Yaşam 10 Haziran 2021 - 08:45:07

Ultrason Cihazı Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar? Fiyatları Ne Kadar?

Ultrason Cihazı Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar? Fiyatları Ne Kadar?

Vücuttaki yumuşak dokuları ya da içerisinde boşlukların olduğu dokuları incelemek amacı ile kullanılan cihaza ultrason cihazı denir.

Ultrason Cihazı Nedir, Ne Demek?

Cisim ve seslerin titreşimi sonrasında meydana gelmektedir. Kulak organının duyacağı ses sınırından daha fazla olan sese ultrason denilmektedir. Ultrasonik dalgalar kişinin işitebileceği ses frekansının üstündeki akustik dalgalardır. Ultrasonik dalgaların vücuda veya organa gönderildiği ifade edilir. İncelenecek olan alana gönderilen dalgaların işlenmesi ile ekranda görüntülenmesi gerçekleşir. Vücudun iç yapısında var olan çeşitli bölgelerden, yapıdan çeşitli yansımalar olmaktadır. Yansımaların olmasıyla elde edilen görüntülerin ayırt edildiği söylenebilir. Ses dalgasının yayılma hızı, yoğunluk, alanın cinsi, ısısı başka etkenler tarafından belirlenmektedir. Ortamın yoğunluğuna göre yayılma hızı artış göstermektedir. Dalgaların kırılma ve yansıması ise büyük, düzgün alanlarda oluşmaktadır.

Ultrason Cihazı Nasıl Çalışır? Yöntemi Nedir?

Dokuların içerisinde homojen olmayan, farklı yoğunluktaki kitlelerin olduğu söylenebilir. Ultrason dalganın homojen olmayan kitlelere çarpmasıyla saçılma meydana gelmekte ve yön değiştirmektedir. Ultrason demetinin dokulardan geçmesi ile gücünde azalma meydana gelmektedir. Dalgaların yoğunluğunun azalması enerjinin bir bölümünün kaybedilmesiyle ilgilidir. Enerjinin kaybedilmesine neden olan etkenlerden bulunur. Bu etkenlerden biri soğurma olarak tanımlanır. Dokundan geçmekte olan ultrason enerjisinin bir bölümünün doku tarafından soğurulduğu söylenir. Bu soğurulan enerji ısı şeklinde meydana gelmektedir. Diğer etkenlerden biri ise saçılma olarak ifade edilir. Saçılmadan sonra birin alandan geçmekte olan enerji oranı azalma gösterir. Sonuncu etken de yayılmadır. Ultrason demeti belli bir aralıktan sonra yayılır. Enerji yoğunluğunun kesit alan ile ters orantılı olduğu ifade edilmektedir. Demet genişliğindeki kesit alan azaldığı için dokudan geçmekte olan enerjinin yoğunluğu da azalmaktadır. Dalganın frekansı, doku tipi ve kalınlığı ultrason demetinin zayıflamasına neden olur. Frekans ve doku kalınlığının artmasıyla zayıflamanın artış gösterdiği söylenebilir. Düşük frekansta olan dalgalar derinde yer alan dokulara nüfuz etmektedir. Hal böyle olunca ultrason cihazı görüntülemeyi sağlamaktadır.

Ultrason Cihazı Ne İşe Yarar? Nerede Kullanılır?

Çeşitli hastalıkların tespit edilmesi amacıyla birçok yerde kullanılmaktadır. Kadın hastalıkları, gebelik durumu, böbrek, mesane, safra kesesi gibi durumlar için kullanılmaktadır. Özellikle gebelik döneminde çok sık kullanılan bir alettir. İnsanlar ultrasonun kafatası, mide ve bağırsak içerisindeki organların tanısı ile ilgili bilgi verdiklerini düşünmektedir. Fakat bu konuda cihat sınırlı bilgi vermektedir. Ultrason cihazı tanı amacıyla da kullanılmaktadır. Fakat bu amaçla kullanılan cihazın ilk çalışmalarına bakıldığı zaman denemelerin başarısız olduğu görülmektedir. Günümüz şartlarında kadın hastalıklarında kullanılan cihazların çoğunun üç parçadan meydana geldiği görülmektedir. Büyük parça ayarların yapıldığı düğme ya da ekran üstüne yazı yazmak için kullanılan klavyenin bulduğu gövde kısımdır. Cihazın bu bölümünün içerisinde görüntü oluşturmak ile görevli bilgisayar donanımı ve bu göre yardımcı olan yazılımın olduğu ifade edilmektedir.

  • ultrason
  • ultrason cihazı
  • ultrason cihazı nedir
  • ultrason cihazı nasıl çalışır
  • ultrason cihazı ne işe yarar
Yorumlar
Meral Demir Ultrason zararları ve yararları nelerdir? Hamileyken ultrasona ne zaman gidilir? Zararlı mı? Gebelikte ultrason çektirmek bebeğe zarar verir mi? Ne sıklıkla girmek gerekiyor acaba? Fiyatları ne kadar acaba? cevapla
yorum yaz
Antikor Tedavisi Nedir? Korona Virüsü İçin Nasıl Yapılır?