarar verirken aynı zamanda dişlere, nefes borusuna, gırtlağa, kalbe, beyne, böbreklere, karaciğere kıscası vücudun geneline zarar vermektedir. Günde 5 sigara zararsız gibi söylemler söz konusu olurken, pasif içiciliğin bile vücutta net tür etkiler meydana getirdiğinden söz etmek gerekir.

Bu nedenle sigara kısa süre içerisinde bırakmalıdır. Bu süreçte kişi çok zorlanırsa psikolojik destek sağlanmalıdır. Sigara bırakıldığında akciğerler kendilerini temizler. Ancak unutulmaması gereken bir nokta, akciğerlerin temizlenebilmesi için kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapması ve kendinden emin olmasıdır.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ciğerler Temizlemek İçin Ne Yapmalı?

İçerisinde pek çok kimyasal madde barındıran sigara vücudu baştan sona kirletmektedir. Sigarayı bıraktıktan sonra akciğer temizleme kürü uygulanabilir. Vücutta detoks etkisi meydana getirecek bazı besinlerden bahsedecek olursak:

Zencefil: Toksinlerin solunum sisteminden uzaklaştırılmasını sağlar. İltihap karşıtı etkisi de vardır. Potasyum, magnezyum, çinko ve beta-karoten gibi pek çok mineral içermektedir. Çay şeklinde içilebilir ya da yemeğe eklenebilir.

Zerdeçal: İltihap karşıtı özleliği ile akciğerin temizlenmesine destek olur.

Elma: Bol miktarda flavonoid, vitamin ve antioksidan barındıran elma, akciğer hastalıklarına karşı vücudu korur. C vitamini özelliği ile bağışıklığı güçlendirir.

Turpgil sebzeler: Bu tarz sebzelerde yer alan klorofil, detoks etkisi meydana getirmektedir. Kanın süzülmesinde ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Yeşil çay: Güçlü antioksidan özelliği sayesinde anti-mikrobiyal etki meydana getiren yeşil çay, mukusun gevşemesini sağlar ve ciğerlerin temizlenmesine yardımcı olur.

Kişniş: Akciğer hastalıklarına neden olabilecek ağır metallerin uzaklaştırılmasını sağlar. Ayrıca zaman akciğer tahrişini engeller. Tıkanıklığı azaltır, dolaşım sistemini iyileştirir. Öksürüğü azlatır ve akciğerdeki kalıntıların temizlenmesini sağlar. Bromelin enzimi sayesinde detoks sağlar.

Sarımsak: Güçlü antibiyotik etkisi sayesinde solunum yolu enfeksiyonlarını giderir. Bunu içeriğindeki allisin sayesinde gerçekleştirir. İltihabın azalmasını, astımın iyileşmesini ve akciğer kanserinin önlenmesini sağlar.

Her şeyden önce, akciğerleri temizlemek için düzenli spor ve egzersizler gereklidir. Düzenli yürüyüşler ve temiz hava, kişinin akciğerlerinden toksinleri atmaya yardımcı olur. Temiz hava ortamı seçilmelidir. Sigarayı bıraktıktan sonra çıkan hastalıklar, rahatsızlıklar önlemek ve akciğerleri yeniden canlandırmak ve yenilenmek için düzenli ve sağlıklı beslenmelidir. Düzenli beslenme kişinin iyileşmesine ve vücut hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunur.

Sigara Bırakmak İsteyenlere Tavsiyeler ve Öneriler

Hepimiz biliyoruz ki sigara içmek sadece bize değil, çevremizdeki insanlara ve doğaya da zarar vermektedir. Sigarayı bırakmak istiyorum diyorsanız öncelikle kendinizden emin olmalı ve başaracağınıza inanmalısınız. Sigara bağımlılığını azaltacak bazı şeyler yapmalısınız. Egzersiz yapmak, yürüyüş yapmak bunlardan biridir.

Sigara aklınıza geldiğinde sakız çiğneyebilir ya da bazı atıştırmalıklardan yararlanabilirsiniz. Zamanınızı sigara içmeyen arkadaşlarınız ve yakınlarınız ile geçiriniz. Sigara aklınıza ne kadar az gelirse o kadar az tüketirsiniz. Bunun için sinemaya gidebilir, farklı hobiler edinebilirsiniz.

Soğan Kürü Akciğeri Temizler mi?

Sigara kullanımı nedeniyle kirli katran taşıyan akciğerlerin zamanla temizlenmesinde yararlı gıdalar arasında soğan bulunmaktadır. Soğan ilk önce sigara içiminden dolayı zayıflayan bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasını sağlar. Bağışıklık sistemi güçlü olduğunda, vücudun tüm hastalıklarıyla mücadele etme gücü olur.

Aynı zamanda soğan çok iyi antiseptik özelliklere ve çok iyi antioksidan özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde, sigara içimi nedeniyle akciğerlerde biriken mukus ve katranın ciğerlerden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Akciğerlerin temizlenmesi için şifalı bitkiler ve doğal kürlerden yararlanarak sürecin daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz.

  • sigarayı bıraktıktan sonra
  • sigarayı bırakmak
  • sigarayı bıraktıktan sonra ciğerleri temizlemek için
Yorumlar
Onur Saral Sigarayı bıraktıktan sonra ciğerleri temizlemek için bitkisel neler yapabilirim? Akciğerler ne kadar sürede temizlenir? Yaklaşık olarak 35 senedir sigara içiyorum bunca yılın kiri pası ha deyince çıkmaz ama birşeyler de yapmak lazım bunun için bir kür var mı? cevapla
Metin Solmaz sigarayı bıraktıktan sonra akciğer kendini yeniler mi? akciğer temizlemek için bazı macunlar var ama işe yarıyor mu bilmiyorum. Etrafımda birkaç kişi kullanıyor iyi geldiğini söylediler ama bana pek inandırıcı gelmedi biraz daha araştırmak istedim sigarayı sonrası akciğerlerdeki hasar tedavi edilebilir mi? cevapla
eren teke 20 küsür yıldır sigara içiyorum bunun son 5 yılı günde 2 pakete çıktı haliyle de ciğerler mahvoldu çok pişmanım ama çok geç akciğerleri sigaradan temizlemek için kürler varmış uygulasam faydası olur mu deneyen var mı arkadaşlar cevapla
Gülsüm Akgün Sigara içmek maalesef birçoğumuzun alışkanlığı haline geldi. Sigarayı bırakınca vücutta ne gibi değişiklikler ve düzelmeler oluyor? Akciğerim sigara yüzünden oldukça yıprandı ve nefes almakta çok fazla zorlanıyorum. Bırakmayı düşünüyorum ama bıraktıktan sonra vücutta olumlu nasıl değişiklikler olur? cevapla
Deniz Açıkgöz Bende sigarayı bıraktıktan sonra yoğun bir baş ağrısı olmuştu. Bu uzun bir süre devam etti. Sonrasında kendiliğinden azaldı. Balgam zaten mutlaka oluyor. Ciğerler kendini temizlemeye başladığı için ciltte de farklı değişmeler oluyor. cevapla
yorum yaz
Karaciğerde Nash Nedir? Nash Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi