Vücutta yer alan siyatik isimli sinirin tahrişi sebebiyle ortaya çıkan ağrılar siyatik hastalığı olarak isimlendirilir.
Siyatik Nedir, Ne Demek?
İnsan vücudunda yer alan sinir sistemi her bölgeye ulaşabilirken bu sinir sisteminde ortaya çıkan ağrıların analizleri de son derece zordur. Genelde o bölgede ortaya çıkabilen farklı rahatsızlıklar ile karıştırılmaktadır. Vücudumuzda sahip olduğumuz en uzun sinir siyatik siniridir. Sırtın alt kısmından başlayan bu sinir, aşağıya doğru inerek dizin arka kısmında son bulur. Bu sinir birçok farklı sebepten dolayı tahriş olabilir. Bu tahriş de sinirin geçtiği kısımların tamamında ağrıları ortaya çıkarmaktadır. Bu ağrı siyatik olarak isimlendirilirken birçok kişi bunu sıradan bir sırt ağrısı olarak hisseder. Ancak araştırmalar insanların %40'ının bu ağrıyı ömürlerinde en az bir defa yaşadığını göstermektedir.
Siyatik Nedenleri Nelerdir? Nasıl Oluşur?
Siyatik sinirinin tahriş olmasına farklı durumlar sebep oluyor olsa da en sık görülen durum omurga sisteminde yer alan disklerin kaymasıdır. Son derece güçlü ve sert bir yapıda olan diskler, kaymaya başladığında etraflarına da belirli oranda zarar verirler. Mevcut sinirleri yaralaması da bu olumsuz durumlardan birisidir. Disklerde yaşanan kaymalar bir süre sonra siyatik sinirinin üzerine basar ve onu zorlamaya başlar. Bu durumda da siyatik hastalığı kendisini gösterebilir. Buna ek olarak omurga üzerinde ortaya çıkan tümörler ya da oluşan enfeksiyonlar da siyatik sinirinin zedelenmesine sebep olabilir.
Siyatik Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Siyatik hastalığının en büyük belirtisi bu sinirin geçtiği bölgelerde yaşanan ağrılardır. Ancak çok uzun bir yol izleyen bu sinirde yaşanan ağrılar, tek başına hastalığın siyatik olduğunu göstermez. Buna ek olarak ayakta uyuşmaların başlaması çok ciddi şekilde bir belirtidir ve en kısa sürede doktora gidilmesi önem arz eder. Bunun yanı sıra ayak ve ayak parmaklarında uyuşmaların ortaya çıkması da siyatik hastalığının ileri düzeyde insanları etkilemeye başladığını göstermektedir. Normal bir şekilde otururken bu uyuşmalar yaşanıyorsa siyatik sinirinde çok ciddi anlamda bir baskının olduğunu göstermektedir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhisin önemi son derece yüksektir.
Siyatik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer bu hastalık sürekli olarak yaşanmıyorsa ve ilk olarak ortaya çıkmışsa bu durum akut siyatik olarak isimlendirilir. Bu durumda anlık olarak sinir zarar gördüğünden ağrı kesiciler son derece yeterli bir tedavi yöntemi olacaktır. Düzenli olarak ağrı kesicilerini alan kişiler, bu sorundan kurtulabilirler. Eğer hastalık devam ediyorsa bu durumda küçük egzersizler son derece yararlı olacaktır. Yürüyüş egzersizleri genel olarak yeterli olan durumlardır. Sıcak ve soğuk uygulamaları ile de bu bölgedeki sinirler ciddi anlamda rahatlatılabilir. Tedavisi çok zor olmayan siyatik hastalığında kişilerin en ufak belirtilerde dahi ertelemeden hastanelere giderek tedavi olması ve ciddi adımlar atması gerekmektedir. Aksi halde daha kötü sonuçlara sebep olabilir.