W Şeklinde Oturuş Zararları Nelerdir? W Oturuşu Düzeltme ve Tedavisi
W şeklinde oturuş; çocuklarda çok sık görülen bir çeşit oturma bozukluğu olarak isimlendirilen durumdur. Kelebek oturuş olarak nitelendirilen bu durumun sağlıklı olmadığı belirtilmektedir. Bu yazımızda w şeklinde oturmanın zararlarına değinirken aynı zamanda nasıl düzeleceği konusunda da birtakım bilgiler ve seçenekler sunacağız.
W Şeklinde Oturuş Zararları Nelerdir?
Doğal bir durum olarak algılanan ve çoğu zaman bir oturuş bozukluğu şeklinde adlandırılmayan W şeklinde oturuş, bir oturma pozisyonu olarak tanımlanmaktadır. İki bacağın yan açılıp, diz kapaklarının önde olduğu ve vücudun tıpkı bir W şekline benzediği durumdur. Uzmanların çoğu bu oturuşu zararlı olarak nitelendirmektedir. Bu durum daha çok yeni oturmaya başlayan çocuklarda görülür. Yaygınlık yaş aralığı ise 2-3 olarak tanımlanır. Fakat daha büyük yaştaki çocuklarda da görülebilir. Genel olarak emekleme döneminde oturmaya geçen çocuklar bu şekilde oturur. Çünkü daha kolay gelmektedir. Kasları ve eklemleri oldukça esnek olan çocuk bu şekilde rahat oturabilmektedir. Vücut yapısını olumsuz yönde etkileyen W şeklinde oturmanın zararları şu şekildedir:
- Pek çok çocukta görülen W şeklinde oturmanın ana gücü sınırladığı düşünülmektedir. Bu şekilde oturmak direk olarak çocuğa güç vermektedir. Karın ve sırt kaslarını aynı anda kullanmasına gerek kalmamaktadır.
- Bu oturma şeklinde bacak ve kalça bölgesinde kas sertliği meydana getirmektedir. Bununla birlikte diz ve bilekleri de etkileyebilmektedir.
- Çocukta bu oturma şekli düzeltilmediği zaman birtakım nörolojik sıkıntılar meydana gelebilir. Çünkü çocuk bu şekilde oturduğu zaman kaslarını aktif olarak kullanmaz. Bu da kas aktivitesinin azalmasına neden olur. Kaslarda yumuşama meydana geleceği için uzun bir süre sonrasında vücudun dik durmasını önleyebileceği belirtiliyor.
- Birçok uzman doktor, W oturma şeklinin, çocukta olması gereken kaba motor becerilerin geliştirilmesini geciktirdiğini belirtmektedir. Yani çocuğun fiziksel güçlülüğünü etkilemektedir. Eğer ki çocuğunuzda bu durumun olmaması istiyorsanız oturuş şeklini düzeltmeniz gerekmektedir.
Güç ve hareket gelişiminin çoğu erken çocukluk döneminde başlamaktadır. Bu süreç içerisinde ailelerin çocuklarının fiziksel gelişimlerini desteklemesi gerekmektedir. Çocuğunuzun -W şeklinde oturma pozisyonunu değiştirmeniz gerekmektedir. Bunu bir alışkanlık haline getirmemesine dikkat etmeniz gerekmektedir.
W Oturuşu Düzeltme Nasıl Olur?
Eğer çocuğunuz W şeklinde oturmayı alışkanlık haline getirmişse, bacak ve sırtındaki kaslar daha sıkı ve kısa olacaktır. Bunun için ayakları önce çapraz olacak şekilde oturm pozisyonuna geçiriniz. Dizler yanlara doğru açık olmalıdır. Bu şekilde oturdukları zaman bacak içerisindeki kaslara esneyecektir. Bunun yanı sıra bir tabura ya da yastığa oturmasını sağlayabilirsiniz. Bu da W şeklinde oturmanın düzelmesine yardımcı olacaktır. Eğer ki bunlar ona yorucu geliyorsa kanepe ya da sandalyeye sırtlarını verecek şekilde oturabilirler. Ayakların önde çapraz duracak şekilde oturmasına başlarda az süre sonrasında yavaş yavaş süreyi artırarak alışmalarını sağlayabilirsiniz. Fakat tüm bunların öncesinde uzman bir doktora giderek destek almanı daha faydalı olacaktır.
W Oturuşu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel olarak W oturuşu tedavisi için çocuğun belli yöntemler ile oturma alışkanlığını düzeltmek gerekmektedir. Çocukların alıştığı pozisyonun bir anda değişmesi kolay değildir. Sabırla, nazikçe ve ufak hatırlatmalar ile onun bu şekilde oturmasını değiştirme konusunda destek olabilirsiniz. Bu pozisyonu değiştiren oyunlar oynatabilirsiniz. Spor yapmasını ve fiziksel gelişiminin desteklenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer ki çocuğunuz 3-4 yaşına gelmişse ve sürekli olarak bu şekile oturuyorsa uzman bir doktora gitmeniz gerekmektedir. Bacak aksların güçsüzlük varsa, yürümesi geciktiyse, çocuğunuz yürürken ve koşarken içe doğru basıyorsa bu tarz durumları takip etmeli ve uzman bir doktora gitmelisiniz.
En Sakıncalı Oturma Şekli Nedir?
Yerde oturma şekilleri ya da koltukta oturma olsun yanlış pozisyonda oturmak kişilerin vücuduna zarar vermektedir. Yetişkinlerde w şeklinde oturma da sıklık görülmektedir. Yanlış oturuş vücudu yormaktadır. Otururken sırtın dik durması gerekir. Sırtınızı sandalyeye dayayın. Ayakların yere temas etmesini sağlayınız. Bacak bacak üstüne atmayınız. Omuzların rahat olmasını sağlayınız. Önce ya da yukarı doğru yaslanmamasını sağlayınız. Sandalyeye yaslandığınızda bel çukurunun dolmasını sağlayınız. Sandalye buna göre olmalıdır. Uzun süre çalışıyorsanız yarım saatte bir kalkıp yürüyünüz. Bunları yapmamak sakıncalı oturma şeklini göstermektedir.