Sağlık 13 Aralık 2020 - 08:53:12

Uçuk Neden Olur? Nasıl Bulaşır? Nasıl Tedavi Edilir?

Uçuk Neden Olur? Nasıl Bulaşır? Nasıl Tedavi Edilir?

Sık aralıklarla çoğu kişide rastlanan ve birçok nedene bağlı olarak çıkan uçuk, virüs ve mikroplar nedeniyle meydana gelen bir oluşumdur.

Uçuk Nasıl Çıkar? Nasıl Oluşur?

Uçuğun ilk başlama hali blisters diye isimlendirilen küçük kabarcık şeklindedir. Bu kabarcıkların içerisi su toplar. Görsel olarak kişileri rahatsız eden bu sorun bulaşıcı olduğu için gün içindeki davranışlara dikkat edilmesi gerekir. Genel itibari ile ağız bölgesinin dışında oluşmaktadır. Bazen ağızın içinde de meydana gelebilmekte ve damakta olabilmektedir. Virüslerin yol açtığı sorun yemek yerken, su içerken ve konuşken kişileri rahatsız eder. Bu rahatsızlığın çeşitli belirtileri bulunur. İlk olarak küçük kabarcıklar çıkmadan yirmi dört saat önce ağız bölgesinde çeşitli etkiler meydana gelir. Bahsedilen etkilerin içinde yanma, karıncalanma, sızlama gibi değişimler vardır. Bu değişimler hissedilir ve sonrasında şişme, su kabarcıkları oluşur.

Uçuk Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

  • Vücut fiziksel ve ruhsal olarak kuvvetini yitirdiği durumlarda meydana gelen uçuğun birçok nedeni olabilir. Kişi gün içinde stres yaşıyorsa ve çoğunlukla düşünme halindeyse bu durumu yaşayabilir. Rahat olmamak, anı yaşamamak veya mutlu olmamak uçuğa neden olan etkenler arasındadır.
  • İnsan sağlığı için en önemli ihtiyaçlardan biri olan uykunun kaliteli ve düzenli alınması gerekir. Uykusuz kalmak, düzenli uyumamak bedensel yorgunluklara yol açar. Bunun yanında kişinin enerjisi azalır. Hal böyle olunca uçuk gibi çeşitli rahatsızlıklar meydana gelir.
  • Gebelik dönemi geçiren veya regl haftasında olan kişiler bu rahatsızlığı yaşayabilir. Bahsi geçen dönemlerde virüsler aktif bir aşamaya gelmektedir. Bunun yanı sıra çeşitli enfeksiyonların varlığı ve gereğinden fazla güneş ışınlarının altında kalmak da sebepler arasında yer alır.

Uçuk Nasıl Bulaşır? Önlemek İçin Ne Yapmalı?

Uçuk nasıl bulaşır diye merak edildiğinde bu rahatsızlığın kaşınma, karıncalanma ve benzeri gibi ilk belirtilerin meydana gelmesiyle bulaşıcı olmaya başladığı gözlemlenmektedir. Yaralar kapanıncaya kadar bulaşma riski devam etmektedir. Uçuğu olan kişinin havlusunu, kaşığı, çatalı, bardağı gibi şahsi eşyalarını kullanmak bulaşma şekilleri arasında bulunur. Ayrıca kişinin o bölgesini öpmek veya öpüşmek belli başlı bulaşma yollarındandır. Herpes simpleks virüsüyle kişinin tanışması sıfır ila beş yaş aralığındadır. Belirtiler fark edilmediği zaman karşı tarafa bulaştırmak daha kolay bir hale gelir. Diş etleri, ağız bölgesinin içi, dışı veya dudakların bazı yerlerinde belirtilerin olması ile kişi dikkat etmelidir.

Uçuk Nasıl Tedavi Edilir? Nasıl Geçer?

Tedaviler arasında buz yöntemi gelir. Şişliğin olduğu bölgede biraz buz bekletmek acıyı, ağrıyı azaltarak şişliklerin daha kısa sürede inmesine yardımcı olur. Eczanede satılan uçuk ilaçları rahatsızlığın hemen giderilmesini sağlar. Yaralı bölgedeki enfeksiyonların gelişmesini önleyen antiseptik ilaç çeşitleri bulunur. Bunun yanı sıra alkol de bakterilerin gelişmesini engellemektedir. Bölgedeki ağrıyı kesen ilaçlar kullanılabilir. Kişi bu ilaçları eczaneye danışmalıdır. Günümüz koşullarında tercih edilen antiviral kremler uçuğun geçmesine destek olmaktadır, dolayısı ile kremler hakkındaki detaylı bilgileri eczaneye sorabilirsiniz.

  • uçuk
  • uçuk nasıl çıkar
  • uçuk nasıl bulaşır
Yorumlar
Özden Kırar Uçuk kremleri işe yarar mı? Gece korktuğumda ya da birşeye üzüldüğümde mutlaka dudağımda uçuklar çıkıyor. Krem filan sürüyorum geçiyor ama bu kendini devamlı tekrarlıyor. Bunu geçirmek için kalıcı çözüm var mı? cevapla
Hacer Konakçı Uçuk virüsü kremlerle geçer mi engellenir mi öğrenmem gerekiyor. Dudağımın üzerinde sürekli aynı yerde uçuk çıkıyor. İlaç filan sürüyorum geçiyor ama sanırım kökten kurutmuyor. Ne yapmam gerekiyor? Kesin çözümü var mı? cevapla
yorum yaz
Kayısı Çayı Zayıflatır mı? Kayısı Çayının Faydaları ve Zararları