Sonbahar depresyonu; mevsimsel depresyon olarak adlandırılır ve her sene aynı dönemlerde meydana gelir. Belirtileri sonbahar aylarının gelmesiyle başlar ve kış aylarında da devam eder.
Sonbahar Depresyonu Nedir? Nasıl Olur?
Sonbahar depresyonu, kendini eylül ayında göstermeye başlayan ve mutlu olaylar olduğunda bile kişinin kendini depresif hissetmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Sonbahar depresyonunun asıl olarak nedeni güneş ışınlarının azalmasına bağlı olarak kişinin biyolojik saatinde meydana gelen değişimlerdir. Bu durum mutluluk hormonu olarak bilinen serotinin hormonunun azalmasına neden olmaktadır. Bu durumda kişinin kendini mutsuz hissetmesine ve buna bağlı olarak depresyona girmesine neden olmaktadır.
Sonbahar Depresyonunun Belirtileri Nelerdir?
Enerji düşüklüğü sonbahar depresyonunun belirtileri arasında ilk sırada gösterilmektedir. Bu duruma bağlı olarak kişi kendini değersiz ve önemsiz hissedebilmektedir. Kişiler daha önce yapmaktan mutlu olduğu aktivitelerden artık mutlu olmayabilir. Belirtiler arasında bir diğer durum ise çok ya da az uyumaktır. Depresyona giren kişiler uyku problemleri yaşamaktadır. Kişi her zamankinden daha az ya da fazla uyuyabilir. İştahda azalma ya da artma meydana gelebilir. Buna bağlı olarak hızlı kilo alımı ya da verimi gerçekleşebilir. Kişi daha çok karbonhidrat içeren gıdalara yönelebilir. Kendini yorgun hissetme, suçlu ve önemsiz görme gibi durumlar söz konusu olabilir. Konsantrasyon bozuklukları gelişebilir. Düşünmede ve bir herhangi bir şeye konsantre olmada güçlük yaşanabilir. Kişi gergin ve umutsuz bir ruh haline bürünebilir. Bu belirtiler depresyon belirtileri olabileceği gibi aynı zamanda bipolar bozukluk rahatsızlığında da görülebilir.
Sonbahar Depresyonundan Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Hem ruhsal hem de biyolojik olarak kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyen sonbahar depresyonundan kurtulmak için birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu durum kişinin kişinin gündelik hayattaki ilişkilerini önemli ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle depresyon hissedildiğinde kişi psikolojik destek alabilir. Bir uzman yardımıyla bu durumun üstesinden gelebilir. Bunun yanı sıra sonbahar depresyonundan kurtulmak için gün ışığından daha fazla yararlanmak ve melatonin hormonunun salgılandığı 22:00-02:00 saatleri arasında uyumak gerekmektedir. Vücuttaki hormon salgısının düzenlenmesi için uyumadan birkaç saat önce yemek yemeyi ve elektronik cihazlarla ilgilenmeyi bırakınız. Saat çok geç olmadan ve hava kararmadan 30-45 dakikalık egzersizler yapmak ruh sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir. Karbonhidratlar geçici olarak vücuda enerji verebilmektedir. Bu tarz yiyecekler tüketmek yerine kahvaltı yaparak güne başlamak ve sağlıklı atıştırmalıklar yapmak enerjinize daha iyi gelecektir.
Sonbahar Depresyonuna Ne İyi Gelir?
Sonbahar depresyonuna iyi gelen şeyler kişinin gün ışığından daha fazla yararlanmasını sağlayan şeylerdir. Kendinize daha fazla vakit ayırmak ve daha sakin daha stressiz bir hayat sürdürmek bu tarz depresyonları engellemektedir. Eğer ki kendini bu konuda kötü hissediyorsanız uzman bir psikoloğa gidebilir veya ilaçlı destek alabilirsiniz. Depresif hallerin vücudunuzdaki hormon ve vitamin değerleriyle yakından ilişkili olduğunu unutmayınız.