Sağlık 20 Kasım 2023 - 18:34:19

Yenibahar Nedir? Nasıl Kullanılır? Yenibaharın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yenibahar Nedir? Nasıl Kullanılır? Yenibaharın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hoş kokusu ve yemeklere lezzet katması için kullanılan baharatlar arasında bilinen yenibahar aslında tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir.

Yenibahar Nedir? Ne İşe Yarar?

Mutfaklarda yerini alan bu bitki jamaika biberi olarak da bilinmektedir. Düzenli ve doğru kullanıldığında vücudun hastalıklara karşı direnç göstermesini sağlamaktadır. Bu bitki, bitki çayı olarak tercih edildiği gibi ayrıca toplanıp kurutulduktan sonra toz halinde de tercih edilebilmektedir. Yenibahar özellikle tarçın, hindistan cevizi, zencefil ve karanfil tatlarının bir arada olduğu bitkilerden biri olduğu için yemeklerde tercih edilerek daha farklı lezzetlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Yenibaharın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

  • Eskiden birçok alanda kullanılan bu bitki günümüzde daha çok yemeklerin içerisine ilave edilerek kullanılmaktadır. Bu bitkinin faydaları konusunda son zamanlarda sıkça araştırmalar yapılmaktadır.
  • Yemeklerde kullanılan bu bitki ciddi bir gaz giderici olarak tercih edilebilir. Bunun yanı sıra mide bulantısı, ishal ve kusma gibi rahatsızlıkları önleyici etkiye sahiptir.
  • Unutkanlığın giderilmesi için hafıza güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Düzenli kullanıldığında dikkat dağınıklığının da ortadan kalkmasına yardımcı olur. Vücutta kan dolaşımını hızlandıran bu bitkinin damar sertliğini önlediği bilinmektedir.
  • Kışın soğuk havalardan dolayı soğuk algınlığı, bronşit ve solunum hastalıklarının iyileşmesinde etki gösterir. Boğaz ağrılarının önüne geçerek boğaz enfeksiyonuna sebep olan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur.
  • Yenibahar bitkisi diş eti rahatsızlıklarında da özellikle iltihabın kuruması için tercih edilebilmektedir. Bu bitkinin iltihap kurutma özelliği sayesinde diş eti iltihapları ve diş eti rahatsızlıklarını ortadan kaldırdığı bilinmektedir.

Yenibahar Bitkisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Yenibahar genel olarak toz halinde kullanılıyor olsa da yağ formu eklem ağrılarının giderilmesi için tercih edilebilmektedir. Toz kara bibere benzerliği sayesinde sıkça karıştırılsa da bu bitkinin kendine has kokusu ile ayırt edilebilmektedir. Masaj yağı olarak tercih edildiğinde özellikle mantar gibi hastalıkların iyileştirilmesinde etki gösterir. Mantara sebep olan bakterilerin öldürülmesi için kullanılabilecek en doğal yöntemlerden biri olarak kullanılabilmektedir.

Yenibaharın Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?

Her baharatta olduğu gibi yenibahar baharatının da çok fazla kullanılması vücuda zarar verebilir. Geçmişten günümüze kadar kullanılan bu bitki yan etkisi olmadığı bilinse de bazı durumlarda kişiyi rahatsız edebilir. Bu bitki çok tüketildiğinde özellikle alerjik bir durum söz konusu ise mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Gebelik döneminde ve emzireme döneminde kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Alerjik durum ile karşı karşıya kalındığında mutlaka doktora başvurularak önlem alınması gerekebilir.

Yenibahar Kullanımı ve Kullanım Şekli Nedir?

Yemeklerde sıkça tercih edilen bu baharat aslında yemeğin lezzetini arttırmak için tercih edilebilmektedir. Çok fazla yenibahar kullanımı yemeğin tadının da değişmesine sebep olabilir. Bu yüzden uygun miktarda kullanılması doğru olacaktır. Bu bitki yağ olarak tercih ediliyorsa masaj yağı olarak kullanılmaktadır. Çok fazla cilde uygulama yapıldığında hafif yanma hissi yapabilir. Genel olarak diğer yağlar ile ya da krem ile karıştırılarak kullanılması önerilir. Böylece cildin korunması sağlanır.

  • yenibahar
  • yenibahar nedir
  • yenibaharın faydaları
  • yenibaharın zararları
  • yenibahar kullanımı
  • yenibahar bitkisi
Yorumlar
Gülcan Toprak Yenibahar bitkisinin özellikleri nelerdir? Yenibahar çiçeğini nasıl kullanabiliriz? Bu bitkinin kullanım alanları tam olarak nasıl olur? Sanırım baharat olarak da kullanılıyor. Baharatını nelerde kullanabiliriz? Fiyatları ne kadardır? cevapla
yorum yaz
Zilhicce Ayı Ne Zaman Başlıyor, Ne Zaman Bitiyor? Fazileti Nedir?