Tırnak Kalınlaşması ve Sararması Neden Olur? Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavisi Var mı?
İç ve dış etkenlerin meydana getirmiş olduğu birtakım yan etkiler sonrasında oluşan tırnak kalınlaşması ve sararması; bazı durumlarda birtakım hastalıkların habercisi olabilen bir durumdur. Makalemizin detayın tırnak sararması ve kalınlaşması hakkında detaylı bilgi verirken aynı zamanda nasıl geçer ve bitkisel tedavisi var mı bunlara da değineceğiz.
Tırnak Kalınlaşması Neden Olur?
Diyabet, mantar enfeksiyonu, dolaşım sistemi bozukluğu, yaşlılık, ayağa fazla baskı uygulanması, bazı tırnak ve deri hastalıkları sonrasında meydana gelen tırnak kalınlaşması; asıl olarak tırnağın kendini koruması ve canlı dokuya zarar gelmemesi için oluşan bir durumdur. Çoğunlukla ayak tırnaklarında meydana gelen bu durum asıl olarak mantar enfeksiyonu sonrasında gerçekleşir. Kalınlaşan tırnaklar daha sonra sararabilir ve eğri bir şekilde uzayabilir. Tırnak genel olarak donuk ve kırılgan yapıdadır. Çok kalınlaştığı zaman ağrı oluşturarak yürümeyi zorlaştırabilir.
Kalınlaşmış tırnak mantarı, genel olarak eşit bir şekilde dağılmamaktadır. Tırnak plağının yüzeyinde belirgin bir düzensizlik söz konusudur. Bu durum bir yerlere takılma ve yaralanma riskini artırır. Kadınları daha fazla etkileyen tırnak kalınlaşması, çoğunlukla yaşlanma döneminde meydana gelir ve genel olarak ayak baş parmağında görülür. Tırnak plağındaki önemli oranda kalınlaşma ilk belirtidir. Normalde şeffaf yapıda olan tırnak yüzeyi sararır. Pürüzlü bir hale gelir ve hassasiyet görülür. Ayrıca kolay kırılır.
Tırnak Sararması Neden Olur?
Tırnakların uzamasını engelleyen bir durum olan tırnak sararması; birtakım iç ve dış etkenlere bağlı olarak meydana gelir. Aşırı soğuk, sıcak, deterjanlar ve birtakım kimyasallar tırnak köklerinin zarar görmesine neden olur ve zayıf düşürür. Geçici ya da sürekli olarak tekrarlanan bu durumlar tırnak plağında sararma meydana getirir. Sigara kullanımı tırnak sararmasına neden olan alışkanlıklardan biridir. Sigarada bulunan nikotin ve zararlı kimyasallar tırnakların sağlıksız uzamasına sebep olur.
Pek çok kişide görülebilen tırnak sararması vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir. Özellikle C ve D vitamini eksikliği tırnakların zayıflamasına neden olmaktadır. Bir başka etken sürekli sürdüğümüz ojelerdir. Tırnakların havasız kalmasına neden olan oje uygulaması çok sık tekrarlandığı zaman tırnakların güçsüzleşmesine ve sararmasına neden olur. Bazı durumlarda tırnak sararması, tiroid rahatsızlığı, akciğer, diyabet ve sedef gibi hastalıkların habercisi de olabilir.
Tırnak Kalınlaşması ve Sararması Nasıl Geçer?
Eğer ki tırnaklarınızda kalınlaşma söz konusu ise öncelikle buna neden olan etkeni belirlemek gerekmektedir. Ayrıca bu etkeni azaltmak gerekmektedir. Kalınlaşmış olan tırnak katmanın inceltilmesi sağlanabilir. Daha sonra düzenli olarak bakımı yapılması ve tırnak serumu gibi ürünler ile tırnak yapılandırma işlemi sağlanır. eğer tırnak yatağında bir deformasyon söz konusu ise onikoplasti ya da bant sistemleri ile tedavi sağlanır. Tırnak kalınlaşması çözümü için öncelikle profesyonel olarak podoloji desteği alınır ve tırnak katmanı inceltilir. Ardından tırnak pensleriyle kesme işlemi sağlanır. Eğer mantar enfeksiyonu kaynaklıysa, enfeksiyonun giderilmesi sağlanmalıdır. Kalın tırnak nasıl yumuşatılır diye merak ediyorsanız eczanelerde satılan antifungal tırnak kremleri ve merhemleri deneyebilirsiniz. Fakat ileri derecede ise mutlaka uzman desteği alınız.
Tırnak sararmasını gidermek ve önlemek için öncelikler sararmaya neden olabilecek şeyleri hayatınızdan çıkartmalı ya da azaltmalısınız. Sigara kullanımı bunlardan biridir. Eğer ki vitamin eksikiği söz konusu ise dengeli beslenmelisiniz. Oje sürdüğünüzde ojenin parmakta kaldığı gün kadar tırnakların dinlenme süresi de olmalıdır. Deterjan ve diğer kimyasal maddelerden ellerinizi koruyun. Doğal yağlardan yararlanabilirsiniz.
Tırnak Kalınlaşması Bitkisel Tedavisi Nasıl Olur?
Tırnaklarınızda meydana gelen kalınlaşma eğer ki mantar gibi enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa doğal yöntemler sizler için etkili olabilmektedir. Peki tırnak kalınlaşması için ne yapılmalı? İşte sizler için derlediğimiz yöntemler:
- Çay ağacı yağı sürebilirsiniz. Her akşam gece yatmadan önce bu yağı sürerseniz, enfeksiyonların giderilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca ayağınızın hava almasını sağlayınız.
- Beyaz sirke ve sarımsak kürü tırnak katmanının yenilenmesine yardımcı olur. Bu kürü uygulamak için iki diş sarımsağı eziniz ve sonrasında iki yemek kaşığı beyaz sirke katıp karıştırınız.
- Sirkeli su yöntemi tırnak mantarını önleyerek kalınlaşma sorununa iyi gelmektedir. Ayağınızın sığabileceği bir kovaya su ve sirke koyunuz. Sirke genelce 1 yemek kaşığı kadardır. Bu karışımda ayaklarınız bekletiniz ve sonrasında temiz bir havlu ile kurulayınız.
- Her gece uyumadan önce tırnaklarınıza birkaç damla limon sıkıp 15 dakika bekleterek tırnak yapısının güçlenmesini sağlayarak kalınlaşmayı giderebilirsiniz.
Ayak tırnağı kalınlaşması bitkisel çözümler yanı sıra gün boyu hava alan ayakkabıların giyilmesi ile de hafifler ve tedavi edilir.
Sararan Tırnakları Beyazlatmak İçin Ne Yapılır?
Bazı doğal çözümler sayesinde sararan tırnakları beyazlatmak mümkündür. Bunun için limon uygulamasını sararan tırnakla için de yapabilirsiniz. Limonu birkaç damla tırnaklarınıza sürebilir ya da limonlu suyun içerisinde direkt olarak bekletebilirsiniz. Tırnak saraması için karbonat yöntemi de uygulayabilirsiniz. Bir çorba kaşığı limon suyu, zeytinyağı ve karbonatı karıştırıp tırnaklarınıza sürünüz. 10 dakika beklettikten sonra suyla temizleyiniz. Beyaz sirke ya da elma sirkesi de tırnaklardaki sararmayı gidermektedir.