Sağlık 16 Aralık 2020 - 12:41:04

Skolyoz Nedir? Ameliyatı, Hareketleri ve Tedavisi

Skolyoz Nedir? Ameliyatı, Hareketleri ve Tedavisi

Skolyoz omurganın sağa ya da sola eğrilmesinden dolayı meydana gelen kişinin yaşam kalitesinde düşüşe sebep olan durumlardan biridir. Bu durumun iyileştirilmesi için ameliyat gerekebilmektedir.

Skolyoz Nedir, Ne Demek?

Omurga vücudun dik durması ve rahat hareket edebilmesi için en önemli kemik yapısından biridir. İskelet yapısının bozulması kişinin günlük hayatını oldukça olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra görüntünün de kötü durmasına sebep olur. Normalde omurga düz bir şekilde durmalıdır. Sağa ya da sola doğru kaymanın olması sırt kısmında belirgin bir eğri görüntü meydana getirir. Skolyoz nedenlerine bakıldığında en büyük etken ailesel faktörler olmaktadır. Genetik yapıdan dolayı meydana gelen bu hastalık çocuk yaşta belirginleşerek tedavi edilebilmektedir. Henüz kemik yapısı tam oturmamış çocuklarda ameliyat daha kolay olabilmektedir. Bu durum ayrıca büyüme faktörleri, kas iskelet sistemi, sinir basıları ve çeşitli tümörler en büyük nedenler arasında yer almaktadır. Omurganın sağa ya da sola doğru eğrilmesi ve görüntüde tek bir yöne vücudun kayıyor olması asimetrik bozukluğu meydana getirir. Kasların zayıf olması ve oturmada zorlanma kişinin bu hastalıktan dolayı rahatsızlık duymasına sebep olur.

Skolyozun Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?

Bu hastalığın oluşumunu tetikleyici en önemli etken büyüme çağındaki çocukların boy uzamasının birdenbire olması ve bu dönemde ağır çanta taşımak da durumu tetikler. Kişinin gelişme çağında bu koşullardan uzak durması gerekmektedir. Genetik olarak ailesel faktörlerden kaynaklı bir durum var ise bu hemen hemen her yaş grubunda görülebilmektedir.

Ameliyatı, Sonrası ve Riskleri

Omurganın eğri durmasından kaynaklı olarak kişinin bedeninin tek bir yöne vücut yamuluyor ise bir an önce önlem alınması gerekir. Hastalığın erken teşhisi tamamen gözlem ile yapılmaktadır. Tedavide uygulanan egzersizler sayesinde bu durum ameliyatsız şekilde düzelebilir. Fakat ilerleyen durumlarda mutlaka ameliyat olunması gerekir. İleri düzeyde omurganın eğriliği var ise ameliyatın kaçınılmaz olması hastanın da yaş ve sağlık koşulları gözetilerek uzman kararı ile ameliyat gerçekleştirilmektedir. Önceden ameliyat gerçekleştirmek zor olsa da günümüzde ilerleyen teknoloji ile beraber bu durum ile karşı karşıya kalan kişilere 3 yöntem ile tedavi uygulanmaktadır. Bu ameliyat yöntemleri kişinin skolyoz hastalığı sorunundan kurtulmasına yardımcı olmaktadır.

Skolyoz Egzersizleri ve Tedavisi

Ameliyat ve skolyoz tedavisi ile başarı elde eden hastalar daha sonra düzenli olarak egzersizlere devam etmektedir. Ayrıca akupunktur gibi tedavi yöntemleri de bu hastalığın sorununa umut olabilmektedir. Kişinin ameliyat sonrasında omurgasına takılmış vidalar bel ve omurganın dik durmasına yardımcı olur. Üç yöntem ile yapılan ameliyatlarda başarı oranı oldukça fazladır. Bunun yanı sıra ameliyat sonrasında düzenli olarak kontrollerin yapılması gerekmektedir. Ameliyat esnasında risk altında olan kişiler genellikle ilerleyen yaşlardaki kişiler olabilmektedir. Gelişen teknolojik cihazlar ile yapılan ameliyat kişinin felç olma riskini de en aza indirerek kısa sürede tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.

  • skolyoz
  • skolyoz nedir
  • skolyoz hastalığı
  • skolyoz tedavisi
  • skolyoz egzersizleri
Yorumlar
Nezihe Anlı Skolyoz korsesi dereceleri neticesinden mi ayarlanıyor? Yoksa herkes aynı şekilde mi kullanıyor? Benim oğlum 14 yaşında ve doktor skolyoz başlangıcının olduğunu belirtti. Tedavisi ile kalıcı olarak çözüm sağlanır mı? cevapla
Cansel Turan Skolyoz korsesi satın almak istiyorum. Fiyatları ne kadar bilmiyorum ama kullananlar oldukça memnun kalıyormuş. Bu hastalığın tedavisi ameliyat ile gerçekleşiyor sanırım. Egzersizlerini uygulayıp korsesini taksak iyileşme olur mu? cevapla
yorum yaz
Kök Hücre Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?