Şınav çekmek; en çok tercih edilen ve vücuttaki belli kas gruplarının çalışmasını sağlayan etkili bir egzersiz yöntemidir.
Şınav Çekmek Yağ Yakar mı? Hangi Kasları Çalıştırır?
Şınav çekerken kaslar tüm vücutla bağlantı kurmaktadır. Kol, göbek ve bacak kasları şınav vesilesiyle harekete geçerek şekil almaktadır. Şınavda aktif olarak kol kasları çalıştırıldığı için kollardaki sarkmaları ve fazla yağları gidermek mümkündür. Düzenli olarak şınav çekmek kolların güçlenmesine ve kaslanmasına yardımcı olmaktadır. Bu hareketi doğru bir şekilde yapabilmek için kolların belirli bir güç seviyesinde olması gerekmektedir. Kolları zayıf olan kişilerin bu hareketi kolayca yapamadıkları görülmektedir. Düzenli periyotlarla az miktarda şınav çalışmaları yapmak kolların güçlenmesini sağlar. Böylelikle günden güne kollar güçlendirilerek çekilen şınav sayıları da artırılabilmektedir.
Şınav Çekmek Kaç Kalori Yaktırır? Zayıflatır mı?
Kişilerin düzenli olarak şınav egzersizini uygulaması, kol kaslarının yanı sıra sırt ve göğüs kaslarının gelişmesine yardımcı olmaktadır. Göğüslerinde sarkma meydana gelen kişilerin şınav uygulaması sayesinde daha fit bir görünüm kazandıkları bilinmektedir. Şınav egzersizi sadece kolların hareketine bağlı bir çalışma gibi dursa da, poponun ve karnın sıkılaşmasında da önemli bir rol oynamaktadır. Sıkılaşmak kişilerin daha zayıf bir görünüm elde etmesini sağlar. Vücudun direncini artıran şınav hareketi, sürekli olarak uygulandığında güçlü bir vücuda kavuşmaya olanak sağlar. Kişilerin karın, göğüs, kol ve popo bölgesindeki fazla yağlardan kurtulmalarında da büyük bir etkiye sahiptir. Kişilerin günde ortalama 20 şınav çekmesi 200 kalori yakmalarına neden olmaktadır.
Kolay Şınav Çekme Yolları Nelerdir? Nasıl Çekilir?
Daha önce düzenli olarak uyguladığı bir şınav programı bulunmayan kişilerin kolay seviyeyle başlamaları önerilmektedir. Profesyonel olarak sporla ilgilenen bir kişi ile yeni spora başlayan bir kimsenin çalışma programı aynı olmamalıdır. Vücudunu spora yeni alıştıran kişilerin öncelikle ellerini duvara dayayarak şınav çekmeye başlaması daha sağlıklı bir süreç geçirmelerine yardımcı olmaktadır. Şınav çekerken vücudun uygun olmayan pozisyonlarda bulunmasından kaçınmak gerekir. Yükün çoğu omuz ve kollarda olacağı için kişilerin daha az yorulması açısından kalçanın da omuzla aynı hizada olması ciddi bir kolaylık sağlamaktadır.
Şınav Çekmenin Kolaylıkları Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şınav çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi nefes düzenidir. Kişiler nefes düzenlerini doğru bir şekilde dengelediklerinde daha az yorularak daha fazla şınav çekme imkanı elde edebilmektedir. Nefes, egzersizin temposuna yetişemediği durumlarda kişiler hem daha çabuk yorulur hem de istenen fiziki görünümü elde etmenin süresi uzar. Uzmanlar, şınav sırasında yorulan kişilerin kollarının pozisyonunu değiştirmelerinin yanlış bir hareket olduğuna dair uyarıda bulunmaktadır. Kol pozisyonunu değiştirmek yerine set sayısını azaltarak çalışmaya devam etmenin daha etkili olduğu söylenmektedir. Kolların, omuzların ve bacakların hizasına dikkat etmek büyük önem taşır. Şınav çekmek, spora vakit ayıramayanlar için kısa sürede etki gösteren değerli bir harekettir.