Sağlık 17 Nisan 2023 - 18:57:23

Taflan Bitkisi Nedir? Nasıl Çoğaltılır? Nerede ve Nasıl Yetiştirilir?

Taflan Bitkisi Nedir? Nasıl Çoğaltılır? Nerede ve Nasıl Yetiştirilir?

Bahçelerde sıkça karşılaşılan taflan bitkisi görüntüsü ve ucuz maliyeti ile çokça tercih edilmektedir. Yapraklarının yeşil ve sarı olması bu bitkiye altuni taflan adını da vermektedir.

Taflan Bitkisi Nedir? Ne İşe Yarar?

120 çeşit taflan bitkisi olmasına rağmen toprak ve iklim şartlarına bağlı olarak birkaç çeşidi ülkemizde de yetiştirilmektedir. Çok kolay bir şekilde yetişen bu bitkinin park ve bahçelerde peyzaj alanında kullanılması tercih edilmektedir. Karayemiş olarak da bilinen bu bitki fidan şeklinde olduğunda maliyet açısından uygundur. Fakat bitki büyüdükçe fiyatı artmaktadır. Karadeniz bölgesinde sıkça rastlanan bu bitkinin çeşitlerine göre iklim istekleri de değişebilmektedir.

Taflan Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?

Karadeniz' in doğu kesimlerinde yetiştirilen taflan bitkisi çalı formunda olduğu gibi sarmaşık ve ağaç formunda da çeşitleri bulunmaktadır. Yapraklarının yapısı düzdür. Karşılıklı ve elips şeklini alan yapraklar sarı ve yeşil tonlarında olabilmektedir. Yapraklarının parlak yüzeyleri sayesinde görüntüsü oldukça hoştur. Nisan ayında açan beyaz çiçekleri ile çevreye güzel koku yayar. Sonbahar mevsiminde meyveleri olgunlaşır. Taflan meyvelerinin yenilebilir olması ve tadının buruk bir şekilde olması genel olarak süs bitkisi olarak kullanılmasını sağlar. Tohumları düzgün ve sivri yapıdadır. Köklerinin çok fazla derine ekilmesine ihtiyaç duyulmaz. Fidanın yan kısımlarında kuvvetli köklerde bulunabilmektedir.

Taflan Bitkisi Nasıl Yetiştirilir? Nasıl Çoğaltılır?

120 çeşit taflan bitkisinin olması ve her çeşidinin farklı iklim koşullarında yetiştirilmesinden dolayı toprak çeşidine göre ekim yapılmaktadır. Humuslu ve nemli toprakları seven taflan bitkisi ağır killi topraklarda da yetişebilmektedir. Taflan bitkisinin yetiştiriciliği çelik ile yapılmaktadır. İki farklı dönemde elde edilen çelik ile üretimi yapılabilmektedir. İlk dönem eylül ekim aylarında yapılır. İkinci dönem ise haziran ayında yapılır. Çelik çözeltisinde yetiştirilen bu bitkinin gelişmesi için farklı aşamalara ihtiyaç duyulur. Daha sonra kum ve torf karışımlı yastıklara alınarak bir yıl boyunca bitkinin yetişmesi beklenir. Geliştirme yastıkları açık alanda yer almaktadır. Çok fazla bakım istemeyen bu bitki toprağa alındıktan sonra tek başına yada grup halinde yetiştirilebilmektedir. Genel olarak fidan şeklinde toprağa ekilir ve büyümesi sağlanır. Ayrıca çok sulama istemeyen bu bitkinin bakımı oldukça kolaydır.

Taflan Bitkisi Nerede Yetiştirilir?

Kültür formları park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılabilmektedir. Toprağı ve yerini seven taflan yaprakları ve dalları ile genişleyebilir. Taflan bitkisinin en dikkat edilmesi gereken durumu ise kabuklu bitlenmenin olmaması gerekir. Kabuklu bit bitkiye zarar verir ve zamanla ölmesine sebep olur. Çok fazla çeşidi olan bu bitkinin her çeşidi farlı iklim ve toprak tercih edilmektedir. Ülkemizde daha çok süs bitkisi olarak tercih edilir. Özellikle geniş alan bahçelerde sıkça karşılaşılabilir. Yoğun dal yapısı ve renkli yaprakları ile alanın daha güzel görünmesini sağlar. Bunun yanı sıra karayemiş olarak bilinmesi bazı çeşitlerinde meyvelerinin yenilebilir olmasıdır.

  • taflan
  • taflan bitkisi
  • taflan yaprakları
Yorumlar
Cahide Baş Taflan bitkisi bakımı nasıl yapılır? Süs bitkisi olarak birçok yerde karşıma çıkıyor. Bu bitkinin hastalıkları nelerdir? Özellikleri tam olarak nelerdir? Her yerde yetiştirilir mi? Tohumunun fiyatı ne kadar? cevapla
yorum yaz
Form Çayları İshal Yapar mı? Kabızlığa İyi Gelir mi?