Sağlık 07 Haziran 2021 - 03:56:00

Yemekten Sonra Uyku Gelmesi Neden Olur? Gelmemesi İçin Ne Yapmalı?

Yemekten Sonra Uyku Gelmesi Neden Olur? Gelmemesi İçin Ne Yapmalı?

Yemekten sonra uyku gelmesi durumunda meydana gelen rahatsızlıklar ve yapılması gereken yollardır.

Yemekten Sonra Uyku Hali Nedenleri Nelerdir?

Hatalı beslenmek ve düzensiz uyumak öğünlerden sonra uykuya yol açar. Kahvaltı öğününü atlamamak, düzenli olarak egzersiz yapmak, az bir şekilde yemek tüketmek probleme dönüşür. Öğünlerden sonra meydana gelen sorunun nedeni her zaman ciddi bir probleme işaret etmemektedir. Bu durumun altında yatan birçok farklı sebep olabilir. Nedenlerden biri serotonin hormonudur. Öğünü tükettikten sonra beyin enerji metabolizmasının düzenlenmesi için hormon salgılamaktadır. Serotonin mutluluk hormonudur. Hem melatonin hem de serotonin hormonunun yükselmesi öğünlerden sonra uyuklamalara neden olmaktadır. Bu problem ileri bir boyuta gitmediği sürece risk teşkil etmemektedir. Fakat bu durumun sürekli olarak meydana gelmesi sağlıklı bir durum değildir.

Yemekten Sonra Uyku Gelmesi Neden Olur?

Zararlı uyku alışkanlıklarının olması, uykusuzluk problemleri, hareketsiz bir şekilde yaşamak, aşırı yağ içeren yemekler tüketmek, öğün atlanması, gün içinde çok fazla şekerleme yapmak ve protein içeren et, yumurta, balık, peynir gibi besinleri tüketmemek bu soruna yol açar. Bazı hastalıkların varlığı uyku sorununa yol açabilir. Uyku apnesi, kronik olarak yorgun olmak, gıda sindirim problemleri, uyuşuklukların olması, gıda alerjileri şeklindeki sorunlar yemeklerden sonra uyuklamaya neden olabilir. Rahatsızlığın nedeni doğru bir şekilde tespit edilirse probleme çözüm bulmak kolay hale gelir.

Yemekten Sonra Uyku Gelmemesi İçin Ne Yapılmalı?

Yapılması gereken en önemli şey kahvaltı yapmaktır. Kahvaltı öğününün hiçbir zaman atlanmaması gerekir. Peynir, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı ekmek ürünlerinin olduğu gibi sağlıklı bir kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı gün içindeki enerji metabolizmasını düzenlemektedir. Günün enerjik, verimli ve zinde geçmesini sağlar. Geceleri derin ve sağlıklı uyumak kolay hale gelir. Diğer öğünlerde yemek dengeli bir şekilde tüketilmektedir. Aşırı yağ içeren gıdalar tüketilmemeli, tatlandırıcı, işlenmiş, şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu tür gıdalar sindirim sistemini zorladığı için sağlıklı, doğal besinler tercih edilmelidir. Kızartma tüketilmemeli, fırınlanmış besinler tüketilmelidir. Kızartma yerine ızgara tercih edilebilir. Basit şekerlerin tüketilmesi uyuklamalara neden olur ve vücut için sağlıklı değildir. Bu yüzden meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmesi gerekir.

Kahve Uykuyu Açar mı? Zararlı mı?

Kahve kişiyi dinç tutar gibi görünse de vücudun kafeine alışması sakıncalıdır. Zaman içinde vücut kahveye bağımlı hale gelir. Bu yüzden uykunun gelmesini engellemek için sürekli kahve içilmeye başlanır ve uyku düzeni tamamen bozulur. Uyku kalitesine ve yaşam tarzına özen gösterilmesi sağlıklı yaşamın önemli kuralları arasında yer alır. Düzenli uyumak, küçük porsiyonları tercih etmek, alkol tüketmemek gerekir. Yemeklerden sonra hafif tempolarda yürümek, açma germe egzersizleri yapmak, hafif derecede hareketler yapmak uykuyu açar. Dolayısı ile yemekten sonra uykunun gelmemesi için tavsiye edilen yöntemlere dikkat etmek ve hafif tempoda egzersiz yapılması önerilmektedir.

  • yemekten sonra uyku gelmesi
  • yemekten sonra uyku gelmemesi
  • uykusuzluk problemleri
  • uyku düzeni
Yorumlar
Gülşen Ünsal Yemekten sonra uyku hali olması şeker hastalığıyla mı bağlantılı acaba? Yemeği yedikten sonra uyumak kilo yapar mı? Zararlı mı? Yemeklerden sonra çok uyku bastırıyor uyuyorum bazı zamanlar ama zararı var mı bunun? cevapla
yorum yaz
Emziren Anne Grip Olursa Ne Yapmalı? Emzirebilir mi?