Yaşam 08 Ağustos 2021 - 05:50:06

Yağmur Bombası Nedir? Nasıl Çalışır? Zararları Var mı?

Yağmur Bombası Nedir? Nasıl Çalışır? Zararları Var mı?

Yağmur bombası; küresel ısınma ve kurak iklime bağlı olarak su kaynaklarının azalması durumunda uzun süre yağış almayan bölgelerde uygulanan bir yöntem olarak nitelendirilmektedir.

Yağmur Bombası Nedir, Ne Demek?

Kış ve bahar aylarının gelmesine rağmen yağmurun az yağması durumunda uygulanan yağmur bombası, yağışa uygun olan sıcaklıktaki bulutlara yoğunlaşma sağlayan çekirdekleri dışarıdan suni bir şekilde vermek anlamına gelmektedir. Belirli bir bölgede insan müdahalesi ile bulutlardan yağış elde edilmesi durumu olarak nitelendirilmektedir. Suni yağış olarak da nitelendirilen bu durum olumsuz iklim koşullarının düzenlenmesi için etkili olmaktadır. Bu yöntemin amacı kurak bölgelere su sağlamaktır. Günümüzde birçok ülke su kaynaklarını zenginleştirmek için bu yöntemi uygulamaktadır. İlk olarak bu yöntem 1960 yılında ABD'de uygulanmış ve günümüze kadar uygulanmaya devam etmiştir.

Yağmur Bombası Nasıl Çalışır?

Kurak bölgelerde su ihtiyacının karşılanması, enerji sağlanması, havanın kontrol altında tutulması, sis dağıtımının sağlanması için etkilidir. Yağmur bombasının oluşması için öncelikle ortamda bulut olması gerekmektedir. Yeterli soğukluğa ulaşan bulutta yoğunlaşma çekirdeği ismi verilen yerler üzerinde su birikimi meydana gelmektedir. Bu parçalar büyüyerek ağırlaşır ve sonrasında yer çekiminin etkisi ile yağmur şeklinde yeryüzüne düşmektedir.

Günümüzde en fazla merak edilen konulardan biri suni yağmur nasıl oluşturulur sorusudur. Yağmurun meydana gelmesi için yoğunlaşma çekirdeklerine ihtiyaç vardır. Bulut yeterli şekilde soğuduğu zaman ortama suni olarak buz parçaları verilir. Bulut tohumu olarak isimlendirilen bu yöntemde bakır, sülfat, amonyum nitrat, gümüş iyodür, kurşun iyodür, CO2 buru gibi elemenler kullanılır. Bu uygulama sonrasında yaklaşık olarak 15 dakika ile 1 saat sonrasında yağmur meydana gelir.

Yağmur Bombasının Zararları Nelerdir?

Uzmanlara göre yağmur bombası kuraklığın bir çözümü değildir. Eğer ki bu işlem yanlış ve bilinçsiz bir şekilde uygulanırsa dolu artışı ya da yağışın daha da azalması gibi durumlar söz konusudur. Genel olarak yaz aylarında görülen kümülüs bulutları ve kışın ortaya çıkan alçak bulutlar suni yağmurlar için uygundur. Bundan dolayı yağmur bombasının doğru şekilde ve zamanda uygulanması gerekmektedir.

Yağmur Bombası Türkiye'de Atıldı mı? Ne Zaman Atıldı?

Kuraklığın giderilmesi amacı ile yağmur bombası Türkiye'de ilk olarak 1990 yılında İstanbul'da ve değişik zamanlarda İzmir ve Ankara'da uygulanmıştır. Bulut tohumlama olarak tanımlanan bu durum aynı zamanda birçok ülkede de uygulanmaktadır.

  • yağmur bombası
  • yağmur bombası nedir
  • suni yağış
  • yağmur bombası nasıl çalışır
  • suni yağmur nasıl oluşturulur
  • yağmur bombasının zararları
  • yağmur bombası türkiye
  • bulut tohumlama
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Triseksüel Nedir? Triseksüel Ne Demek? Kimlere Triseksüel Denir?